Ziņojums: straujā urbanizācija Āzijā vairo dabas katastrofu riskus

foto skyscrapercity.com
foto skyscrapercity.com

Straujā urbanizācija Āzijā vairo riskus, ka lielās pilsētas šajā pasaules daļā piemeklēs plūdi un citas dabas katastrofas, trešdien publiskotā ziņojumā brīdināja Āzijas Attīstības banka ("Asian Development Bank", ADB), kas nodarbojas ar nabadzības apkarošanu.

Pēc bankas ekspertu teiktā, vienīgā iespēja, kā pasargāt Āzijas metropoles no dabas nelaimju posta, ir investēt prāvus līdzekļus pilsētu infrastruktūrā un īstenot pārdomātāku pilsētvides plānošanu.

"Āzijā pilsētās ir noticis iedzīvotāju skaita bezprecedenta pieaugums, taču tas ir radījis milzīgu spriedzi uz vidi. Pašlaik ir jāīsteno pasākumi, kas šo tendenci pavērstu pretējā virzienā un veicinātu zaļo tehnoloģiju un zaļās urbanizācijas attīstību," minēts ziņojumā.

Tā autori tomēr prognozē, ka Āzijas valstīs metropoles turpinās izplesties ļoti straujā tempā, un norāda, ka tām ir palicis "ļoti maz laika, lai sagatavotos un uzbūvētu atbilstīgu infrastruktūru".

Pēc ADB norādītā, pagājušajā nedēļā lietusgāžu izraisītie plūdi, kuru dēļ applūda 80% Filipīnu galvaspilsētas Manilas un bojā gāja desmitiem cilvēku, ir apliecinājums, ka Āzijas metropoles nespēj tikt galā ar klimatu izmaiņu radītajām problēmām un pasargāt savus iedzīvotājus no dabas nelaimēm.

Sagaidāms, ka nākotnē situācija tikai pasliktināsies, jo Āzijas valstu ekonomikās norit spraiga izaugsme, kas savukārt vilina simtiem miljonus cilvēku pārcelties uz megapolēm, kurās jau dzīvo 10 miljoni vai vairāk cilvēku, sacīts bankas ziņojumā.

Laikā no 1980. līdz 2010.gadam uz Āzijas valstu pilsētām pārcēlās dzīvot vairāk nekā miljards cilvēku no citiem rajoniem, un ir sagaidāms, ka līdz 2040.gadam pilsētas pievilinās vēl miljardu jaunu iedzīvotāju.

Straujais pilsētu iedzīvotāju skaita kāpums ir veicinājis piesārņojuma, noziedzības, sociālās nevienlīdzības pieaugumu, kā arī graustos dzīvojošu cilvēku skaitu, akcentē ziņojuma autori un mudina varas institūcijas nekavējoties risināt infrastruktūras problēmas, lai pasargātu pilsētniekus no dabas nelaimju posta.


Написать комментарий