J.Kuranova: Dombrovskis nerēķinās ar latgaliešu viedokli? 5

foto gorod.lv
foto gorod.lv

“Tomēr Latvija joprojām ir ieinteresēta Visaginas atomelektrostacijas (AES) būvniecībā. Šādi premjerministrs Valdis Dombrovskis komentēja Lietuvā notikušā referenduma rezultātus, kurā vairāk nekā 60% vēlētāju nobalsoja pret projektu”.

Portāla Gorod.lv nesen organizētajā „apaļajā galdā”, kura tēma bija „Daugavpils attīstība AES apkārtnē”, dalībnieki no Latgales izteicas kategoriski pret Visaginas atomstacijas būvniecību. Tie bija nevis cilvēki no ielas, bet gan Daugavpils pilsētas, Daugavpils novada, Rēzeknes pašvaldības pārstāvji. Tie nebija uz emocijām balstīti izteikumi, bet faktos pamatotie argumenti. Piemēram, Demenes pagasta vadītāja Valentīna Gadzāne atzīmēja, ka atrašanās AES tuvumā negatīvi ietekmē pagasta attīstību – samazinājušas nekustamā īpašuma cenas, cilvēki nevēlas iegādāties pagasta lauksaimnieku produkciju, tūristi neizrāda vēlmi atpūsties pagasta apkārtnē, arī investori, uzzinot par šāda veida kaimiņniecību, pagriežas un brauc prom. Tādējādi pagasts, kas kādreiz labi attīstījās, sāk izmirt.

Rēzeknes pašvaldības priekšsēdētāja vietnieks Andrejs Rešetņikovs uzskata, ka Latvijas iesaistīšanās Visaginas AES būvniecībā ir ekonomiski neizdevīgs un nelietderīgs projekts, jo aizņemtā naudas summa – miljards eiro – un procenti par 10 gadiem varētu ietekmēt elektroenerģijas tarifa paaugstinājumu Latvijā. Tarifa paaugstinājumu varētu ietekmēt arī fakts, ka Kaļiņingradas un Ostrovecas AES varētu tikt uzceltas agrāk, jo šajos projektos jau tika uzsākta ieplānotās būvniecības realizācija.
Savukārt Ekonomikas ministrijas Enerģētikas departamenta direktors Dins Merirands minēja, ka valsts šajā sakarā necietīs zaudējumus, jo tas ir „Latvenergo” projekts un tieši šī kompānija ņems kredītu. Jautājums, uz kāda pamata Ekonomikas ministrija nodala valsts kompāniju no valsts, palika neatbildēts. Uzņēmuma „Latvenergo” pārstāvji nespēja paskaidrot „apaļā galda” dalībniekiem arī to, kādu labumu no piedalīšanās šajā bīstamajā projektā iegūs Latvija un mūsu reģions, izņemot šķietamu neatkarību no Krievijas.

Neskaidru iemeslu dēļ neviens neziņoja Latvijas iedzīvotājiem, ka „Fukusimā” bija radušies ne tikai ar dabas stihiju saistītas problēmas, bet sava loma bija arī cilvēciskajam faktoram. Tokijā tika publicēta oficiālā atskaite par avāriju Fukusimas AES, atskaiti sagatavoja neatkarīgā izmeklēšanas komiteja, kas tika izveidota saskaņā ar Japānas parlamenta lēmumu un kļuva par pirmo šāda veida pieredzi valsts vēsturē. Dažādu secinājumu vidū bija minēts arī tas, ka drošības normas japāņu AES neatbilst pasaulē pieņemtajiem standartiem. Tas attiecas arī uz projekta tehnoloģiskajiem risinājumiem, kas tika izmantoti atomelektrostaciju būvniecībā Japānā, kā arī uz uzņēmumu-operatoru organizētu atomstaciju ekspluatāciju.

Kas premjerministram Dombrovskim devis tiesības runāt visas Latvijas tautas vārdā? Viņa partiju 11.Saeimas vēlēšanās atbalstīja par 128 876 cilvēkiem mazāks vēlētāju skaits, nekā 10.Saeimas vēlēšanās, kas liecina par uzticības mazināšanos laika posmā no 2010. līdz 2011.gadam (par 43% mazāk vēlētāju balsu). Ņemot vērā esošo informāciju, ekonomiskos labumus Latvija neiegūst. Tad kāpēc premjers vēlas, lai Latvija piedalītos šajā projektā, ja tas pat nav valsts projekts, kā apgalvo Dins Merirands, bet uzņēmuma „Latvenergo” projekts? Varbūt ir kādas citas intereses? Pēc notikušā Japānā Vācija plāno līdz 2022.gadam slēgt visas savas AES, astoņas jau ir slēgtas. Francijā AES tuvumā dzīvojošie cilvēki saņem noteiktu kompensāciju par dzīvošanu atomstacijas tuvumā. Šī kompensācija izpaužas ceļu un skolu būvniecībā, elektroenerģijas un siltumenerģijas tarifu atvieglojumos u.c. Turklāt Francijā darbojas dažāda veida avāriju likvidēšanas centrs, kura rīcībā ir vilcieni, lidmašīnas un autobusi.

Viss transports ir aprīkots gan ar dozimetru nepieciešamu skaitu, gan ar dezaktivācijas līdzekļiem. AES apkārtnē dzīvojošie cilvēki par to ir informēti. Savukārt Latgalē nav pat elementārā, neskatoties uz to, ka mēs dzīvojam robežā ar atomkapenēm, kuru sadalīšanās laiks ir simti un tūkstoši gadu, tas pats attiecas arī uz inficēšanās zonu.
Kas varētu likt Dombrovska kungam pārdomāt – varbūt tas, ka 72% portāla Gorod.lv aptaujātie respondenti gatavi protestēt pret Visaginas AES būvniecību? Jo 60% lietuviešu, kuri nevēlas šāda veida objektu savā teritorijā, viņu nepārliecina.

16.10.2012 , 10:00

Jeļena Kuranova , GOROD


Написать комментарий

nu atkal kkada krievene maacis dziivot... logiski, ja no kremla naak naudina, kka jau vina jaatstrada... protams krievijai nav izdevigi ka baltijai vel kkas neatkariigs bus. nu isteniba, man liekas krieviem vnk vajag aizbazt muti un nelaut vairs izteikties. citadak, vinu tautitbu parstavji vnm uzstajas ar huinu kura ir izdeviga tikai krievijai...

Japāna - tur atomelektrostacijas ir gadu desmitiem un nekādas sekas no tās atrašanās uz zemes nebija, izņemot gadījumu ar zemestrīci, kas diemžēl nebeidzās labi. Un tagad iemsls ir atrasts, lai nevajadzētu celt AES, jo lēta enerģija kādam spēkam nav vajadzīga. Černobiļā notika katastrofa tikai tāpēc, ka PSRS ekonomika un darbinieku attieksme bija katastrofāla un nolaidīga. Bet kamēr viss bija kārtībā nekādu blakusefektu no AES nebija. Ja gribam būt atkarīfi no Krievijas, Norvēģijas un citu valstu naftas un gāzes tad varam necelt. Jo lielāka konkurence Krievijai un citām valstīm būs enerģētikas jomā, jo lētāka tā būs un labāka dzīve mums būs.

Nu cik var latgaliešus trenkāt? Viņiem pasiem nemaz nevajag šo statusu un visu pārējo....

Lauķis
Atomenerģija nebūt nav vislētākā, protams, ja ieskaita izdevumos, vispirms atomdegvielu, kuras Latvijai nav, tad atkritumu glabāšanas izdevumus, cik tas maksā Latvija zin. Pat tādai precīzai valstij, kā Japāna, atomstaciju apsaimniekošanā ir problēmas, par Latviju baidos ļoti, jo cilvēku apziņas līmenis ir šodien vienkārši satriecošs, jo gadu, jo sliktāk. Ja neticiet - pavērojiet, kas notiek uz ceļiem, varētu domāt, ka brauc pašnāvnieki. Nerunāsim par iekārtu uzturēšana'm, kadru skološanu un, nedod Dievs, radioaktivitātes nonākšanu atmosfērā un uz zemes. Bet to jau visu aizmirst peirēķināt, taču tas notiek, jebkurā valstī kur atoms ir, tas tomēr IR noticis. Nekā ideāla nav izdevies izveidot.

Es Latgales vietā atbalstītu Daugavpils un Jēkabpils HES būvi. Daugavpils HES jau bija sākta, JēabpilsHES būvei bija jau gatavs tehniskais projekts. Kāpēc neatgriezties pie jau iesāktā? Zaļie, ar savu Eiropa mūs nesapratīs un Krievijas Gazprom lobēšanu, lai pavirzās trīs mājas tālāk. Būs latgaliem darbs gan pie būvdarbiem, gan eksplotējot uzceltos HESus un naudiņa neaizplūdīs no Latvijas, pimām kartām, no Latgales

Написать комментарий