Latvijas veikalu plauktos nonāk arvien vairāk patērētājiem nedrošu preču

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Patērētājiem nedrošo preču Latvijas veikalos nonāk arvien vairāk, turklāt daudz neatbilstību tiek konstatēts tieši precēm un pakalpojumiem, kas saistīti ar bērnu aktīvās atpūtas iespējām – piemēram, ceļu aizsargiem, piepūšamajām atrakcijām un spēļu laukumiem.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) 2013.gadā ir pārbaudījis 866 tirgū esošus preču modeļus, no tiem 48% tika konstatētas neatbilstības. Tāpat ir veikta 195 dažādu preču modeļu testēšana, kur arī vidēji puse izrādījušās neatbilstošas vai nedrošas.

«Vispārēji ņemot, par nedrošām atzīto preču īpatsvars no gada uz gadu pašlaik nedaudz palielinās, tomēr jāskata atsevišķi dažādas preču kategorijas. Ja rotaļlietās preču neatbilstības samazinās, jo testējam un pārbaudām tās ik gadu, tad tādas preču grupas, kam pirms tam neesam veltījuši īpašu uzmanību, piemēram, lāzeri, LED spuldzes, augstās gultas, uzrāda augstu neatbilstību līmeni,» portālam BNN stāsta PTAC Komunikāciju un patērētāju informēšanas daļas vadītāja Sanita Gertmane.

«Par preču drošumu saņemam salīdzinoši maz sūdzību, līdz desmit gadā. Mēs būtu pateicīgi saņemt vairāk informācijas no patērētājiem par to rīcībā esošajām nedrošajām precēm vai pakalpojumiem, kas mums ļoti lielā mērā palīdzētu efektīvi darboties un plānot ptioritātes,» norāda Gertmane.

Pārbaudot 866 tirgū esošos preču modeļus, konstatētas šādas galvenās problēmas kā nenorādīta preces atbilstība Eiropas Savienības (ES) izvirzītajām būtiskajām prasībām, nepilnības marķējumā un instrukcijās (pārsvarā nav instrukcijas latviešu valodā), kā arī CE marķējuma neesamība. Salīdzinot ar iepriekšējiem, gadiem, kad tika pārbaudīts vairāk preču modeļu, 2013.gadā konstatēts lielāks neatbilstību skaits, sasniedzot 48%, portālam BNN norāda PTAC.

Arī veiktās preču paraugu testēšanas rezultāti rāda augstu neatbilstību procentu. Pagājušajā gadā ir testēti 195 dažādu preču modeļi. Par nedrošiem atzīti 60% no testētajām mājsaimniecības iekārtām, 23% mašīniekārtām (rokas instrumenti, zāles pļāvēji), 20% rotaļlietu, 60% bērnu augsto gultu, 24% individuālo aizsardzības līdzekļu, kā arī 100% testēto lāzeru. Īpaši augsts neatbilstību līmenis ir testētajām LED spuldzēm – 95%.

Liela daļa no testētajām un pārbaudītajām precēm un pakalpojumiem ir funkcionāli domāta tieši bērniem. 2013.gadā ir testēts 41 rotaļlietu modelis, no kuriem vairāk nekā 20% ir izrādījušies nedroši. Īpaši satraucoši ir tas, ka trešdaļa no nedrošajām rotaļlietām – lellēm, plastikāta zvēru figūriņām – atrasta paaugstināta ftalātu migrācija. Tie ir kaitīgi ķīmiski savienojumi, kuru paaugstinātu klātbūtni, neveicot testus, ir praktiski neiespējami noteikt.

«Pagājušajā gadā PTAC varēja atvēlēt diezgan daudz resursu tieši dažādu preču grupu testēšanai. Jāatzīst, ka ir jomas, kur nedrošo preču skaits sarūk vai saglabājas līdzīgā līmenī – rotaļlietas, individuālie aizsardzības līdzekļi, tomēr ir jomas, piemēram, LED spuldzes, lāzeri, celtniecības materiāli, kur neatbilstību procents ir ļoti augsts – virs 50%. Tas norāda arī uz to, ka preču ražotāji un pārdevēji nepietiekami nopietni attiecas pret to, cik droša un atbilstoša prece tiek piedāvāta tirgū,» stāsta PTAC direktore Baiba Vītoliņa.

Tuvojoties vasarai, īpašu vērību aicina pievērst tam, cik drošas preces un pakalpojumus izvēlamies saviem bērniem aktīvai atpūtai, kā arī vai pietiekami atbildīgi ievērojam preču un pakalpojumu drošības, lietošanas un uzvedības noteikumus.

Lai mazinātu augsto bērnu traumatismu Latvijā, PTAC pagājušajā gadā ir veicis pārbaudes vairākām preču un pakalpojumu grupām, kas saistītas ar aktīvu atpūtu un paaugstinātu traumatisma risku.

Pārbaudīti četri batutu modeļi, konstatējot neatbilstības marķējumā un atbilstības novērtēšanā, kā arī lietošanas instrukciju nepilnības. Skrituļslidošanas ceļu sargiem, ķiverēm testēti 17 paraugi, no kuriem trīs ceļu sargi un viena ķivere bija nedroša.

Tāpat PTAC pagājušajā gadā ir pārbaudījis 13 piepūšamās atrakciju iekārtas. Konstatētas problēmas – iekārtas nav pietiekami nostiprinātas, atrodas uz cietām virsmām – asfalta, betona. Daudzos gadījumos nav lietošanas noteikumu vai informācijas, kāda vecuma, auguma bērniem šīs atrakcijas ir piemērotas. Kopš 2011.gada ir veiktas arī 118 rotaļu laukumu pārbaudes dažādās Latvijas pašvaldībās, konstatējot daudz problēmu – spēļu laukumu bojājumi, šūpoles ar cietām piekarēm, kas ir īpaši traumatiskas, neatbilstošs segums, neatbilstošs zonējums, kā arī tuvumā esošas bīstamas zonas.

Vaicāta, vai par nedrošajām atzītās preces no tirgus vienmēr tiek izņemtas, Gertmane norāda: «Ja prece tiek atzīta par nedrošu, tālākie rīcības scenāriji var būt dažādi. Ja neatbilstības ir minimālas, varbūt tikai formālas, aicinām uzņēmējus tās novērst. Ja preces testa rezultāti rāda, ka prece ir nedroša un var radīt augstus riskus patērētāja veselībai, dzīvībai un tamlīdzīgi, tad uzņēmējs veic brīvprātīgu vai mūsu pieprasītu preču izņemšanu no tirgus, proti, šo preci izņem no pārdošanas. Ja testi vai pārbaudes rada aizdomas, ka prece vai pakalpojums patērētājam varētu radīt tūlītēju, neatgriezenisku risku, tad liekam apturēt preču, pakalpojumu tirdzniecību, kā arī liekam tirgotājam atsaukt no patērētājiem.»

Lai palīdzētu vecākiem rūpēties par savu bērnu drošumu un mazinātu bērnu traumu risku, PTAC ir izstrādājis padomus vecākiem, ietverot populārākās preču un pakalpojumu grupas, kas ir saistītas ar aktīvu atpūtu, kas pieejami šeit.


Написать комментарий