Meksikas arheologi atraduši neparastus 1000 gadu senus apbedījumus

foto padfield.com
foto padfield.com

Arheologi Najaritas štatā Meksikā atklājušie neparastus apbedījumus. 12 aptuveni 1000 gadus seno kapavietu sienas un grīda ir izklāta ar lieliem bazalta akmeņiem, vēsta ārvalstu mediji.

Līdz šim Meksikas rietumu štatā tāda veida kapenes nav atklātas, pastāstīja Nacionālā Antropoloģijas un vēstures centra speciālists. Iepriekš te atklāti apbedījumi ar cilvēku pelniem māla urnās vai alās, vēsta aģentūra ”Itar-Tass”.

Katra no atrastajām kapavietām ir veidota no aptuveni astoņiem bazalta akmeņiem. Zinātnieki atklājuši, ka apbedījumi bijuši pakļauti augstas temperatūras ietekmei. Vienā no apbedījumiem atrastas trīs no akmens izgatavotas 20 – 30 centimetru garas sieviešu figūriņas.

Apbedījumi atrasti 40 centimetru dziļumā jaunas autostrādes, kas savienos Halas pilsētu ar Halisko štata Puertovaljartu, būvlaukumā. Kapi atrodas 2200 metru augstā Seburuko vulkāna pakājē. Vulkāna pēdējais izvirdums noticis 1000. gadā, tad karsti vulkāniskie produkti pārklāja plašu teritoriju, ar ko zinātnieki skaidro konstatēto augsto temperatūru ietekmi uz cilvēku atliekām apbedījumos.

Pašlaik antropologi pēta kapenēs atrasto cilvēku atliekas. Pētnieki pieļauj, ka neparastie apbedījumu pieder tirgotāju ciltij, kas kādreiz darbojās tagadējās Meksikas rietumos. Lai gan zinātnieki ir izvirzījuši hipotēzes par apbedījumu izcelsmi, vēl nav skaidrs, kāpēc kapenes izliktas ar bazaltu un kāpēc atrodas vulkāna pakājē, kurš senatnē bijis aktīvs.


Написать комментарий