Jurists: Līgumu ar «Batergo” var lauzt pēc pušu vienošanās

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā zināms, patlaban Daugavpils pilsētas domē darbojas darba grupa Jevgeņija Careva vadībā, kura pasūtīs starp firmu „Batergo” un PAS „Daugavpils siltumtīkli” noslēgtā līguma laušanas juridisko aspektu novērtējumu.

Darba grupā strādājošais deputāts Jurijs Zaicevs jau ziņoja plašsaziņas līdzekļiem, ka pēc ekspertīzes rezultātu saņemšanas „nekavējoties tiks lūgts lauzt līgumu”.

Portāls Gorod.lv griezās pie praktizējošā jurista Raimonda Iliško ar jautājumu, kur jāgriežas, lai lauztu līgumu, vai tiešām tas ir sarežģīti un vai, skatoties no juridiskā skatpunkta, līgums ir pilsētniekiem neizdevīgs.

„Esmu iepazinies ar līgumu un trim pielikumiem (iespējams, šobrīd jau ir kādi jauni pielikumi) un man nav īsti skaidrs, kāpēc tas joprojām nav lauzts, jo pašvaldība to it kā vēlas. 10.punkts paredz, ka viena no līguma laušanas iespējam ir pušu rakstiskā vienošanās. Tādēļ šajā gadījumā būtu jāgriežas firmā „Batergo” ar piedāvājumu lauzt līgumu. Nav zināms, vai Dome to ir darījusi, iespējams, firma „Batergo” ir gatava lauzt līgumu. Ja Dome nav griezusies ar šādu piedāvājumu, kāpēc tā periodiski ziņo, ka līgums ir jālauž, pasūta ekspertīzes utt.”, atzīmēja jurists.

Vērtējot līgumu, Raimonds Iliško paziņoja, ka dokumentā neesot sarežģītu formulējumu, kaut arī sakarā ar atsevišķu punktu formulējumu rodas jautājumi. Piemēram, pēc jurista vārdiem, līgumā ir norādīts, ka tas stājas spēkā no līguma parakstīšanas brīža un ir spēkā 5 gadus no iekārtas nodošanas ekspluatācijā.

„Minētais formulējums teorētiski ļauj firmai uzsākt rekonstrukciju, kad būs šāda iespēja. Turklāt minētajā līgumā nav atrunāts termiņš, kurā tā jāpabeidz. Iespējams, pirms šī dokumenta parakstīšanas tā saturs bija jāsaskaņo ar Domi (kurā ir ne mazāk par 10 juristu), jāsaņem speciālistu atzinumi, jāizveido darba grupa, lai pēc tam, pamatojoties uz informāciju par iespējamiem riskiem, deputāti pieņemtu lēmumu.

Šobrīd ir skaidrs, ka, ja Dome tiešām vēlētos lauzt līgumu, tā jau sen ierosinātu izdarīt to pēc pušu vienošanās. Tāpat, lai izvērtētu līguma izdevīgumu, būtu labi salīdzināt to ar citiem savulaik noslēgtiem līgumiem par pārējo SC darbu, jo, kā zināms, viss top skaidrs salīdzinājumā”, atzīmēja jurists.


Написать комментарий