Austrumlībijas autonomijas piekritēji izdemolē vēlēšanu komisijas biroju Bengazi

foto worldbulletin.ne
foto worldbulletin.ne

Lielākas autonomijas pieprasītāji Austrumlībijai svētdien izdemolējuši vēlēšanu komisijas biroju Bengazi pilsētā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Aptuveni 300 cilvēku liels pūlis, izkliedzot saukļus par lielāku autonomiju, iznesa no biroja ēkas balsošanas urnas un vēlēšanu dokumentus, kurus sadedzināja uz ielas.

"Cilvēku grupa iekļuva komisijas telpās, pārmeklēja birojus un izdemolēja visu, ko atrada telpās," aģentūrai "France Presse" pastāstīja Bengazi Nacionālās Vēlēšanu komisijas vadītājs Džamals Bukrins.
Saistītie raksti

Lībijā atceļ reliģisko partiju aizliegumu (4) | 03. maijs 2012 10:05
Lībijā aizliedz reliģiskas politiskās partijas (8) | 26. aprīlis 2012 10:20
Pagaidu pārejas nacionālā padome gatava ar spēku nepieļaut Lībijas austrumu daļas atdalīšanos (18) | 07. marts 2012 15:44
Lībijas austrumos grib ieviest daļēju autonomiju (18) | 06. marts 2012 15:57

Lībijas pirmās demokrātiskās parlamenta vēlēšanas kopš Muamara Kadafi valdīšanas paredzētas sestdien. Tomēr lielākas autonomijas atbalstītāji Lībijas austrumos aicina tās boikotēt. Aicinājumu nepiedalīties sestdienas vēlēšanās izplatījusi grupa, kas sevi pasludinājuši par daļēji autonomā Kirenaikas vadību.

Lībijas vēlēšanu likums 200 deputātu lielajā parlamentā paredz 60 vietas austrumu reģioniem, 102 rietumiem un 38 pārējiem reģioniem. Protestētāji vēlas austrumiem lielāku vietu skaitu.

Kirenaikā atrodas aptuveni divas trešdaļas no Lībijas naftas rezervēm, bet cilšu līderi apgalvo, ka reģiona cilvēkiem nav bijusi teikšana Kadafi valdīšanas laikā. Kirenaika bija viens no trim reģioniem, kas veidoja valsts federālo sistēmu līdz 1963. gadam.

Jau vēstīts, ka martā cilšu līderi paziņojuši par daļējas autonomijas ieviešanu ar naftu bagātajā Kirenaikas reģionā Lībijas austrumos. Lēmums pieņemts tautas sapulcē pie Bengazī pilsētas, tajā piedalījās vismaz 2000 cilvēku.

Kustības atbalstītāji uzskata, ka Kirenaikas reģions gadu desmitiem nav ņemt vērā un nu tā iedzīvotājiem būtu pašiem jāizlemj vietējie jautājumi.
Pret šo ideju iebilst Lībijā valdošā Pagaidu pārējas nacionālā padome, uzsverot, ka federālisms var novest pie Lībijas sabrukuma.

Lībijā pērn februārī sākās bruņota sacelšanās pret diktatora Muammara Kadafi režīmu, kas bija valdījis kopš 1969.gada. Režīms tika gāzts augustā, bet Kadafi tika notverts un nogalināts 20.oktobrī savā dzimtajā pilsētā Sirtē.

Pagaidu pārejas nacionālā padome novembrī izveidoja pārejas laika valdība un solīja, ka šā gada jūlijā notiks pirmās demokrātiskās vēlēšanas šajā valstī vairāk nekā 40 gadu laikā.


Написать комментарий