Ar asins vēzi slimajam Andrim no Latgales savākta nauda ārstniecībai

foto: no personīgā arhīva
foto: no personīgā arhīva

Ar asins vēzi slimajam rēzeknietim Andrim Seņkānam, kura ārstniecībai bija nepieciešami 26 649 eiro, pāris nedēļu laikā savākta visa nepieciešamā naudu. Valsts viņam atteica palīdzību tik nepieciešamā medikamenta „Nelarabīns” iegādei, kas šobrīd ir vienīgās zāles, kas var glābt viņa dzīvību.

Tādēļ viņš varēja paļauties tikai uz ziedotājiem. To bija vairāki tūkstoši, starp kuriem arī daudzi simti Kasjauns.lv lasītāju. Andra sieva Kristīne visas ģimenes vārdā izsaka milzīgu paldies visiem ziedotājiem un ir patīkami pārsteigta, ka Latvijā ir tik milzumdaudz labu cilvēku.

Andra ārstniecībai divu nedēļu laikā savāc teju 27 tūkstošus eiro

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka 28 gadus vecais rēzeknietis Andris Seņkāns ļoti cer sagaidīt sava dēla Ivo otro dzimšanas dienu 28. jūnijā. Tomēr viņa nodomus var izjaukt ļaunā slimība – jaunajam vīrietim konstatēta onkoloģiskā saslimšana. Veiksmīgi ārstējoties, viņš var uzveikt slimību, bet tam ir vajadzīga nauda – divreiz pa vairāk nekā 13 tūkstošiem eiro – diviem ārstniecības kursiem ar medikamentu „Nelarabīns”. Ir nepieciešami divi kursi, kas katrs izmaksā 13 324,50 (tātad kopā - 26 649 eiro).

Cerot, ka valsts piešķirs naudu vismaz vienam ārstniecības kursam, Andra ģimene 20. maijā ar fonda „Ziedot.lv” starpniecību uzsāka vākt naudu pirmajam kursam. Ar „Ziedot.lv” un arī Kasjauns.lv lasītāju lielu atbalstu pāris dienu laikā bija savāca nauda pirmajam ārstniecības kursam. Tikmēr Andra ģimene ar nepacietību gaidīja atbildi no Nacionālā veselības dienesta (NVD), kurš varētu piešķirt naudu otrajam ārstniecības kursam, kurš bija jāuzsāk trīs nedēļas pēc pirmā kursa. Andris jau jūnija  sākumā klīnikā „Linezers” uzsāka pirmo ārstniecības kursu.

Kāpēc Andrim valsts atteica apmaksāt ārstniecību?

Jau tad, kad Andris atradās slimnīcā, NVD viņam atsūtīja vēstuli, kurā atteica finansējumu otrajam ārstniecības kursam, kaut arī ārstu konsīlijs bija atzinis, ka „Nelarabīns” praktiski ir vienīgais medikaments, kurš var glābt Andra dzīvību. NVD atbilde ir formāla, balstīta sausām likuma normām un paskaidrojumu, ka „Nelarabīns” nav iekļaut kompensējamo medikamentu sarakstā. NVD nekādu citu alternatīvu Andra dzīvības glābšanai nepiedāvāja. Tātad - vai nu lieto neefektīgus medikamentus un mirsti, vai arī līdzekļus zāļu iegādei meklē pats.

Kasjauns.lv NVD jautāja, kāpēc atteikta palīdzība Andrim, bet tā arī konkrētu atbildi nesaņēma. NVD to argumentēja ar to, ka nevar izpaust šādu informāciju, „ja šīs informācijas pieprasītājs nav pats pacients vai viņa likumiskais pārstāvis.” Tomēr NVD norādīja, ka „pacientiem, kuri slimo ar noteiktām smagām vai hroniskām slimībām, no valsts budžeta līdzekļiem pilnībā vai daļēji tiek apmaksātas zāles, kas ir iekļautas” un, ka „noteiktos gadījumos valsts atbalsts tiek sniegts arī zāļu kompensācijai individuāliem pacientiem”. Izrādījās, ka Andra situācija nav šis „noteiktais gadījums”, kad tiek sniegts valsts atbalsts.

Andra sieva Kristīne Kasjauns.lv paskaidroja, ka ir saņēmusi izvērstāku NVD atbildi, bet tā ir bijusi formāla – citēti likumi un noteikumu normas, kas atkārto vienu un to pašu – „Nelarabīns” nav kompensējamo medikamentu sarakstā.

NVD atbildē, ko parakstījis dienesta direktors Māris Taube rakstīts: „Ņemot vērā, ka Personas (Andra Seņkāna) gadījumā nav piemērojams Noteikumu 92.2. apakšpunkts (no Ministru kabineta noteikumiem „Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība”) nosacījumam, ka kompensējamo zāļu sarakstā nav iekļautas nevienas zāles un medicīniskās ierīces attiecīgas diagnozes ārstēšanai (..) Dienests nav tiesīgs pieņemt Personai labvēlīgu lēmumu par zāļu „Nelarabinum” iegādes izdevumu kompensāciju.”

„Nelarabīna” iekļaušana kompensējamo zāļu sarakstā nav ekonomiski izdevīga
Kristīne Kasjauns.lv atklāja, ka nedusmojas uz NVD darbiniekiem, kas atteica palīdzību, jo viņi tikai izpilda augstākstāvošās priekšniecības norādījumus un ir likuma burta kalpi. Tomēr neizpratni rada valsts attieksme – viņai esot arī paskaidrots, ka zāles ir pārāk dārgas un nav izpētīts, cik tās ir efektīvas. Alternatīva esot lietot kompensējamos medikamentus, kuri pēc mediķu atzinumu, Andrim nepalīdz.

Kāpēc „Nelarabīns” nav iekļauts valsts kompensējamo medikamentu sarakstā, var izlasīt pirms pieciem gadiem pieņemtajā Zāļu valsts aģentūras lēmumā nr. 497, kurā teikts: „Aģentūra, izvērtējot lietderības apsvērumu, secina, ka „Atriance” (Nelarabinum, ATĶ kods L01BB07) šķīdums infūzijām iekļaušana Kompensējamo medikamentu sarakstā labvēlīgi ietekmētu ļoti nelielu sabiedrības daļu, taču negatīvi ietekmētu nesalīdzināmi lielāku sabiedrības daļu, tā kā samazinātos budžeta līdzekļi, kas paredzēti citiem izmaksu efektīvākiem kompensējamiem medikamentiem. Turklāt, ņemot vērā zāļu aprakstā minētos nopietnos brīdinājumus par smagām neiroloģiskām blakusparādībām, kuru dēļ ir apšaubāma „Nelarabinum” lietošana ambulatorajā praksē, kā arī to, ka nav pieejamas klīniskās vadlīnijas, kurās būtu norādīta „Nelarabinum” vieta ārstēšanas shēmās, Aģentūra uzskata „Atriance” (Nelarabinum, ATĶ kods L01BB07) šķīduma infūzijām iekļaušanu Kompensējamo zāļu sarakstā par nelietderīgu.”

Andra sieva izsaka milzīgu pateicību visiem ziedotājiem

Jāteic, ka Andra gadījums ar „Nelarabīnu” nav vienīgais. Kāda Kasjauns.lv lasītāja raksta: „Manas kolēģes vīram pērn bija tāpat - vienīgie šie medikamenti („Nelarabīns”), valsts atteikums. Taču mēs kolektīvā palīdzējām savākt naudiņu zālēm un... šis cilvēks jau strādā.”

Ņemot vērā notikušo Andra sieva Kristīne nolēmusi NVD lēmumu apstrīdēt Veselības ministrijā, kā to nosaka likums. Kristīne to darīs ne jau naudas dēļ, bet aiz principa. Iespējams, ka nākotnē līdzīgā situācija nonāks vēl kāds pacients.

Tikmēr Kasjauns.lv lasītāji savos komentāros novēl Andrim veiksmīgu izveseļošanos. Andra sieva Kristīne ar Kasjauns.lv starpniecību, vēlas izteikt milzīgu, vārdos neizsakāmu pateicību visiem, kuri viņas vīram ziedoja naudu un viņam veltīja laba vēlējumus. Pašlaik Andris atveseļojas Rīgas klīnikā „Linezers”. Cik efektīgs bijis „Nelarabīns” pagaidām vēl nevar pateikt – to varēs tikai pēc kāda laika.


Написать комментарий