Daugavpils cietoksnī notiks Krusta gājiens par godu aizsargvaļņu iesvētīšanas gadadienai

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Svētdien, 2.jūnijā, Daugavpils cietoksnī notiks neparasts pasākums par godu cietokšņa iesvētīšanas 180.gadadienai.

Cietokšņa pārvaldnieks Jānis Dukšinskis pastāstīja, ka par godu gadadienai notiks Krusta gājiens, kurā var piedalīties visi interesenti. Galvenā aizsargvaļņa garums ir ap 3 km, tādēļ Krusta gājiens ilgs ne mazāk kā 2 stundas, kuru laikā daugavpiliešiem uzzinās par Daugavpils pērles vēsturi. Krusta gājiena dalībniekiem vēlams paņemt līdzi kabatas lukturīšus.

Krusta gājiena sākums – plkst.10:30, bet pirms tam plkst.10:00 Daugavpils cietokšņa Kultūras un informācijas centrā notiks piemiņas aploksnes un speciālā zīmoga prezentācija. Prezentācijas dalībnieki saņems aploksni piemiņai, kā arī varēs paši apzīmogot to ar jubilejas nospiedumu. Visas dienas garumā Kultūras un informācijas centra apmeklētāji arī varēs saņemt šī zīmoga nospiedumu.

Pēc Kultūras un informācijas centra eksperta projektu jautājumos Artjoma Mahļina vārdiem, Krusta gājiens tika rīkots ik gadu līdz pat 1.pasaules karam Vasarsvētku laikā (50. diena pēc Lieldienām, Svētās Trīsvienības diena), savukārt 1833.gadā Krievijas imperatora Nikolaja I klātbūtnē notika Dinaburgas cietokšņa iesvētīšanas simboliska ceremonija. Pēc Krievu vēstures kluba iniciatīvas, cietokšņa apgaita tika rīkota 1993., 1998. un 2003. gadā.

Jāatzīmē, ka galvenā aizsargvaļņa garums ir 2 435 m, augstums – 8 m, biezums – 22 m. Cietokšņa kopējā platība ir vairāk nekā 150 ha, tajā atrodas ap 30 aizsargceltņu.
Aizsargvaļņa izveidē izmantoja paštaisīto kaļķu javu (pēc speciālistu domām kaļķu javai tika pievienots olas baltums), bet, lai novērstu augsnes virskārtas noskalošanu no cietokšņa vaļņiem biežajās lietavās, 2 metru dziļumā tika ieraktas ļoti dārgā cinka loksnes, kas novadīja ūdeni pa speciālām akmens renēm.
Galvenajā aizsargvalnī bija uzcelti četri vārti, kurus nosauca par godu caram un Lielkņaziem: Aleksandra, Nikolaja, Mihaila un Konstantīna vārti. Katru vārtu priekšā tika uzcelti vēl divi iekšējie vārti un trīs izjaucamie koka tilti.


Написать комментарий