Egons Kivkucāns: Daugavpilī nonācu mākslas dēļ

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

No 7.janvāra mēneša laikā Latgales Centrālajā bibliotēkā visi interesenti var aplūkot Daugavpils universitātes studenta Egona Kivkucāna karikatūru izstādi, kurš portālam Gorod.lv nedaudz pastāstīja par sevi un saviem darbiem.

- Egon, pastāsti, lūdzu, par sevi.

- Esmu no Balviem, studēju DU Maģistra studiju programmas „Māksla” 1.kursā, esmu 23 gadus vecs, februārī svinēšu 24.dzimšanas dienu. Sāku zīmēt karikatūras jau skolā Balvos, bērnībā aizrautīgi lasīju žurnālus „Krokodils” un „Dadzis”, no kuriem pārzīmēju zīmējumus. Mācoties vidusskolā, parādīju savus darbus laikrakstam „Vaduguns” un gadu tur tika publicēti mani darbi.

- Interesanti, kāpēc ieradies Daugavpilī?

- Daugavpilī nonācu mākslas dēļ. Turklāt, DU bija budžeta vietas, un salīdzinājumā ar Rīgu dzīve šeit nav tik dārga. Man patīk šeit studēt, man ir labi pasniedzēji – Aleksandra Šļahova, Māris Čačka un daudzi citi. Starp citu, pēc izglītības iegūšanas plānoju palikt šajā pilsētā.

- Cik ilgi tu strādā pie vienas karikatūras un kā tapa tavi darbi, kurus var aplūkot šajā izstādē?

- Viena karikatūra top triju stundu laikā, izstādē piedāvātie 20 darbi tapuši šī mācību semestra laikā.

- Tavuprāt, ar ko karikatūra atšķiras no citiem mākslas žanriem?

- Karikatūrā svarīgi asprātīgi izteikt savu domu, taču šīs domas ir visiem zināmas, jo karikatūras parasti attēlo sabiedrībai aktuālāko – visiem zināmus cilvēkus.

- Egon, vai Tu strādā arī citos žanros?

- Jā, šobrīd strādāju arī grafikas žanrā. Man ļoti patīk komiksi, kuriem tika veltīts mans bakalaura darbs „Viena diena no studenta dzīves”, kurā attēloju, kā students pamostas, basto lekcijas, apmeklē „Studentu dančus” un iet gulēt, viss bija saistīts ar Daugavpili un tās vietām. Tomēr kopumā komiksi Latvijā nav īpaši populāri.

- Vai šī ir tava pirmā izstāde?

- Nē, pirms tam biju piedalījies Daugavpils universitātes muzeja izstādē, kas bija aplūkojama vasarā. Tajā varēja apskatīt alus kausus, uzlīmes un karikatūras, izstādes nosaukums bija „Lai puto!” un tā bija veltīta Līgo svētkiem.

- Vai Tu ieteiktu citiem strādāt karikatūras žanrā?

- Jā, materiālajā ziņā tas neprasa lielus izdevumus, galvenais, lai cilvēks būtu apdāvināts, tad šī ir lieliska iespēja sevi realizēt, kaut vai sociālajos tīklos.


Написать комментарий