Jauna 'Skype' epidēmija – krāpniecība ar 'Bitcoin'

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Pēdējās nedēļās Skype saziņas tīklā izplatās jauna kaitniecisko ziņojumu epidēmija, kas ar sociālās inženierijas paņēmieniem pievilina lietotājus noklikšķināt uz kaitīgas saites, apsolot interesantu foto vai video saturu.

Kaitīgo saišu izplatīšanai tiek izmantoti zagti vai speciāli izveidoti Skype konti, un iespējams, ka vienas kampaņas galīgais mērķis ir krāpnieciska virtuālās valūtas Bitcoin ģenerēšana.

Pirmais no atklātajiem uzbrukumiem ir uzsākts jau 1. martā, taču rekordlielu apjomu sasniedza tikai aprīļa sākumā: uz kaitīgās saites tika klikšķināts vidēji 2,7 reizes sekundē. Visbiežāk uz saites klikšķināja lietotāji no Krievijas, Ukrainas, Bulgārijas, Ķīnas, Taivānas un Itālijas. Analizējot programmas kodu, kas tika lejupielādēta lietotāja datorā pēc noklikšķināšanas uz saites, eksperti konstatēja, ka kādā rindā ir minēts Bitcoin wallet – virtuālās valūtas sistēmas Bitcoin naudas maks.

Ceturtdien, 4. aprīlī, kļuva zināms par vēl vienu līdzīgu uzbrukumu. Lietotāji saņēma paziņojumu ar aicinājumu noklikšķināt uz saites, un Kaspersky Lab speciālisti noskaidroja, ka šoreiz kopā ar kaitīgo programmu lietotāja datorā tika instalēta īpaša virtuālās valūtas Bitcoin ģenerēšanas programma. Šī valūta ļauj pelnīt baudu, piešķirot datora, kurā instalēta specializēta lietojumprogramma, skaitļošanas resursus. Sistēmas dalībnieks ļauj lietot savu datoru aprēķinu veikšanai un pretī saņem Bitcoin monētas, ko pēc tam var konvertēt citā valūtā vai izmantot preču un pakalpojumu apmaksai noteiktos interneta veikalos. Kaspersky Lab Globālo pētījumu un draudu analīzes centra vadītājs Dmitrijs Bestuževs ir aplēsis, ka pirmajās diennaktīs kopš kampaņas sākuma vien uz kaitīgās saites ik stundu noklikšķināja aptuveni divi tūkstoši lietotāju.

Ņemot vērā izplatīšanas ģeogrāfiju, par otrās kampaņas upuriem var kļūt lietotāji, kas atrodas Itālijā, Krievijā, Polijā, Kostarikā, Spānijā, Vācijā un Ukrainā. Kaitīgā kampaņa uzsākta tad, kad Bitcoin kurss sasniedza vēsturiski maksimālo vērtību. Uz 8. aprīli valūtas kurss bija pieaudzis līdz 173 ASV dolāriem par monētu, neraugoties uz to, ka vēl 2011. gadā par to nedeva vairāk par diviem ASV dolāriem. Tādējādi Bitcoin kļūst par patiesi "gardu kumosiņu" kibernoziedzniekiem.

Kaspersky Lab iesaka lietotājiem uzmanīgāk izturēties pret paziņojumiem, kas pienāk ne vien caur Skype, bet arī jebkurā citā tūlītējās ziņojumapmaiņas programmā. Pat ja saite ir saņemta no zināmas personas, pastāv iespēja, ka tās dators ir inficēts un nonācis ļaundaru kontrolē. Lai nodrošinātu savas ierīces uzticamu aizsardzību, lietotājiem ieteicams arī izmantot kompleksos aizsardzības līdzekļus ar atjauninātām antivīrusu datubāzēm, savlaicīgi atjaunināt operētājsistēmu un ierīcē instalētās lietojumprogrammas, lietot drošu interneta pārlūku, izmantot sarežģītas paroles, kas dažādiem kontiem un pakalpojumiem ir atšķirīgas un likt lietā veselo saprātu un neklikšķināt uz aizdomīgām saitēm.


Темы: , , , ,
Написать комментарий