Nīderlandē alkoholiķiem izmaksā darba algu ar alu 1

foto: bebaltic.lv
foto: bebaltic.lv

Amsterdamā tika uzsākta valdības finansētā programma, kuras ietvaros hronisku alkoholiķu darbs tiek apmaksāts ar alu. Patlaban alkoholiķiem piedāvā iekārtoties darbā par sētniekiem.

Projekts, kurš startēja labdarības organizācijas Rainbow Foundation vadībā, tiek finansēts uz subsīdiju un dotāciju rēķina, kuras izdala Nīderlandes valdība. Darbos iesaista alkoholiķus, kuri dzīvo pilsētas parkos. Viņi kopj pilsētas ielas trīs reizes nedēļā. Viņu darba diena ilgst no 9:00 līdz 15:30. Par maiņu viņi saņem 10 eiro skaidrā naudā, 5 alus burciņas un pus paciņu tabakas. Turklāt alkoholiķus sadala grupās pa 10 cilvēkiem, bet alus lietošana darba dienas laikā tiek rūpīgi kontrolēta.

„Mūsu mērķis ir ar kaut ko nodarbināt šādus cilvēkus. Tādā veidā mēs novēršam incidentu skaitu parkos ar piedzērušos piedalīšanos”, – teica labdarības organizācijas izpilddirektors Džerijs Holtermans Lielbritānijas izdevumam Independent.
Pēc Holtermana vārdiem šī hronisko alkoholiķu grupa sistemātiski radīja neērtības Amsterdamas parkā, rīkojot kautiņus, radot troksni, un nepatīkami komentēja sievietes, kuras pastaigājās parkā.

Maiņas sākumā strādniekiem piedāvā avansu. Ja viņi vēlas lāpīt paģiras, tad no rīta var saņemt divas alus burciņas un glāzi kafijas. Pusdienās viņiem dod divas alus burciņas un karstas pusdienas.

Viens alkoholiķis, 45 gadus vecais vīrietis Frenks teica žurnālistiem: „Es domāju, ka varu ar jums runāt grupas vārdā, un gribu pateikt, ja mums nedotu alu, mēs neatnāktu. Alkohols mums ir praktiski tikpat nepieciešams kā gaiss. Tieši tiks stipru atkarību ir pieņemts saprast ar terminu „hronisks alkoholisms”.

Frenks teica, ka jaunā iniciatīva apmierina viņu un viņa draugus. Tomēr viņš nedomā, ka šāda shēma palīdzēs strādniekus atradinās no alkohola.

„Protams, mēs sākām dzert kārtīgāk, bet es nedomāju, ka mēs dzeram mazāk, – viņš teica. – Kad mēs pabeidzam darbu, ejam uz lielveikalu un par nopelnītajiem 10 eiro pērkam alu”.

Tajās četrās dienās, kad Frenka grupa nestrādā, viņiem ir iepriekšējais dzīvesveids – tāpat kā agrāk viņi huligāniski izturas parkā. „Kad lielveikals tiek atvērts 8:00, mēs vienmēr esam pirmie klienti. Mēs atnākam no rīta, lai iegādātos alkoholiskos dzērienus un salāpītu paģiras”, – viņš teica.


Написать комментарий

Ir vērts salīdzināt ar 80 latnieku programmu?!!!