Sahārā atrastajam senākajam meteorītam no Marsa «Melnā skaistule» zinātnieki palielināja vecumu

foto: NASA
foto: NASA

2011. gadā Sahāras tuksnesī atrastais meteorīts ir vecākais uz Zemes nokritušais Marsa ķermenis, tomēr zinātnieki palielināja tā vecumu.

Pēc zinātnieku domām akmens ir 4,4 miljardus gadu vecs, ziņo Lielbritānijas televīzijas un radio korporācija ВВС. Iepriekš tika uzskatīts, ka meteorīta vecums pārsniedz 2,1 miljardu gadu.

Kā tiek atzīmēts, nekad agrāk pasaules zinātne nav ieguvusi savā rīcībā tiks senus Sarkanās planētas paraugus. Meteorīts, kurš ir pazīstams ar nosaukumu „Melnā skaistule», ir Marsa dienvidu daļas virsmas fragments, kur patlaban atrodas daudzi apdzisušu vulkānu krāteri. Iepriekš zinātnieki pētīja meteorīta fragmentu ar nosaukumu NWA 7034, bet patlaban viņi pēta citu tā daļu – NWA 7533, – ziņo newsru.com.

„Beidzot mēs esam ieguvuši agrīnā Marsa paraugus, lai atklātu tā noslēpumus”, – ITAR–TASS citē pētījumu vadītāja, Floridas štata Universitātes darbinieka Munira Hamajuna vārdus. Pēc viņa domām atrastais meteorīts atstāja Marsa virsmu, kad planēta atradās „vēl bērna vecumā” – ap 200 milj. gadus veca.

„Ieža analīze dos atbildi uz jautājumu par to, kāda bija Sarkanās planētas atmosfēra tās sākotnējā periodā. Tai brīdī uz Marsa bija paaugstināta seismiskā aktivitāte”, – uzsvēra zinātnieks.

Pagaidām nav precīzi noskaidrots, kad meteorīts nokrita uz Zemi. Pēc dažiem datiem tas notika pirms 600 milj. gadu. Meteorītu ASV zinātnieks iegādājās no Marokas tirgotājiem, kuri nodarbojas ar neparastu akmeņu tirdzniecību, kuri atrasti Sahāras tuksnesī.   


Написать комментарий