Atēnās puse no olimpiādes ēkām tagad stāv tukšas

foto: db.lv
foto: db.lv

Ja atskatās vēsturē, olimpisko objektu vēlākā izmantošanas pieredze dažādās valstīs ir atšķirīga, taču bieži to ir grūti nosaukt par veiksmīgu. Piemēram, Atēnās desmit gadus pēc olimpiādes beigām valsts vēl aizvien cenšas pārdot 12 no 23 speciāli spēlēm uzbūvētajām celtnēm, ziņo Latvijas Radio.

Olimpisko spēļu mantojumā Atēnas saņēmušas 23 dažāda lieluma sporta celtnes.  Pusei jau atrasts jauns saimnieks un jauns pielietojums. Tomēr 12 objektiem vēl aizvien, desmit gadus pēc to uzcelšanas, tiek meklēts investors.

«Mēs iztērējām ļoti daudz naudas, uzbūvējām ārkārtīgi skaistas un ievērojamas ēkas, taču tagad tās lielākoties ir neapdzīvotas un nekalpo sabiedrības labumam. Dažu ēku stāvoklis strauji pasliktinās. Un pārdot tās nav iespējams sliktā nekustamā īpašuma tirgus dēļ,» atzīst grieķu žurnālists Jannis Rizopuloss.

Vienā no šādām vietām – astoņus kilometrus no Atēnu centra – savulaik tika noskaidroti olimpiskie čempioni taekvondo un rokasbumbā. Ārkārtīgi skaista un moderna arēna ir izmaksājusi grieķu budžetam 38 miljonus eiro. Tā varēja uzņemt līdz pat 10 tūkstošiem skatītāju. Taču tagad telpas pārsvarā stāv tukšas. Uz durvīm ir slēdzene un iespaids ir visai drūms, ziņo radio.

Atēnu vasaras olimpiskās spēles notika 2004.gadā - pirms desmit gadiem.

Jau ziņots, ka Krievijā, Sočos, notiekusī Olimpiādi ir līdz šim dārgākas Olimpiskās spēles. Tās izmaksāja 51 miljardu ASV dolāru.

Atēnu piemērs nav vienīgais, kad olimpiskās celtnes grimst aizmirstībā. Db.lv jau ziņoja, ka tāpat šobrīd pamests ir, piemēram, Ziemas Olimpisko spēļu komplekss Sarajevā. Neizmantots un pussabrucis patlaban ir galvenais stadions, sportistu viesnīcas, bobsleja, kamaniņu un tramplīnlēkšanas trases, daiļslidošanas halle, kā arī citas celtnes. Dienvidslāvijas kara laikā, piemēram, kamaniņu trase tika izmantota kā artilērijas glabātuve.



Написать комментарий