Kā tikt galā ar citu autovadītāju agresijas izpausmēm uz ceļa

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Dalība ceļu satiksmē var būt satraucoša ne tikai autovadītājam, kas tikko ieguvis braukšanas apliecību, bet arī pieredzējušam autobraucējiem. 

Ikviens ceļu satiksmes dalībnieks noteikti ir novērojis dažādus autovadītāju tipus: vieni − mierīgie un prātīgie; otri − impulsīvie un agresīvie. Apdrošināšanas kompānija "PZU" piedāvā sešus ieteikumus, kā tikt galā ar citu šoferu agresijas izpausmēm uz ceļa.
"Svarīgs ceļu satiksmes drošības priekšnoteikums ir satiksmes dalībnieku spēja paskatīties uz notiekošo no citu satiksmes dalībnieku skatupunkta – vienalga, vai tas ir cits autovadītājs, gājējs vai riteņbraucējs. Tas palīdz rast risinājumu arī sarežģītās situācijās, pat tādās, kurās iesaistītie viens uz otru dusmojas. Vairumā gadījumu tas nenozīmē attaisnot rupju vai agresīvu uzvedību, bet gan labāk to izprast un nonākt pie risinājuma, kas tālāk nesaasinās riskanto situāciju. Tas no sākuma var šķist neparasti, taču ilgtermiņā noteikti atmaksāsies," stāsta LU profesors sociālajā psiholoģijā Ivars Austers.

Izvairieties!

Vislabāk ir atļaut agresīvajam šoferim netraucēti pabraukt garām. Visbiežāk dusmīgie autovadītāji steidzas un tāpēc uzskata apkārtējos par traucēkļiem – izvairīšanās no kontakta un pietiekamas "brīvās vietas" atstāšana būs labākais risinājums, lai steidzīgais autovadītājs ātrāk tiek garām un pazūd no skata.

Neuztveriet agresiju personīgi!

Agresīvais autovadītājs nevēlas kaitēt tieši tev kā individuālai personai. Tā ir viņa attieksme pret apstākļiem, kuros jums abiem kopā sanācis nokļūt. Tāpēc aizvainojumu, skaļu taurēšanu vai rupjus žestus nav jāuztver personiski un uz tiem jāreaģē agresīvi.

Neiesaistieties!

Ņemiet virsroku pār situāciju! Pat ja sanācis kļūdīties un tas nokaitinājis apkārtējos šoferus, tad ar žestiem, mašīnas lukturu signalizēšanu vai ar vārdiem (lūpu kustībām) parādiet, ka atvainojaties, un labsirdīgi pasmaidiet. Tas otram šoferim atgādinās, ka jūsu rīcība nebija saistīta ar vēlmi ieriebt, un viņu, iespējams, nomierinās. Ja uzbrūkoši signalizēsiet pretī, riskējat izraisīt vēl lielāku citu satiksmes dalībnieku agresiju.

Iejūtieties otra lomā!

Iedomājieties, ka agresīvajam šoferim, iespējams, dienas laikā atgadījies kas nepatīkams, varbūt mašīnā brauc skaļi brēcoši bērni, varbūt nesen saņemtas sliktas ziņas darbā. Tas, protams, nav iemesls negatīvi attiekties pret citiem satiksmes dalībniekiem un uzvesties kā karalim uz ceļa, bet mēs visi esam cilvēki.

Sagatavojieties pirms došanās ceļā!

Noteikti izgulieties, jo labs miegs ļauj pēc tam uz visām dzīves nepatikšanām reaģēt mierīgāk. Iepazīstieties ar braukšanas maršrutu, lai mierīgāk un bez lieka stresa sasniegtu galamērķi.

Saglabājiet pozitīvu attieksmi!

Humors samazina dusmas. Domājiet arī par to, ko darīsiet, kad nokļūsiet galamērķī vai mājās. Padungojiet pie sevis kādu meldiņu – arī tas nomierina.

 


Написать комментарий