Daugavpils skolotāji varēs piedalīties jaunā pedagogu darba samaksas modeļa izstrādē 1

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā ziņots, saskaņā ar iepriekšējā Ministru kabineta lēmumiem un šīs valdības deklarācijā noteikto uzdevumu līdz 2015.gada 1.septembrim Izglītības un zinātnes ministrijai no 2015.gada ir jāievieš jauns pedagogu darba samaksas modelis, kas būs aprēķina metodikā caurskatāmāks un ļaus efektīvāk pārvaldīt finanšu resursus.

Šajā sakarā Izglītības un zinātnes ministrijā tika izveidota īpaša darba grupa, kura izstrādās pedagogu darba samaksas modeli, tajā darbosies 35 dažādu valsts skolu, sporta skolu, jaunrades iestāžu, pirmsskolas izglītības iestāžu pārstāvji. Pirmā darba grupas sēde notika pirmdien, 17.martā, un tajā tika apspriesti ekspertu priekšlikumi.

Daugavpili šajā darba grupā pārstāv 3.vidusskolas direktors Vitālijs Azarevičs. Pēc darba grupas sēdes ceturtdien, 20.martā, viņš sasauca Daugavpils skolu direktori padomi, lai informētu to par ministrijas ierosinātiem priekšlikumiem. Piemēram, par ieceri palielināt pedagoga likmi līdz 40 stundam nedēļā. Jāsaka, skolu direktori šo ieceri neatbalsta, tāpat viņiem šķiet, ka sistēma „nauda seko skolēnam” neesot lietderīga.

V.Azarevičs pastāstīja portālam Gorod.lv, ka jauno pedagogu darba samaksas modeli plāno ieviest no 2015.gada 1.septembra. Patlaban darba grupai līdz šā gada 15.maijam jāizveido savs jaunā modeļa redzējums, kas tiks virzīts izskatīšanai Ministru kabinetā.

„Ceru, ka jaunā modeļa izstrādi sāksim jau šodien, jo diezgan īsā laikā jāizdara liels darba apjoms.

Salīdzinājumā ar citu jomu – medicīnas vai kultūras – pārstāvju darba algām skolotāju atalgojums ir daudz zemāks. Pat ja darba grupa izstrādās labu pedagogu darba samaksas modeli, kas gūs Izglītības un zinātnes ministrijas atbalstu, Finanšu ministrija var to noraidīt, norādot, ka tā ieviešanai pietrūkst finansējuma. Valdība bieži vien atkārto, ka izglītība esot mūsu valsts prioritāte, bet šīs jomas finansēšana joprojām ir nepietiekama.

Tādēļ uzskatu, ka skolotāju arodbiedrības lēmums par piketa rīkošanu 12.maijā Rīgā ir pareizs. Cerams, ka arī mūsu pilsētas pārstāvji tajā piedalīsies, nodemonstrējot savu aktīvu pozīciju”, paziņoja V.Azarevičs.

Daugavpils skolu direktoriem piedāvā apspriest Izglītības un zinātnes ministrijas priekšlikumus pedagoģiskajos kolektīvos, izteikt savu viedokli un idejas. Visi secinājumi tiks apkopoti vienā dokumentā, kuru nosūtīs izskatīšanai darba grupas sēdē.

Tiek plānots, ka Skolu direktoru padome, kurā darbojas vidusskolu un pamatskolu vadītāji, lai izstrādātu jauno darba samaksas modeli, pulcēsies vismaz reizi mēnesī.

Padomes priekšsēdētājs atzīmēja, ka sēdēs parasti tiek apspriesti aktuālie jautājumi un izteikti dažādi priekšlikumi, kuri ne vienmēr tiek izskatīti Domē.


Написать комментарий

mans ieteikums būtu pedagogiem, kuri aģitē pret šo valsti, maksāt par pusi mazāk nekā pārējiem. IZM, piemēram, Daugavpilī krietni ietaupītu ;)