Jaunas idejas kultūras un tūrisma jomā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

2012. gada beigās Rēzeknē tika likvidēta Rēzeknes pilsētas domes Kultūras pārvalde un izveidota pašvaldības aģentūra „Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs”, kurā kā apakšstruktūras iekļaujas gan Rēzeknē esošās pašvaldības kultūras iestādes, gan arī Tūrisma attīstības centrs. Par to informē Rēzeknes pašvaldības portāls. 

Aģentūras direktore Jūlija Danilina un viņas vietniece Maija Brēķe pastāstīja par aģentūras funkcijām, kā arī tuvākās un tālākās nākotnes iecerēm un plāniem.

Aģentūras pārziņā būs ne tikai kultūras, bet arī tūrisma attīstība pilsētā, paskaidroja J. Danilina, un tas nozīmē – radīt jaunus kultūrtūrisma produktus, apvienot kultūru ar tūrismu un nodrošināt šo institūciju produktīvu sadarbību, kas rezultātā veicinās efektīvu pilsētas attīstību. Šāda darbības forma izveidota tādēļ, ka aģentūrai saskaņā ar likumu ir arī komercfunkciju tiesības. Tātad, salīdzinot ar Kultūras pārvaldi, tai ir gan uzdevums, gan lielākas iespējas piesaistīt finanšu līdzekļus, radīt kultūrtūrisma pakalpojumus un tos pārdot, rakstīt projektus, strādāt ar sponsoriem, lai šī sadarbība būtu interesanta abām pusēm. Ir privātuzņēmēji, kuri, piemēram, ir teātra cienītāji un labprāt sadarbotos ar kādu radošo kolektīvu, un aģentūras uzdevums ir šo procesu koordinēt. Un vēl viens uzdevums – organizēt piedāvājumu tā, lai varētu arī nopelnīt.

Jāsaka, ka tiks saglabāti, attīstīti un pilnveidoti tie kultūras pasākumi, kuri Rēzeknē jau ir tradicionāli, piemēram, Nacionālo kultūru festivāls, Muzeju nakts, Starptautiskais teātru festivāls, Baroka mūzikas dienas un daudzi citi. Taču jāstrādā pie tā, lai radītu jaunus kultūrtūrisma produktus. Tā kā Rēzeknē nav ne jūras, ne klinšu, ne arī kaut kā cita, īpaši eksotiska, tad jāizdomā pašiem, ar ko varētu piesaistīt tūristus. Tagad cilvēkus ir grūti ieinteresēt ar vienkāršiem kultūras pasākumiem, tikai uz tiem cilvēks nebrauks un vienkārši uz vārdu „Rēzekne” nereaģēs. Tātad jāpiedāvā pasākumu komplekss, un aģentūras pienākums ir to izstrādāt. Piemēram, varētu sasaistīt pasākumu „Zeimulī” ar darbībām Gājēju ielā un noslēgumu koncertzālē. Gājēju iela un Rēzeknes upe ir tādas „neizstaigātās takas”, ap kurām var veidot daudzus un dažādus aizraujošus pasākumus. Un kad no dažādu saistītu pasākumu kopuma veidojas noteikts produkts, to jau var piedāvāt tūrisma operatoriem, kuri to savukārt piedāvā tūristiem. Protams, vēl jāizdomā kāds īpašs nosaukums šim pasākumu kopumam, lai tas piesaistītu uzmanību un radītu interesi to redzēt un izbaudīt.

„Nebūtu pareizi teikt, ka visa līdzšinējā Rēzeknes kultūras dzīve būtu nekvalitatīva vai slikti organizēta, taču ir pienācis laiks jaunām idejām, iespējams, pat nedaudz neprātīgām,” uzskata aģentūras direktores vietniece Maija Brēķe.

Kuras tad būtu tās jaunās un neprātīgās idejas? Ir domas, kā varētu izmantot Rēzeknes upi, kas agrāk nekad netika darīts. Piemēram, tiek apspriests maršruts izbraucieniem ar laivu no „Zeimuļa” līdz „Goram”, taču pirms tam jāiegādājas laivas, jāizkontrolē upes dziļums, lai laivas var izpeldēt, jo vasarā Rēzeknes upe pilsētas teritorijā ir visai sekla. Protams, tā kā Rēzekne ir Rozes pilsēta, šeit jābūt rozēm. Iestādīt rožu krūmus nav sarežģīti, tikai gribētos pārliecināt dažus rēzekniešus, ka šie krūmi nav jālauž vai jāizrok. Ir daudz ideju par Gājēju ielas izmantošanu, piemēram, dzīvo skulptūru izveidošana, līdzīgi kā Barselonā un daudzās citās Eiropas pilsētās, šajā procesā varētu piedalīties arī paši rēzeknieši: gan profesionāli mākslinieki, gan arī „galvenie varoņi” – pilsētas iedzīvotāji. Latvijā ir maz vietu un pasākumu, kur šī ideja būtu kvalitatīvi realizēta, un tas noteikti ieinteresēs gan rēzekniešus, gan pilsētas viesus, kuru, ir pārliecinātas Maija un Jūlija, kļūs arvien vairāk, un piebilst: „Satura un organizācijas kvalitāte ir mūsu vadmotīvi.” 

Jūlija Danilina pastāstīja arī par Pilsētas svētkiem. To laikā plānots organizēt starptautisko jauniešu mūzikas festivālu, un jau tagad ir zināms, ka Rēzeknē Eiropas projektu ietvaros ieradīsies jauniešu rokgrupas un deju grupas, piedalīsies arī Latvijas grupas. Iecerēti viduslaiku svētki – viduslaiku rekonstrukcija, kuru organizēt palīdzēs dažādu valstu Vēstures klubi. Bet par to rēzeknieši līdz augusta sākumam vēl tiks informēti.

Pašvaldības aģentūras „Rēzeknes Kultūras un Tūrisma centrs” vadība centīsies risināt arī tās problēmas, kuras jau vairākus gadus uztrauc Rēzeknes iedzīvotājus un kultūras ļaudis, un, pirmkārt, tas ir Raiņa parks. Jūlija Danilina norāda, ka, protams, tiks gatavoti jauni projekti un meklētas finansējuma iespējas (jāatgādina, ka šajā jomā viņai ir zināma pieredze). Konkrēti Raiņa parkā jau šogad tiks veikti rekonstrukcijas pasākumi „atrakciju parka” teritorijā.

Kā redzam, ideju ir daudz. Un rēzekniešiem šogad novēlam ne tikai būt vērotājiem no malas un kritizētājiem, bet arī pašiem piedalīties ideju radīšanā un realizēšanā. Tad mūsu pilsēta būs interesanta gan mums pašiem, gan arī pilsētas viesiem – tūristiem.
 


Написать комментарий