«Drošības poga» palīdz Daugavpils Sociālo lietu pārvaldei glābt cilvēku dzīvības

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

2010.gadā Daugavpils pilsētas domes Sociālo lietu pārvalde ierosināja ieviest jauno pakalpojumu – „Drošības pogu” – saziņas iekārtu un signālpogu, kas palīdz kritiskajā situācijā atrisināt klientam aktuālos jautājumus.

2012.gada sākumā Sociālo lietu pārvalde sadarbībā ar biedrību „Latvijas Samariešu apvienība” bezmaksas uzstādīja šīs iekārtas 30 pilsētas iedzīvotājiem, pateicoties tam vientuļi cilvēki jūtas daudz pasargātāki, „drošības poga” palīdz glābt cilvēku dzīvības.

Kā zināms, sociālā politika nav tikai problēmu risināšana, bet arī vides izveide, kurā tiek attīstīts sociālais dialogs, tā ir individuālās drošības vide, kurā pastāv daudz mazāka sociālo risku iespējamība un nodrošināta vides pieejamība visiem, kam nepieciešams sociālais atbalsts, neatkarībā no cilvēka piederības kādai sociālai grupai. Ņemot vērā augstākminēto un sociālo pakalpojumu alternatīvus veidus, Daugavpils pilsētas domes Sociālo lietu pārvalde iesaistījās Latvijas programmā „Drošības poga”.

Pašlaik vairākās pašvaldībās sociālo dienestu klienti atrodas stacionārajās aprūpes iestādēs tikai tādēļ, ka nav alternatīvu risinājumu, pateicoties kuriem cilvēks varētu tikt aprūpēts mājās vai dienas stacionārā. Šajā sakarā pašvaldības izmaksas ir divreiz lielākas, nekā tās būtu, pastāvot alternatīviem aprūpes objektiem.

Sociālo lietu pārvaldes pārstāvji atzīmē, ka sociālajā darbā tiek augsti vērtēta pieeja, kas nodrošina cilvēka iespēju pašam risināt problēmas un neatgriezties stacionārajā sociālajā iestādē.

Programmas „Drošības poga” mērķis ir inovatīvā pakalpojuma attīstība, cilvēku ar funkcionāliem traucējumiem un pensionāru integrēšana sabiedrībā. Šī programma veiksmīgi darbojas Rietumeiropā un Skandināvu valstīs, kā arī Daugavpilī, kur saziņas iekārtas uzstādītas 10 cilvēku ar funkcionāliem traucējumiem un 20 pensionāru mājās. Saziņas iekārtā ierīkota signālpoga, kuru uzspiežot operatoram tiek nodota ziņa par kritisko situāciju.

Eiropas Sociālā fonda projekta ietvaros programma darbojas 10 Latvijas pilsētās. Pērn tika saņemti 13 589 izsaukumi, 83% no kuriem palīdzēja atrisināt problēmas pārrunu ceļā, 8,5% izsaukumu tika saņemti, jo cilvēki nevarēja piecelties, citu iemeslu vidū bija bailes, uztraukums, sūdzības par sliktu pašsajūtu.

Daugavpilī 2012.gadā no 30 klientiem tika saņemti 548 zvani. 73,6% gadījumu problēmas tika atrisinātas pārrunu ceļā, 13,3% izsaukumu bija saņemti sakarā ar bailēm un uztraukumu, 7,2% - sūdzībām par veselības stāvokli.

Latvijas izbraukuma brigāde izbrauca pēc 620 izsaukumiem, 73% no kuriem tika novērtēti kā „vienkāršas” situācijas. Daugavpilī brigāde izbrauca 11 reizes, 54,5% gadījumu situācija bija nopietna, 6 gadījumos tas bija dzīvības un nāves jautājums.
 


Написать комментарий