Daugavpils bibliotēkās divas nedēļas svinēs Starptautisko bērnu grāmatu dienu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Gandrīz pusgadsimta laikā daudzās pasaules valstīs 2.aprīlī (Hansa Kristiana Andersena dzimšanas dienā) tiek atzīmēta Starptautiskā bērnu grāmatu diena (International Children's Book Day).

Šajā dienā pasaules bibliotēku darbinieki aicina bērnus un viņu vecākus lasīt labas grāmatas un stāsta par bērnu literatūras lomu bērnu intelektuālās un garīgās pasaules veidošanā.

Latgales Centrālā bibliotēka (LCB) arī piedalās Starptautiskās bērnu grāmatu dienas svinēšanā un divu nedēļu laikā piedāvā daudzveidīgus bērnu grāmatām veltītus pasākumus.

Piemēram, Bērnu bibliotēkā „Zīlīte” ir atklāta literatūras izstāde, kas ir veltīta H.K.Andersena prēmijas laureātu darbiem bērnu literatūrā. Minētā prēmija tiek pasniegta vairāk nekā 50 gadus un ir viena no prestižākām balvām šajā jomā.

Tāpat Starptautiskās bērnu grāmatu dienas ietvaros LCB filiālēs notiks bibliotekārās stundas, literāri tematiskie pasākumi un literārās ekskursijas.

Bibliotēkas darbinieki paskaidroja portālam Gorod.lv, ka katru gadu kāda no Starptautiskās bērnu un jaunatnes literatūras padomes dalībvalstīm izvēlas tēmu un uzaicina kādu valstī pazīstamu autoru uzrakstīt vēstījumu pasaules bērniem, savukārt mākslinieks uzzīmē atbilstošu plakātu.

Šogad Starptautiskā bērnu grāmatu dienas tēma ir „Iztēlojies tautas, lasot stāstus!”, vēstuli pasaules bērniem uzrakstīja Siobhāna Parkinsone – rakstniece, redaktore, tulkotāja, aicinot visus turpināt lasīt, jo iespējams, tas ir pats labākais, ko cilvēki spēj.

Starptautiskai bērnu grāmatu dienai veltīti pasākumi notiks arī J.Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijā. Tāpat skolas bibliotēkas apmeklētājiem būs iespēja apskatīt vecas grāmatas poļu un latviešu valodās. 

Skolas bibliotekāre Lūcija Babule pastāstīja portālam Gorod.lv, ka viņiem ir ap 50 dažādas grāmatas, kuras izdotas pirms 200 gadiem. Piemēram, stāstu krājums senpoļu valodā izdots 1890.gadā, bet žurnāli „Atpūta” – 1938.gadā.

Jāpiebilst, ka jēdziens „bērnu literatūra” radās salīdzinoši nesen, bet mūsdienās tas ir atsevišķs literatūras virziens.
 


Написать комментарий