Rēzeknē atklās izstādi par vajāto Latgales priesteri, Vatikāna galma prelātu Začestu

foto: livani.lv
foto: livani.lv

Šogad aprit 100 gadi, kopš dzimis ilggadējais Līvānu katoļu draudzes priesteris Julijans Začests. Viņa mūžs ir pārsteidzošs – par garīdznieku iesvētīts 1938. gadā, padomju vara viņu arestējusi par pretpadomju aģitāciju, atkal piedzīvota valsts neatkarība.

Romas pāvests Začestu pirms 50 gadiem nominēja par galma prelātu.

No 17. decembra līdz 2014. gada 11. janvārim Latgales Kultūrvēstures muzejā (Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) būs skatāma izstāde „Prelātam Julijanam Začestam – 100”, kas ļaus iepazīt tautā iemīļotā, sirsnīgā un atsaucīgā priestera dzīvi un skaudros likteņa pagriezienus. No 1957. līdz 1960. gadam Julijans Začests darbojies arī Rēzeknes Jēzus Sirds draudzē, tāpēc šī izstāde ir kā simboliska atgriešanās vietā, kur prelāts reiz kalpojis.

Izstādē būs skatāmas fotogrāfijas, kurās ik žests un skatiens uzrunā un stāsta par piedzīvotajiem priestera pārbaudījumiem, tā laika rokraksti, publikācijas un dokumenti atainos vēsturiskus faktus, bet vairāki prelāta baznīcas tērpi – sutana, alba, pelerīna un parādes tērps - ļaus tiešāk iepazīt un izprast garīdznieka ikdienas pienākumus, vēsta Rēzeknes pašvaldības mājaslapa rezekne.lv.

Prelāta Julijana Začesta dzīves gājums no bērnības līdz mūža nogalei ietver trīs tematiskus lokus: „Bērnība un jaunība”, „Vajāšanas” un „Līvānu posms”. Izstādes forma ir ieguvusi dziļi simbolisku veidu – tā ataino prelāta Julijana Začesta dzīvesstāstu uz 14 lielformāta planšetēm, kas skaitliski sakrīt ar baznīcas Krustaceļa stacijām un savdabīgā veidā ikvienu aicina pārdomāt priestera skaudro dzīves krustaceļu.

Izstādes autori Juris un Elga Skrebeļi no Līvāniem izstādes tapšanu par prelātu Julijanu Začestu atzīst kā loģisku turpinājumu Līvānu draudzes vēstures pētniecībā, jo pirms diviem gadiem abi izveidoja izstādi „Līvānu Romas katoļu baznīcai - 150”. Viņi atklāj, ka izstādei par Julijanu Začestu sākotnējais izejmateriāls bija prelāta daudzie personīgie foto albumi, kurus pēc viņa nāves izstādes autoriem atvēlēja Līvānu draudzes prāvests Pēteris Vilcāns, bet, pētot fotogrāfijās redzamos personāžus un vietas, autori vizuālo materiālu papildināja ar skaidrojumiem no vēstures dokumentiem.

Julijans Začests dzimis 1913. gada 20. decembrī Ludzas apkaimē. Pēc Ludzas ģimnāzijas un Rīgas Katoļu Teoloģijas augstskolas (1933 - 1938) beigšanas 1938. gadā Rīgā, Svētā Jēkaba katedrālē viņš iesvētīts par priesteri. Kā priesteris Julijans Začests kalpojis Rīgas un daudzās Latgales draudzēs – Nautrēnos, Ruskulovā, Augstkalnē, Stoļerovā, Nīdermuižā, Jasmuižā, Kalupē, Arendolē, Ciskados, Rēzeknē, bet visilgāk – 40 gadus, no 1964. gada līdz savai nāvei 2004. gadā – Līvānu draudzē.

Julijans Začests padomju gados ir piedzīvojis nepārtrauktus padomju varas pazemojumus – okupācijas vara vairākkārt neveiksmīgi mēģināja piespiest priesteri kļūt par čekas ziņotāju. Par nepakļaušanos sadarbībai ar čeku 1945. gadā Julijanu Začestu arestēja par pretpadomju aģitāciju un trīs gadus viņš pavadīja ieslodzījumā. Par cietumā piedzīvotajām šausmām liecināja priestera uz mūžu sakropļotās rokas. Julijans Začests regulāri tika sodīts ar piespiedu pārcelšanu no vienas draudzes uz citu, motivējot, ka priesteris nav pietiekami lojāls pret padomju varu. 1963. gadā tika uzsākta tiesas prāva pret Julijanu Začestu par liela skaita draudzes bērnu sagatavošanu pirmajai svētajai Komūnijai. Prelātam nācās piedzīvot arī piespiedu garīgo nošķirtību – kalpojot Līvānos, viņam aizliedza tikties ar citiem garīdzniekiem, viņš nedrīkstēja izbraukt no draudzes bez čekas izsekotāju pavadības un tā tālāk. Tomēr garīgi Julijans Začests ir bijis stiprs, vienmēr sirsnīgs, pazemīgs un izpalīdzīgs priesteris. Viņu mīlēja un cienīja gan ierindas baznīcēni, gan garīgā vadība. To apliecina arī fakts, ka 1964. gadā Romas pāvests Pāvils VI Julijanu Začestu nominēja par Romas Augstpriestera un galma prelātu (Antistitem Urbanum sev Praelatum Domesticum).

Izstādes veidotāji Juris un Elga Skrebeļi ir pārliecināti, ka Julijana Začesta dzīvesstāsts ir neatsverams papildinājums Latvijas kopējā kultūras atmiņā: „Julijana Začesta 90 gadus garais mūžs ir piemērs, no kā mēs visi varam mācīties, kā mīlēt tēvu, māti un savus skolotājus, dzimto vietu, zemi un savu valsti, tas ir piemērs, kā patiesi mīlēt Kristu un iemīlēt savu krustu, kā mācīties būt paklausīgam, pacietīgam un būt pazemīgam.”

Jāpiebilst, ka prelāta Julijana Začesta simtajā dzimšanas dienā – 20. decembrī pulksten 16.00 – Latgales Kultūrvēstures muzejā notiks tikšanās ar izstādes autoriem Elgu un Juri Skrebeļiem.


Написать комментарий