Slovēnijā streiko valsts sektorā strādājošie

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Slovēnijā sabiedriskajā sektorā strādājošie trešdien streiko pret valdības plānotajiem taupības pasākumiem un streika dēļ slēgtas skolas un bērnudārzi, kā arī ierobežoti slimnīcu un muitas sniegtie pakalpojumi.

Vienas dienas streiku izsludināja 23 sabiedriskā sektora darbinieku arodbiedrības, kas pārstāv vairāk nekā pusi no 160 tūkstošiem Slovēnijas valsts sektorā strādājošo, pēc tam kad labēji centriskā valdība parlamentam nosūtīja ierosinājumus samazināt valsts sektorā strādājošo algas, veselības un sociālos pabalstus.

Premjerministrs Janezs Janša otrdienas vakarā intervijā Slovēnijas sabiedriskajai televīzijai paziņoja, ka taupības pasākumi tiks īstenoti, "pat ja streiks ilgs mēnesi".

Arodbiedrību "ierosinājumi ir pilnībā neracionāli, kad es tos ieraudzīju, domāju, ka tas ir joks. Šķiet, ka daži cilvēki dzīvo uz Mēness," atzina Janša un piebilda, ka valsts sektorā strādājošie par streikā pavadīto laiku nesaņems algu.

Sarunu laikā otrdien valdība piekrita algas samazināt nevis par 15%, kā bija plānots iepriekš, bet par 7%, tomēr uzstāj, ka jau šogad tiks samazināts apmaksātā atvaļinājuma un citu sociālo pabalstu apmērs.

Visvairāk valdības plānotie taupības pasākumi ietekmēs izglītības nozari, kur Slovēnijas valdība plāno samazināt 1500 skolotāju darbavietu. Puse no skolotājiem, kas zaudēs darbu, jau ir pensijas vecumā.

Streika dēļ trešdien daudzas skolas un bērnudārzi bija slēgti, savukārt veselības aprūpes institūcijas paziņoja, ka sniegs vien neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Muitas un policijas darbinieki solīja, ka trešdien strādās "palēninātā tempā", izmantojot laiku, lai veiktu ne pārāk steidzamus darbus, tādējādi riskējot uz valsts robežām radīt sastrēgumus.

Policistu arodbiedrība paziņoja, ka streiku turpinās, līdz saņems garantijas, ka viņu algas netiks samazinātas.

Galvaspilsētas Ļubļanas un citu lielāko Slovēnijas pilsētu centros pēcpusdienā paredzētas demonstrācijas.

Janšas valdība cer valsts deficītu šogad samazināt līdz 3,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Pērn tas bija 6,4%no IKP, bet valdība cer 2013.gadā sasniegt Eiropas Savienībā noteiktos 3% no IKP.


Написать комментарий