Cīņai ar krūts vēzi – progresīvākā izmeklēšanas tehnoloģija tagad arī Latvijā

publicitātes foto
publicitātes foto

Saslimstība ar krūts vēzi Latvijā turpina augt. Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem krūts ļaundabīgais audzējs ierindojas pirmajā vietā. Salīdzinoši ar iepriekšējo gadu 2011. gadā pacientu skaits palielinājies par gandrīz 200 pacientiem. Lai veiksmīgāk cīnītos ar šo ļauno slimību, Veselības centrā 4 tagad būs pieejama visprogresīvākā izmeklēšanas tehnoloģija.

Veselības centrs 4 (VC4) ir viens no aktīvākajiem krūšu profilaktisko pārbaužu veicinātājiem un tagad diagnostisko izmeklējumu klāstu ir papildinājusi viena no pasaulē progresīvākajām krūšu izmeklēšanas tehnoloģijām - digitālās mamografijas iekārtu ar tomosintēzes iespēju (Hologic Selenia Diamensions). Tā ir vienīgā šāda veida krūšu izmeklēšanas iekārta ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā.No 2008. gada Latvijā pieejama arī ultrasonogrāfija ar sonoelastogrāfijas iespējām, kas ir izvēles metode sievietēm līdz 40 gadiem. Līdz ar to tagad vienkopus ”Veselības centrā 4" ir pieejamas visas jaunākās šobrīd pasaulē pieejamās krūšu izmeklēšanas metodes.

Šī izmeklējuma metode ir ievērojami precīzāka, var agrīnāk atklāt izmaiņas un iespējamo pataloģiju, jo speciālistiem ir iespēja attēlu aplūkot slāni pa slānim, redzēt struktūras katrā slānī atsevišķi un aplūkot kustīgu attēlu no 3 pusēm. Īpašs ieguvums būs tiem pacientiem, kas izmeklējumu veiks ar Nacionālā Veselības dienesta (NVD) uzaicinājuma vēstuli un ģimenes ārsta nosūtījumu, piedaloties tikai ar valsts noteikto līdzmaksājumu. Standarta mamografijas ietvaros tiks veikti divi krūšu izmeklējumi, tai skaitā detalizētāka izmeklēšana, ko nodrošina 3D tomosintēze*.

Papildieguvumi pacientiem:

Lielāka labsajūta un komforts izmeklējuma laikā, jo izmeklējumu veic ar kustīgu lāpstiņu, kas pielāgojas krūts formai. Lai varētu veiksmīgi veikt izmeklējumu, iekārta pati fiksē spēku, ar kādu ir nepieciešams saspiest iekārtas lāpstiņas, atbilstoši pacientes auguma fizioloģiskajām īpatnībām, kā arī automātiski tiek piemeklēts krūšu izmeklējuma laukums, to pietuvinot krūšu kurvim. Tiek ietverts viss dziedzeris līdz pat krūts galam.

Pateicoties īsajam izmeklējuma laikam ir mazāka apstarojuma deva.

Izmeklējuma rezultāts tiek saglabāts pacientu elektroniskā datu bāzē, katru nākošo izmeklējumu var salīdzināt ar iepriekšējo dinamikā.

Veselības centrs 4 arī aktīvi piedalās valsts organizētā un apmaksātā krūts dziedzera ļaundabīgo audzēju savlaicīgas atklāšanas programmā. No 2009. gada VC4 nodrošina mobilās digitālās mamogrāfijas kabinetu, t. i. krūšu izmeklējumu veikšanu reģionos - tuvāk savai dzīvesvietai. 2011. gada rudenī tika iegādāta otra- vēl lielāka un ērtāka, īpaši pielāgota automašīna šo izmeklējumu veikšanai, kurā atrodas mamogrāfs - iekārta, ar kuru veic krūts dziedzera izmeklējumus sievietēm, lai atklātu iespējamās izmaiņas.

2011. gadā veikti - 241 izbraukumi, aptverot - 36 pilsētas. Kopā izmeklētas - 7134 dāmas, no kurām 5567 bija ar NVD uzaicinājuma vēstulēm veikt pārbaudi valsts vēža savlaicīgas atklāšanas programmas ietvaros, 1558 - ar ģimenes ārsta vai ārstējošā ārsta nosūtījumu veikt diagnostisko mamogrāfiju un 9 dāmas - par maksu.

No šā gada janvāra līdz septembrim mobilās digitālās mamografijas kabinetā izmeklētas 7817 dāmas. No tām- 5401 skrīninga programmas ietvaros ar NVD uzaicinājuma vēstulēm, 2383- ar ģimenes ārsta nosūtījumiem un 33 dāmas par maksu.

”Tomosintēzes tehnoloģija tiek uzskatīta par lielāko sasniegumu mammogrāfijas metodes attīstībā pēdējo 35 gadu laikā. Tomosintēze nodrošina īpašas agrīnas diagnostikas priekšrocības pacientēm ar blīvu krūšu struktūru, kas biežāk sastopama gados jaunām sievietēm. Līdzšinējās mammogrāfijas iespējas šādos gadījumā bija diezgan ierobežotas un sievietēm papildus bija jāveic citi izmeklējumi - ultrasonogrāfija vai magnētiskā rezonanse."

*tomosintēze - attēlveidošanas tehnoloģija, ar kuras palīdzību iegūst krūts izmeklējumus trīs dimensiju attēlos, kuri veidojas no dažādiem projekcijas leņķiem. Attēla projekcija tiek rekonstruēta, krūti šķērsgriezumā attēlojot ar soli ik pa 1 mm.


Написать комментарий