Kopš protestu sākuma ukraiņu investīcijas Latvijā augušas par 15 miljoniem eiro

foto: focus.lv
foto: focus.lv

2013.gada rudens reģistrētās Ukrainas iedzīvotāju tiešo investīciju apjoms Latvijas uzņēmumos ir pieaudzis par nepilniem 11 miljoniem latu (ap 15,5 miljoniem eiro).

Tādējādi pusgada laikā Ukrainas naudas apjoms Latvijas biznesā audzis par 18%.

Kopš 1991.gada līdz pērnā gada oktobrim, proti, 22 gadu laikā ukraiņu uzņēmēji kopumā 815 Latvijas uzņēmumu kapitālā bija investējuši 60,55 miljonus latu (ap 86 miljoniem eiro). Marta beigās šis skaitlis jau bija sasnidzis 71,4 miljonus latu (101,6 miljonus eiro), liecina "Lursoft" dati.

Ukraiņi arī aktīvāk reģistrējuši jaunus uzņēmumus: pašlaik to skaits jau sasniedz 865.

Lielākā investīciju injekcija novērota 2013.gada novembrī - 6,2 miljoni latu (8,8 miljoni eiro), kas sakrīt ar laiku, kad Ukrainā sākās protesti pret tās valdību. Tomēr lauvas tiesa no šiem ieguldījumiem bijusi ar "Reģionālās investīciju banku" saistītos uzņēmumos "SKY Investment Holding" un "Villa Flora", proti, kopumā šo firmu kapitāls palielināts par sešiem miljoniem latu (8,5 miljoniem eiro). Pērn reģistrētā "SKY Investment Holding" darbības veids nav norādīts, savukārt "Villa Flora" nodarbojas ar nekustamo īpašumu pārdošanu.

Iepriekš šis uzņēmums piederējis "Reģionālās investīciju bankas" darbiniekam, bet tagad - Ukrainas uzņēmumam "Čubovkoje zerno". Noprotams, ka šī kompānija saistīta ar "Reģionālās investīciju bankas" mātesuzņēmuma apdrošināšanas un aktīvu pārvaldīšanas firmu "Tekom", liecina pieejamā informācija par "Tekom" investīciju fondu ieguldījumiem.

"Delfi" jau vēstīja, ka "Reģionālās investīciju bankas" lielākais īpašnieks ir Ukrainas pilsētā Odesā bāzētā "Akcionernij bank "Pivdenniy"" ("Акціонерний банк "Південний""). Ukrainas mātes bankas lielākais īpašnieks ir Jurijs Rodins. Viņam pieder arī jau minētā "Tekom" daļas. Otru lielāko bankas akcionāru Marku Bekeru žurnāls "Forbes" raksturo kā vienu no ietekmīgākajiem uzņēmējiem Odesā. Viņa dēls Arje Dmitrijs Bekers 2003.gadā iegādājās "Reģionālo investīciju banku", bet vēlāk kontrolpakete nonāca "Pivdenniy" īpašumā.

Investoru aktivitāte atkal kāpa šī gada februārī, kad Latvijas uzņēmumu pamatkapitālā Ukrainas iedzīvotāji ieguldīja 2,4 miljonus eiro. Tas bijis saistīts ar pagājušajā gadā dibinātās kompānijas "Finglobal" kapitāla palielināšanu līdz 2,1 miljonam eiro. Šī uzņēmuma īpašnieks ir Ukrainas aptieku tīkls "Farmacija".

Martā tendence turpinājās un ukraiņu ieguldījumi Latvijas firmās palielinājās par 3,5 miljoniem eiro. Lielākais darījums bija uzņēmuma "DiGas" kapitāla pieaugums no 2000 latu līdz 2,7 miljoniem eiro. Šī kompānija nav norādījusi savu darbības veidu. Tās vienīgais īpašnieks ir Petro Dumenko.

Tāpat martā dibināts uzņēmums "Baltic eco chemical" ar pamatkapitālu 648 500 apmērā. Tas pieder Ukrainā dzīvojošajam Antonam Dzjačenko.

 


Написать комментарий