Pērn pussimts Daugavpils ģimeņu nesaņēma tām pienākošos pabalstu sakarā ar bērna piedzimšanu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils pilsētas domes Finanšu komitejas sēdes gaitā, izskatot Sociālo lietu pārvaldes (SLP) pārskatu par darbību 2013.gadā, deputāte Natālija Petrova uzdeva jautājumu, kādā veidā tiek piešķirts pabalsts sakarā ar bērna piedzimšanu un vai visas ģimenes, kurām tas pienākas, ir saņēmušas šo pabalstu.

Izrādījās, ka minētā pabalsta 50 latu apmērā izmaksāšanas process ir jāuzlabo. Atbildot uz deputātu jautājumiem, SLP vadītāja Benita Siliņa apstiprināja, ka visas ģimenes, kurās piedzimst bērns, kurš tiek reģistrēts Daugavpilī, piesakās pabalstam un saņem to. Par minēto iespēju jaunie vecāki uzzina no Dzimtsarakstu nodaļas darbiniekiem, kad reģistrē bērnu.

Tomēr statistikas dati liecina, ka ne visas Daugavpils ģimenes, kurās pērn piedzima bērns, saņēma pabalstu 50 latu apmērā. Saskaņā ar SLP informāciju, minēto pabalstu pērn saņēma 726 ģimenes, bet Dzimtsarakstu nodaļas statistika liecina, ka pagājušajā gadā no 846 jaundzimušajiem pilsētā bija reģistrēti 782 bērni. Tādējādi 56 ģimenes negriezās SLP un nepieteicās pabalsta saņemšanai.

Neskatoties uz to, ka sēdes gaitā minētie statistikas dati deputātiem netika sniegti, vicemērs Pēteris Dzalbe piekrita, ka jāapspriež iespēja uzlabot sistēmu, lai vecāki, reģistrējot bērnu, Dzimtsarakstu nodaļā varētu pieteikties pabalsta saņemšanai un šis iesniegums tiktu nodots SLP. N.Petrova atbildi uz jautājumu, kāpēc tas nebija izdarīts iepriekš, nesaņēma.

SLP pārskatu nolēma izskatīt arī Sociālo jautājumu komitejā, vēlāk – pilsētas domes deputātu sēdē.

Jāatzīmē, ka saskaņā ar pārskatu SLP budžets 2013.gadā bija 4 415 378 lati, kas ir par 0,5% vairāk, nekā 2012.gadā. Kā pabalstu maznodrošinātām personām izmaksāja 2 466 237 latus, sociālo pakalpojumu sniegšana izmaksāja 1 274 142 latus. 2013.gadā bija piedāvāti 47 sociālo pabalstu veidi. Pieņemti 52 773 iesniegumi, kas ir par 6 tūkst. vairāk, nekā 2012.gadā. No pirmā janvāra SLP izmaksā jaunus pabalsta veidus, piemēram, pabalstu kancelejas preču iegādei bērndārznieka vajadzībām (15 lati), pabalstu sakarā ar bērna piedzimšanu (50 lati), pabalstu ģimenēm, kurās aug ar celiakiju slims bērns (līdz 120 latiem gadā). Atsevišķi pabalsti tika palielināti, ieviesti arī citi jauni pabalstu veidi.


Написать комментарий