Nāvessodi kļūst par 'pagātni', tomēr atsevišķās valstīs to skaits pieaug

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Nāvessoda atcelšanas tendence turpinās par spīti dažām valstīm, kas 2012. gadā ir atsākušas soda izpildes praksi, atsaucoties uz cilvēktiesību organizāciju "Amnesty International", trešdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Visa pasaule ir virzījusies tuvāk nāvessoda aizliegšanai, tomēr dažas valstis pēc ilgāka laika ir atsākušas šo praksi. Situācija ir regresējusi Indijā, Japānā, Pakistānā un Gambijā, norāda organizācija, bet kopumā nāvessods "kļūst par pagātni" uzsver "Amnesty International" ģenerālsekretārs Šalils Šetijs.


Indija pagājušajā gadā izpildīja pirmo nāvessodu kopš 2004. gada. Sodīts tika vienīgais izdzīvojušais 2008. gada Mumbajas terorakta, kurā gāja bojā 165 cilvēki, uzbrucējs.

Piecas valstis, kas izpilda visvairāk nāvessodu, joprojām ir Ķīna, Irāna, Irāka, Saūda Arābijas un ASV. Organizācija kā satraucošu norāda nāvessodu skaita pieaugumu Irākā, kur, salīdzinot ar 2011. gadu, to skaits ir gandrīz dubultojies - no 68 līdz vismaz 129.

Vismaz 314 nāvessodi pagājušajā gadā izpildīti Irānā un 79 Saūda Arābijā. ASV ar nāvi sodīti 43 cilvēki – tieši tik pat, cik 2011. gadā. Par Ķīnu, kur nāvessodu dati ir slepeni, precīza informācija nav pieejama, bet "Amnesty International" uzskata, ka tur sodīti tūkstošiem cilvēku - vairāk kā visā pārējā pasaulē kopā.

Lai gan dažas valstis ir atsākušas sodīšanu ar nāvi, kopējais valstu skaits, kur šī prakse pastāv, ir palicis tāds pats kā 2011. gadā - 21. "Amnesty International" norāda, ka tas ir nozīmīgs kritums, salīdzinot ar 28 valstīm pirms desmit gadiem. Organizācija uzsver, ka pagājušajā gadā par 97.valsti, kas pilnībā atteikusies no nāvessoda, ir kļuvusi Latvija.

2012. gadā nāvessodi izpildīti pakarot, nocērtot galvas, nošaujot un ar letālo injekciju, atsaucoties uz "Amnesty International" ziņojumu, informē BBC.


Написать комментарий