Apstiprināts Līvānu novada pašvaldības 2013.gada budžets

foto: livani.lv
foto: livani.lv

Ieņēmumi

Kā informē Līvānu pašvaldības portāls, pašvaldības 2013.gada pamatbudžetā plānoti ieņēmumi Ls 8 410 010 apmērā. Vislielāko ieņēmumu daļu veido tā saucamie transfertu ieņēmumi (Ls 5 328 998) jeb dažādas mērķdotācijas, kas sastāda 63,4% no budžeta ieņēmumiem.
32,9% veido nodokļu ieņēmumi (Ls 2 770 510), bet pārējo daļu 3,3% maksas pakalpojumi un citi pašu ieņēmumi (Ls 274 009) un 0,4% nenodokļu ieņēmumi (Ls 36 493).

Izdevumi

Pašvaldības 2013.gadā plānoti izdevumi Ls 11 451 511 apmērā. Vislielākā izdevumu sadaļa 42,6% atvēlēta izglītībai (Ls 4 875 018), 19,8% teritoriju un mājokļu apsaimniekošanai (Ls 2 266 288), 15,8% ekonomiskajai darbībai (Ls 1 808 739), 8,2% vispārējiem valdības dienestiem (Ls 939 507, t.sk. arī izdevumi neparedzētiem gadījumiem Ls 30 000), 6,6% atvēlēti atpūtai, kultūrai un reliģijai (Ls 758 559), bet 6,5% sociālajai aizsardzībai (Ls 738 325). 0,4% paredzēti sabiedriskajai kārtībai un drošībai (Ls 46 794), 0,1% veselībai (Ls 16 501), Ls 1 780 aizsardzībai.

2013.gadā pirmoreiz Līvānu pašvaldības budžets pārsniedz 10 miljonus latu, kas pašvaldībai ar 13 914 iedzīvotājiem ir ievērojams apjoms, skaidro domes izpilddirektors Uldis Skreivers, uzsverot, ka tas saistīts ar ievērojamu skaitu Eiropas Savienības projektu apguvi. Piemēram, 2013.gadā vien turpināsies 19 dažādu projektu realizācija.

Plānotie aizņēmumi sastāda Ls 2 038 493. Aizņēmumu atmaksa Ls 287 643. Pamatkapitāla palielināšana plānota Ls 537 024, t. sk. - SIA „Līvānu slimnīca” Ls 53 617; SIA „Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība” Ls 483 40.

Līvānu novada domes parāds uz 2013. gada 1. janvāri Ls 2 558 626, t. sk. Valsts kasei - Ls 2 558 626. Arī 2013. gadā plānots ņemt aizņēmumus Valsts kasē kopsummā Ls 2 038 493 dažādu projektu realizācijai. Kopējais kredītportfelis pašvaldībā ir samērīgs un nepārsniedz pieļaujamos 20% (2013.gadā – 5,6%; 2014.gadā – 7,3%).

Gadu sāk ar līdzekļu ekonomiju

Lai arī kādi laiku būtu, vienmēr esam piesardzīgi, un gadu noslēdzam ar līdzekļu ekonomiju, kas pāriet uz nākamo gadu. 2013.gada sākumā līdzekļu atlikums bija Ls 1 827 675, tāpēc ir pamats apgalvot, ka Līvānu pašvaldības budžets ir bezdeficīta un sabalansēts, skaidro izpilddirektors U.Skreivers.

Tiesa, tas panākts ar samērā striktu budžeta plānošanas disciplīnu, kad katras iestādes piedāvātais budžeta projekts tika vairākkārt vētīts un izdevumi daudzās pozīcijās samazināti.

Kas jauns sociālās aizsardzības jomā?

Izpilddirektors U.Skreivers skaidro, ka pēc finansēšanas mērķa primārās ir tās funkcijas, ko pašvaldībām ar likumu uzliek pildīt valsts. Piemēram, GMI jeb garantētā minimālā ienākuma pabalsts, kas no 2013.gada pilnībā tiek pārlikts uz pašvaldību pleciem, Līvānu novadā sastāda Ls 170 000 jeb 35 lati uz vienu cilvēku. Pašvaldība pilnā apmērā no šī gada sedz arī dzīvokļa pabalstus iedzīvotājiem.
Šogad tiek dubultots arī bērna piedzimšanas pabalsts Līvānu novada pašvaldībā, līdzšinējo 50 latu vietā tas noteikts 100 latu, kas kopumā prasīs 8000 latus gadā.

No 2013.gada februāra darbu Stacijas ielā 2 atsāks biedrība „Baltā māja”. Ēkas 1.stāvā būs pieejami arī sociālie pakalpojumi iedzīvotājiem, piemēram, veļas mazgāšanas u.c. pakalpojumus. Līdzīgs sociālo pakalpojumu centrs iedzīvotāju vajadzībām šogad uzsāks darbu arī Rudzātu pagastā. Tāpat turpināsies sociālās rehabilitācijas aktivitātes Līvānu slimnīcā, ko līdzfinansēs Līvānu novada pašvaldība. Līvānu slimnīca šogad plāno arī papildināt diagnostiskās aparatūras klāstu.

Brīvpusdienas un dziesmu svētki

Lai kaut nedaudz atvieglotu situāciju ģimenēs, kas audzina bērnus, no 2013.gada 1.marta pašvaldība maksās brīvpusdienas, sākot no 5-6 gadīgajiem pirmsskolas posmā līdz 9.klasei visās novada skolās. Tas no pašvaldības budžeta prasīs Ls 78 858. Trūcīgo personu kategorijai brīvpusdienas tiks nodrošinātas tāpat kā līdz šim - visu vecumu skolēniem.

Kultūras vajadzībām šogad vairāk naudas jāplāno uz XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku rēķina, kas notiks no 2013. gada 30. jūnija līdz 7. jūlijam. Līvānu novadā dziesmu un deju svētkiem gatavojas 15 kolektīvi jeb vairāk kā 400 dalībnieki, kuru izmitināšanai un ēdināšanai, kā arī drošības un veselības vajadzībām pašvaldības budžetā paredzēti Ls 18 037, savukārt tautas tērpu iegādei kolektīviem vēl papildus Ls 19 771.

2013.gada budžetā pašvaldība ieplānojusi līdzekļus arī izdevumu segšanai pārejai uz eiro (Ls 8146), kā arī vēlēšanu komisijas darbības nodrošināšanai sakarā ar 2013.gada 1.jūnijā plānotajām pašvaldību vēlēšanām.

Par atalgojumu un štatiem

2013.gadā plānots palielināt atalgojumu tikai atsevišķiem zemāk atalgoto kategoriju darbiniekiem, piemēram pavāriem un virtuves vadītājiem. „Šobrīd valsts un ministriju līmenī arvien biežāk runā par trūcīgiem strādājošajiem, kuru ienākumi būtiski neatšķiras no nestrādājošiem pabalstu saņēmējiem. Pēc vairāk kā 4 gadu ilgas pauzes pašvaldība ir devusi signālu, ka speciālistiem ar minimālo algu atalgojums ir jāpalielina. Tie ir ne tikai pirmsskolas skolotāji, virtuves darbinieki skolās un bērnudārzos, atsevišķi pašdarbības kolektīvu vadītāji, kam palielinām atalgojumu šogad, bet arī skolotāju palīgi, internāta aukles, lietveži - par ko jādomā nākotnē,” uzsver izpilddirektors U.Skreivers.

Salīdzinot ar citām pašvaldībām, administratīvās izmaksas Līvānu novadā ir vienas no zemākajām valstī (aptuveni 8%), arī šogad pašvaldība pieturas pie samērības principa un štatus nepalielina.

Domē tikai viena jauna štata vieta nākusi klāt, un tas ir grāmatvedis (pārņemts no Rudzātu speciālās internātpamatskolas, centralizācijas rezultātā). Kultūras centra štatos klāt nācis kora vadītājs un koncertmeistars Rudzātu pagastā, kur izveidojies jauns koris ar vairāk kā 40 dziedātājiem Jāzepa Skuteļa vadībā. Sutros klāt nācis tautas tradīciju ansambļa vadītājs. Savukārt novada centrālajā bibliotēkā, kas ieguvusi reģiona bibliotēkas statusu, papildus strādās sistēmbibliotekārs. PIE „Rūķīši” papildus pirmsskolas skolotājs, logopēds un speciālais pedagogs.

Novads domā par attīstību

Vienmērīgai novada attīstībai līdzekļi tiek plānoti tālredzīgi, tāpēc 66 000 latu 2013.gada budžetā ir ieplānoti vairāku tehnisko projektu izstrādei. Tie nepieciešami, lai 2013.gadā varētu apgūt tā dēvēto virssaistību naudu jeb papildus finansējumu no Eiropas reģionālā attīstības fonda nacionālās un reģionālās nozīmes attīstības centru izaugsmes veicināšanas projektiem.

No 2013.gada lielākajiem ieguldījumiem minama bērnudārza „Rūķīši” rekonstrukcija, kur jau sākti jumta izbūves darbi, bet pavasarī notiks ārsienu siltināšana, krāsošana un apkārtnes labiekārtošana.

Vēl šajā gadā notiks multifunkcionālā jaunatnes iniciatīvu centra Lāčplēša ielā 28 pārbūve un tā apkārtnes labiekārtošana lietderīgai brīvā laika pavadīšanai, vieglatlētikas manēžas „Asote” izbūve pie novada sporta skolas, kā arī autoostas uzgaidāmās telpas būvniecība un laukuma sakārtošana. Priekšā arī apjomīgi darbi pilsētas satiksmes infrastruktūras tīkla uzlabošanas jomā, kura rezultātā tiks sakārtotas 18 pilsētas ielas.

Deputātu balsojums

Trīs domes deputāti: Juris Kirillovs, Ginta Vucina un Valija Vaivode balsojumā atturējās. Diemžēl deputāti neizmantoja savas likumā noteiktās tiesības pamatot savu izvēli, paužot viedokli par budžeta projektu debatēs pirms balsojuma.

Šo iespēju izmantoja tikai deputāts Viktors Kūka, kurš balsoja pret un debatēs pamatoju savu viedokli, uzsverot, ka, viņaprāt, pagastu pārvaldēs atalgojums jāaprēķina proporcionāli iedzīvotāju skaitam - jo mazāk iedzīvotāju, jo mazāka alga. Skaidrojums, ka pagastu pārvalžu vadītājiem ir dažādi papildus pienākumi, kas veicami visā novada teritorijā un tikai pēc iedzīvōtāju skaita vērtēt nevajadzētu, deputātu neapmierināja.

Deputāts V.Kūka debatēs uzsvēra, ka algas palielinājums vajadzīgs nevis tikai dažu kategoriju zemāk atalgotiem speciālistiem, bet visiem tiem, kas pašvaldībā saņem minimālo algu. Diemžēl šāds lēmums novestu pie tā, ka apkopējai būtu tāda pati alga, kā skolotāja palīgam, internāta auklītei vai lietvedim. Jautājums jārisina vienoti, paaugstinot algas arī speciālistiem, kuru atalgojums tikai nedaudz pārsniedz minimālo un kas šogad arī sākts, deputātiem skaidroja domes izpilddirektors Uldis Skreivers, atgādinot, ka arī valstī minimālā alga nav palielināta jau vairākus gadus.

Deputāts V.Kūka apšaubīja arī brīvpusdienu nepieciešamību. Tās vajagot maksāt tikai pašiem trūcīgākajiem, nevis to ģimeņu bērniem, kuru vecāki saņem lielāku algu par minimālo. Tam kategoriski nepiekrita domes priekšsēdētājs Andris Vaivods, atzīmējot, ka Līvānos praktiski nav tādu cilvēku, kuriem nebūtu jāskaita lati un santīmi līdz algai, tāpēc brīvpusdienas pēc būtības ir pabalsts ģimenēm - reāla nauda 10-12 lati par bērnu, kas paliek ģimenes maciņā katru mēnesi.

Sēdes noslēgumā domes vadība pateicās deputātiem par izpratni un atbalstu budžeta apstiprināšanā, bet speciālistiem un iestāžu vadītājiem par ieguldīto darbu budžeta projektu sagatvošanā. 


Темы: , , , , ,
Написать комментарий