Plānots atbalstīt meža cūku apšaušanu 1

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Portāls Gorod.lv jau ziņojis, ka sakarā ar Āfrikas cūku mēra izplatīšanos mūsu reģionā ir izsludināta ārkārtas situācija.

9.jūlijā Daugavpils novada domē notikušajā preses konferencē uzaicinātie speciālisti paziņoja, ka vienīgais no veterinārā viedokļa Āfrikas cūku mēra izplatīšanas apkarošanas veids ir mežacūku populācijas samazināšana – apšaušana.

Dienvidlatgales virsmežniecības virsmežzinis Vilmārs Skutelis paziņoja sekojošo:

„Mūsu uzdevums ir veicināt meža cūku skaita samazināšanu. Dienvidlatgales virsmežniecības teritorijā meža cūku apdzīvotības blīvums ir 10 vienības uz 1000 ha zemes – tas ir visai daudz, kaut arī vairākos pagastos šis rādītājs ir zemāks.

Vēlos teikt, ka mēs paši nenodarbosimies ar meža cūku apšaušanu, jo tas jādara medniekiem, un mēs aicinām medniekus darīt savu darbu. Mēs neizsniegsim medniekiem īpašas licences meža cūku apšaušanai, tādēļ viņiem nav jābaidās, ka viņi paliks bez licences.

Aicinu izsniegt medniekiem licences, lai viņi varētu doties medībās un apšaut meža cūkas. Kad licences termiņš beidzas, jāgriežas virsmežniecībā un mēs izsniegsim papildu licenci.

Meža cūku masveida apšaušana nav problēma, jo to populācija ātri atjaunojas”, paziņoja V.Skutelis.

Speciālists atzīmēja, ka sakarā ar izsludināto ārkārtas situāciju medniekiem ir tiesības medīt meža cūkas arī teritorijās, kurās pirms tam tas bija aizliegts, jo nebija noslēgti līgumi ar zemes īpašniekiem: „Izdots rīkojums, un mēs informēsim zemes īpašniekus par to, ka pat, ja līgums nav noslēgts, medniekiem patlaban ir tiesības izšaut meža cūkas”.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vadītājs Māris Balodis piebilda, ka PVD stimulēs medniekus saprast viņu uzdevumu šajā situācijā: „Cūku skaita depopularizācijas programmas ietvaros par katru aizsargzonā likvidēto sivēnu tiks izmaksāti 50 eiro un par katru nomedītu meža cūku – 200 eiro. Meža cūkas gaļu mednieks var paturēt, taču mēs ņemsim asins paraugu un līdz rezultātu saņemšanas nomedītais dzīvnieks nevar tikt izmantot – tam jāglabājas ledusskapī (tas aizņems ap 3 dienām). Ja analīzes būs negatīvas, gaļu varēs paturēt, ja pozitīvas – nomedītā meža cūka tiks izpirkta”.

Tāpat M.Balodis atzīmēja, ka medniekiem jāsaprot, ka teritorijās, kurās intensīva meža cūku apšaušana nenotiek, ārkārtas situācijas laikā medību tiesības var tikt nodotas citām struktūrām – citiem medniekiem, valsts struktūrām vai par Bruņotiem spēkiem.


Написать комментарий

Joprojām mežacūku ka biezs. Pašvaki šauj.