Turcija apsūdz Eiropu par pilsoņu kara kurināšanu Ukrainā

foto: novoye-vremya.com
foto: novoye-vremya.com

Turcijas Eiropas Savienības lietu ministrs Mevlots Čavušoglu apsūdz Eiropu par pilsoņu kara kurināšanu Ukrainā un provokācijām pret Krieviju, 23. februārī ziņoja Haberler.

„Es ceru, ka šodien Ukraina ir nedalāma, bet tā jau ir bīstami sašķelta. Valsts viengabalainība patlaban ir apdraudēta. Divus gadus mūsu draugi eiropieši mēģina pateikt ukraiņiem: „Vai nu jūs izvēlēsieties mūs, vai arī mēs jūs vairs neatbalstīsim”. Šāda pieeja ir nepareiza”, – paziņoja Čavušoglu. Pēc viņa domām Eiropas valstīm jāpārskata sava politika, tomēr neskatoties uz domstarpībām, ministrs apgalvoja, ka Turcija turpinās sadarboties ar Eiropu.

Tāpat Čavušoglu brīnījās par Rietumu valstu pārstāvju priekšstatiem par Krieviju kā komunistisku valsti. „Krievija ir Eiropas kontinenta daļa. Protams, visiem var rasties problēmas: kāds, būdams vairāk attīstīts, nonāk līdz ideāliem demokrātiskas sabiedrības apstākļiem, kāds – nenonāk. Tas nav iemesls opozīcijai vienam pret otru”, – pateica viņš.

Pārrunas par starptautiskā līguma noslēgšanu starp Ukrainu un ES notiek no 2007. gada. Saskaņošanas gaitā Eiropas puse vairākas reizes izvirzīja virkni nosacījumu, kuru dēļ dokumenta parakstīšana tika atlikta. Viena no Eiropas pamatprasībām Ukrainai 2013. gada beigās bija likumprojekta pieņemšana, kurš ļautu bijušajai Ukrainas premjerministrei Jūlija Timošenko izbraukt uz ārzemēm, lai izietu ārstēšanās kursu, tomēr Ukrainas varas iestādes, atbildot uz šo prasību, apturēja asociāciju ar ES, – ziņo km.ru.

Savukārt Krievijas prezidents Vladimirs Putins ne vienu reizi vien uzsvēra, ka jebkurš Ukrainas lēmums ir tās suverēnā izvēle, bet vienošanās ar Eiropas Savienību parakstīšanas gadījumā Krievija būs spiesta aizsargāt savas ekonomiskās intereses un izvirzīs jautājumu par kaimiņvalsts izslēgšanu no NVS brīvās tirdzniecības zonas.

Politiskā krīze Ukrainā sākās pērnā gada novembrī. Ap 20. februāri militāristu sadursmes ar demonstrantiem, kuri sākumā pieprasīja integrāciju ar ES, pārvērtās par bruņotu konfliktu – gāja bojā vairāk nekā 80 cilvēki. Ārzemju MIL nosauca notiekošo par pilsoņu karu. 


Написать комментарий