Skotija varēs atgūt neatkarību referenduma ceļā

foto uniquecottages.wordpress.com
foto uniquecottages.wordpress.com

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons un Skotijas premjers Alekss Salmonds Edinburgā parakstījuši vienošanos par referenduma sarīkošanu Skotijas iespējamās neatkarības jautājumā, ziņo Sky News.

Konkrētu referenduma sarīkošanas datumu noteiks Skotijas parlamenta lēmums,bet tam jānotiek līdz 2014. gada beigām. Parlamentam arī būs jāformulē jautājums uz kuru atbildēt vēlētājiem, kā teiks vienošanās dokumentā, piedalīties referendumā varēs no 16 gadu vecuma. Pēc biru likumdošanas tiesības vēlēt ir personām no 18 gadu vecuma.

Visticamākais, ka vēlētājiem būs jāizsaka savs viedoklis - vai Skotijai jāizstājas no Lielbritānijas un vai tie vēlas finansiālu autonomiju.

Salmonda vadītā Skotu Nacionālā partija (SNP) jautājumu par Skotijas neatkarību mēģina risināt jau no 2007. gada, taču  nopietnas sarunas par šo soli tika sāktas tikai pagājušajā gadā, kad SNP ieguva nepieciešamo balsu skaita vairākumu valdības izveidei. Referenduma rīkošanu 2014.gadā SNP vēlējās panākt arī tāpēc, lai to pieskaņotu 700.gadadienai kopš Benokbērnas kaujas, kurā skoti guva nozīmīgu uzvaru pār angļiem.

Vienošanās paredz, ka Lielbritānijas valdība, kurai ir ekskluzīvas pilnvaras konstitucionālu jautājumu risināšanā, uz laiku piešķirs Skotijas parlamentam pilnvaras rīkot referendumu, izmantojot Skotijas likuma 30.sadaļā paredzēto punktu.

Vienošanās nosaka, ka abām valdībām neatkarīgi no referenduma iznākuma ir konstruktīvi jāsadarbojas Skotijas tautas interešu labā.

Jāatzīmē,ka jau tagad Skotijas reģionālajai valdībai ir tiesības īstenot pašai savu politiku tādās jomās kā veselības aprūpe un izglītība. Bez tam pastāv arī no Lielbritānijas atsevišķa tiesu sistēma.

Salmonds gan iepriekš izteicās, ka pēc neatkarības iegūšanas vēlas saglabāt valūtas ūniju ar Lielbritāniju, kā arī valsts galvas funkcijas joprojām uzticēt britu monarham.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons norādījis, ka viņa galvenā prioritāte ir saglabāt Apvienotās Karalistes nedalāmību, bet atzinis, ka nav iespējams kādu teritoriju noturēt Lielbritānijas sastāvā pret tās gribu.

"Skotija balsoja par partiju, kas vēlas rīkot referendumu. Pareizā izeja gan Skotijai, gan Apvienotajai Karalistei ir dot tautai teikšanu," norādīja Kamerons, uzsverot "es kvēli ceru un ticu, ka viņi nobalsos par Apvienotās Karalistes saglabāšanu. Mums kopā klājas labāk, mēs kopā esam stiprāki, mums kopā ir drošāk."

Salmonds uzsvēra, ka Skotijas neatkarību vēlas nevis tāpēc, ka domātu, "ka mēs esam labāki nekā citi, bet tāpēc, ka mēs esam tikpat labi kā jebkura cita valsts."

Kamerons arī iebilda, ka referendumam jānotiek līdz 2013. gada beigām.

Kā norāda aģentūra France-Presse, TNS-BMRB oktobrī veiktās aptaujas dati liecina, ka par Skotijas neatkarību balsotu 28% respondentu, bet 53% respondentu būtu balsojuši pret. 2012. gada jūlijā šī attiecība bija - par 30%, pret 50.


Написать комментарий