Ķīnas kosmiskā kapsula savienojusies ar orbitālo laboratoriju

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Ķīnas kosmiskā kapsula "Shenzhou-10" ar trīs astronautu komandu, kas otrdien ar raķeti pacēlās no kosmodroma Gobi tuksnesī, ceturtdien veiksmīgi savienojusies ar kosmisko laboratoriju "Tiangong-1", vēsta raidsabiedrība BBC.

Komanda kosmiskajā stacijā plāno pavadīt gandrīz trīs nedēļas, kas būs līdz šim garākā Ķīnas astronautu kosmiskā misija. Misijas komandā ir arī Ķīnas otrā sieviete kosmonaute - Vanga Japinga. No kosmosa viņa pirmo reizi Ķīnas vēsturē pasniegs lekciju studentiem uz Zemes, norāda BBC.

Jau vēstīts, ka raķete ar kapsulu no Zemes pacēlās otrdien.

"Shenzhou-10" misija ir nākamais solis pretī Ķīnas mērķim galu galā kosmosā nogādāt pastāvīgu kosmisko staciju, norāda BBC. "Taingong-1" ir izmēģinājuma stacija, kas kosmosā nogādāta 2011. gadā, lai izmēģinātu tuvināšanās un savienošanās tehnoloģijas ar kosmiskajiem kuģiem.

2012. gada jūnijā komiskajā modulī gandrīz 10 dienas pavadīja kapsulas "Shenzhou-9" komanda, kurā bija Ķīnas pirmā sieviete astronaute Liu Janga. Šodien izlidojusī komanda stacijā paredzējusi palikt nedaudz ilgāk, misijas laikā izmēģinot manuālo un automātisko savienošanos ar staciju.

Ķīna līdz desmitgades mijai cer kosmosā palaist pilnvērtīgu pastāvīgo kosmisko staciju. Tā sastāvēs no vairākiem modeļiem un būs aptuveni 60 tonnu smaga.

Līdzīgi kā Starptautiskajā Kosmiskajā stacijā (SKS), arī Ķīnas nākamajā kosmosa mītnē cilvēki varēs uzturēties ilgu laiku.


Написать комментарий