Skolās vajadzētu ieviest norēķinus ar kartēm

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Lai veicinātu skolēnu izpratni par finansēm, būtu nepieciešams nodrošināt iespēju skolā norēķināties ar bezskaidru naudu, ieteikts Latvijas Universitātes Kultūras un sociālās antropoloģijas programmas studentu un Latvijas Komercbanku asociāciju veiktā pētījumā par finanšu lietpratības apgūšanu skolās.

Labākajā gadījumā vajadzētu rast iespēju ar vienu karti veikt visus nepieciešamos maksājumus (par transportu un pārtiku, kā arī par attīstošajiem pulciņiem, skolas pasākumiem un ekskursijām), kas dotu iespēju ērti pārskatīt resursu plūsmu un palielināt skolēnu fizisko drošību.

Tāpat būtu nepieciešams skolēniem mācīt finanšu lietpratību, pasniedzot informāciju ar mājsaimniecības cikliem saistītā veidā un caur praktiskiem uzdevumiem. Jaunieši darbosies kā «vēstnieki», nesot iegūtās finanšu zināšanas mājās.

Vecākiem ieteikts praktizēt regulāru normētas kabatas naudas izsniegšanu bērniem, īpaši uzsverot kabatas naudu izsniegt, to pārskaitot uz bankas kontu, bezskaidras naudas veidā. Ja nauda nav redzama, saskaņā ar jauniešu vecuma pētījuma dalībniekiem, mazāk tiek izjusta vēlme to «taupīgi» iztērēt vai investēt lietās, un to ir vieglāk uzkrāt, uzskata pētījuma veicēji.

Tāpat vecākiem būtu kritiski jāizvērtē līdzfinansējums jauniešu izglītībā un bērnu ārpusskolas aktivitātēs, kas šobrīd veido «neapspriežamos izdevumus», iesaistoties piedāvātās izglītības kvalitātes vērtēšanā.

Pētījumā rekomendēts mācīt bērniem pārzināt mājsaimniecības finanses, un likt naudu papildus aktivitātēm nopelnīt, rosinot kaut ko veikt mājsaimniecības labā, kā arī pārspriest ar bērniem mājsaimniecības resursu plūsmu, minot konkrētus skaitļus, kas dod iespēju bērniem salīdzināt sev pieejamo budžetu uz kopējā mājsaimniecības fona.

Savukārt bankām ieteikts veicināt dziļāku darba devēju iesaisti darba ņēmēju sociālās situācijas uzlabošanā, piedāvāt pakalpojumus kā veselības apdrošināšana, uzkrājums darbspējas vecuma beigām, kredīta apdrošināšana, kuru iemaksas veiktu darba devējs, šim mērķim ieturot nelielu daļu darbinieku atalgojuma, piedāvāt veidot uzkrājumus, kas sakrīt ar mājsaimniecības cikla norisēm, piemēram, uzkrājums 1. septembrim, kā arī mazināt mikrokredītu ietekmi tirgū, lai novērstu nevēlamu tērēšanas paradumu veidošanos sabiedrībā. 


Написать комментарий