LCB krievvalodīgie lasītāji izvēlas detektīvus, bet latvieši – mīlas romānus un psiholoģiska satura darbus 1

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā zināms, grāmata vienmēr ir bijis zināšanu avots, pat internets nespēj to izkonkurēt un cilvēki joprojām lasa grāmatas.

Kāds tajās meklē sev nepieciešamo informāciju un atbildes uz svarīgiem jautājumiem, citam grāmatu lasīšana ir labs brīvā laika pavadīšanas veids. Kāds lasa parastas grāmatas, cits izvēlas elektroniskās grāmatas, tomēr tās joprojām saista cilvēkus.

Latgales Centrālo bibliotēku (LCB) apmeklē liels lasītāju skaits, kuri ierodas bibliotēkā gan pēc grāmatām, gan, lai apmeklētu lasītavu, iepazītos ar preses izdevumiem, izmantotu internetu. 

Saskaņā ar LCB statistikas datiem, pērn krievvalodīgo lasītāju vidū īpaši populāri bijuši detektīvi un melodrāmas. Lasītāju vidū populārākie autori bijuši Anna Litvinova, Tatjana Ustinova un Aleksandra Mariņina. Tāpat daudzi izvēlējās amerikāņu rakstnieces Airisas Džonsenas mīlas romānus.

Arī latviešu valodā lasošie bibliotēkas apmeklētāji pērn priekšroku deva mīlas romāniem, īpaši populārs bijis britu rakstnieces E.L.Džeimsas erotiskais romāns „Greja piecdesmit nokrāsas”. Tāpat lasītāji izvēlējās psiholoģiska satura darbus un detektīvus.

Pieprasītāko grāmatu saraksts pieejams šeit.


Написать комментарий

Vairāki krievu valodā rakstošie mūsdienu autori būtu dēvējami par detektīvromānu rakstniekiem - Ņeznanskis, Mariņina, Koreckis, Doncova. Latvijas literāti šodien vairāk atrodas eksperimentālu izteiksmes līdzekļu meklējumos, kas nav īsti skaidri definējami. Tamdēļ latviešu valodā lasošie bieži vien izvēlas ārzemju autorus. Turpretī aizrobežu rakstnieki nereti rada ģimenes sāgas vai stāstus ar detektīvelementiem un tos viegli var nodēvēt par mīlas romāniem. Lasītāji savukārt izvēlas to, kas ir pieejams. Samēra nelielajās bibliotēkās netālu no ieejas ir galds vai plaukts ar citu nesen nodotajām grāmatās, tās ir viegli pamanāmas un ērti paņemamas. Līdz ar to daļēji vērojams, ka lasa to, kas dotajā momentā ir apritē. Kad grāmatas tomēr nogulst plauktos, tās tiek pārcilātas ievērojami retāk - piemēram, ta notika ar Meieres romānu "Krēsla". Un, iespējams, līdzīgs liktenis sagaida šobrīd populāro Džeimsas triloģiju. Tas izskatās samerā likumsakarīgi.