Izskanējis XIV Starptautiskais masku tradīciju festivāls

foto: Dagdas novada pašvaldība
foto: Dagdas novada pašvaldība

Šogad XIV Starptautiskais masku tradīciju festivāls norisinājās Mālpilī un Siguldā no 9. līdz 10. februārim. Dagdas novadu festivālā pārstāvēja folkloras kopa „Olūteņi”, kurai tas bija trīspadsmitais šāda veida festivāls.

Maskošanās tradīcijas ir viens no nemateriālās kultūras mantojuma savdabīgākajiem un interesantākajiem izpausmes veidiem. Lai to saglabātu, popularizētu un attīstītu mūsdienās, ik gadus dažādās Latvijas vietās tiek organizēti Starptautiski masku tradīciju festivāli.

Katrs masku festivāls ir savdabīgs un neatkārtojams - ar savu īpašo skaņu, krāsu, smaržu, izskatu un emocijām. Festivāls Mālpilī un Siguldā priecēja ar plašām un daudzveidīgām masku grupu darbības programmām, filmu demonstrējumiem, fotoizstādi, pētnieku vēstījumiem un komentāriem, kā arī ārvalstu viesu līdzdalību.

Festivālā piedalījās ap 20 masku grupām no Rīgas, Katlakalna, Dagdas, Rēzeknes, Līvāniem, Siguldas, Vidrižiem, Saldus, Dobeles, Ogres, Olaines un tās demonstrēja dažādas maskošanās tradīcijas. Bija sastopami: budēļi, čigāni, kaitys, ķekatas, vastolōva, vecīši, Ziemassvētku čigāni, miežvilki un citas masku grupas. Lietuvu pārstāvēja Šauļu folkloras kopa „Salduve”, kura rādīja masku kāzas. Īpaši interesantas un unikālas bija lietuviešu koka maskas. Ciemiņi no Krievijas Vologdas un Kostromas apgabala iepazīstināja ar senajām kriviču tradīcijām Augšvolgas reģionā.

Festivāla programmā bija paredzēti gan masku gājieni ar īstiem rituāliem un norisēm lauku sētās Mālpils apkārtnē, gan improvizētas masku izrādes Mālpils Kultūras centrā, Lielais masku gājiens Siguldā, Meteņa dzīšana un festivāla noslēguma rituāls Mālpils Saules vārtu kalnā. Īpaši atraktīva un aizraujoša izvērtās individuālo masku izrādīšanās, kur tradicionālās maskas rādīja savu darboties spēju mūsdienu mūzikas pavadījumā.

Dagdas folkloras kopa „Olūteņi” no festivāla atgriezās ar divām Uzslavām. Festivāla eksperti atzinīgi novērtēja gan kolektīva programmu, pasniedzot Uzslavu „Par radošumu tradīcijas uzturēšanā”, gan individuālajai masku skatei sagatavotās maskas, par ko arī tika pasniegta Uzslava. Jāsaka, ka individuālajā masku skatē, no bagātīgā masku klāsta, tika atzīmētas tikai trīs maskas, starp kurām bija arī „Olūteņu” Valna mõte ar Valnu.

Īpaši sirsnīga un azartiska izvērtās ciemošanās Mālpils novada „Mālkalnos”, kuru saimniece ar prieku uzņēma pie viņas sabraukušās folkloras kopas, kuras, kā prasa rituāls, gan ārstēja saimnieci no dažādam kaitēm, gan izdancināja, gan vēlēja pārticību un labu veselību, pretī saņemot saimnieces neviltotu prieku, karstu tēju ar pīrāgiem un dažāda veida ievarījumiem, kā arī iespēju nobraukt no kalna ar saimnieces īpašajām slēpēm.

Paldies Dagdas novada pašvaldībai par iespēju piedalīties tik nozīmīgā pasākumā! Tāpat gribu pateikties visiem „Olūteņu” maskotajiem ļaudīm par sapratni, pacietību un izturību! Sirsnīgs paldies mūsu šoferim Aldim Gražulim!

Vēl tikai vienu reizi, 23.februārī plkst. 14.00 Lubānas pilskalnā varēs satikt maskotos ļaudis un ļauties dažādām izdarībām, lai arī Dagdas pusē godam varam atvadīties no ziemas un priecīgi doties pretī pavasarim, veicot kārtējo rituālu sevis un pasaules sakārtošanā!



Написать комментарий