Iebiedētie ķīnieši ārvalstīs izpērk piena maisījumus bērniem

foto: perseybaby.ru
foto: perseybaby.ru

Vecākiem virknē pasaules valstu kļūst arvien grūtāk veikalos atrast iecienīto piena maisījumu bērniem.

Patukšoto veikalu plauktu iemesls slēpjas Ķīnā, kurā saindētās pārtikas skandālu iebiedētie vecāki gatavi maksāt pat četrreiz vairāk, lai nodrošinātu savai atvasei rietumvalstīs ražotu un papildus drošībai, vēlams, arī iegādātu piena maisījumu. Biznesa iespējas saodušo uzpircēju dēļ, kuri iegādātos maisījumus masveidā izsūta Ķīnai, virkne lielveikalu, sākot no Eiropas līdz pat Austrālijai, jau noteikusi vienā reizē iegādājamo maisījumu limitu.

«Mēs nevaram atrast importēto pienu,» raidsabiedrībai BBC sacīja pie Pekinas slimnīcas sastaptā gaidībās esošā Lī kundze, kura jau tagad satraucas par to, kā baros vēl nedzimušo mazuli. «Pat tad, ja ir tikai 1% iespējamība, ka ķīniešu ražotais pulveris nav drošs, es nevēlos riskēt un būt tā 1% vidū.»

Lī kundze atbalso daudzu citu ķīniešu māmiņu neuzticību pašmāju ražotajiem maisījumiem, kuru reputāciju iedragāja notikumi 2008. gadā, kad atklājās, ka vairākas kompānijas mazuļiem domātajai pārtikai bija piejaukušas rūpniecisko ķimikāliju melamīnu. No saindēšanās cieta ap 300 tūkstošiem bērnu, turklāt melamīna izraisītie nierakmeņi vai nieru mazspēja atņēma dzīvību vismaz sešiem mazuļiem.

Melamīns - balts pulveris, kas parasti tiek izmantots plastmasas ražošanā, - tika pievienots pienam, lai slēptu piena atšķaidīšanu ar ūdeni. Tā kā melamīnā ir daudz slāpekļa, piens analīzēs uzrādīja augstāku proteīnu saturu un varēja iziet olbaltumvielu līmeņa pārbaudes. Taču melamīns nierēs apvienojas kristālos, izraisot nierakmeņus un citas urīntrakta problēmas, no kā Ķīnā cieta simtiem tūkstošu mazuļu.

Taču tas nav vienīgais skandāls, kas iedragājis vecāku uzticību Ķīnā ražotajai pārtikai. Lai gan vara solīja stingras pārbaudes, lai reformētu pārtikas ražošanas industriju un nepieļautu līdzīgus pārkāpumus, pagājušajā gadā kāda vietējā ražotāja mazuļiem domātā piena pulverī atklāja augstu kancerogēno vielu koncentrāciju.

Lai neriskētu ar bērnu veselību, ķīniešu vecāki lūkojas citvalstu veikalu virzienā. Viņi lūdz saviem ārzemēs dzīvojošajiem vai ceļojošajiem radiem, draugiem atsūtīt viņiem piena maisījumus, pārējie lūko kāroto nopirkt internetā, kurā mazuļiem domātie maisījumi tiek tirgoti līdz pat četrām reizēm dārgāk, nekā tos iespējams iegādāties Eiropas veikalos. Pārdošanas vietnes eBay ķīniešu līdziniekā Taobao ir vairāk nekā 4000 piedāvājumu piegādāt maisījumus no Vācijas, aptuveni tikpat daudz sludinājumu no Lielbritānijas un teju 3000 no Francijas.

Augošais pieprasījums satraucis citas valstis, kas spiestas limitēt vienā reizē iegādājamo produktu daudzumu. Lielbritānijas lielāko veikalu tīklos jau izliktas norādes: «Mēs lūdzam pircējus neiegādāties vairāk par diviem iepakojumiem bērnu piena pulvera. Tas nepieciešams, lai mēs spētu nodrošināt produkta pieejamību un to varētu iegādāties pēc iespējas vairāk pircēju.»

Vācijā dažviet aptiekās liegts iegādāties vairāk par trim iepakojumiem, taču Austrālijā jau kopš Ziemassvētku tūrisma sezonas noteikti ierobežojumi, jo sabraukušie tūristi veikalos un aptiekās masveidā izpirkuši piena maisījumus. Taču iegādes limitu pirmā noteica jau Honkonga, kuras valdība liegusi vienā reizē iegādāties vairāk par diviem iepakojumiem. Turklāt ikvienam, kurš pieķerts pārkāpjam ierobežojumu, draud cietumsods uz laiku līdz diviem gadiem un brangs naudassods.

Vairāki rietumvalstu piena maisījumu ražotāji atzinuši, ka saskaras ar problēmām apmierināt pieprasījumu Eiropas valstīs, un skaidrojuši to ar uzpircēju «neoficiālā eksporta» aktivitātēm uz Ķīnu.

Taču daudzi piena maisījumu uzpircēji solījuši, ka pat noteiktie ierobežojumi nespēs viņus apturēt. «Ja vienā veikalā viss ir izpirkts, es dodos uz nākamo. Es to daru māmiņu, kā arī bērnu labā. Es pati, būdama māte, ļoti labi saprotu, cik svarīgs ir piena pulveris,» aģentūrai AFP stāstīja Šao, kura dzīvo Vācijā un atzīst, ka internetā ķīniešiem iztirgotie piena maisījumi nodrošinot «nelielus papildu ienākumus».


Написать комментарий