Krievija plāno atbalstīt citās valstīs iznākošu presi krievu valodā

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzdevis valdībai izveidot mehānismus, kā būtu iespējams palīdzēt ārvalstīs iznākošajiem krievu valodā rakstošajiem plašsaziņas līdzekļiem, ziņo "izvestia.ru".

Kā izdevumam pastāstīja avots valdībā, šādu lēmumu Putins pieņēmis pēc Krievijas Ārlietu ministrijas ziņojuma par Vispasaules tautiešu kongresa rezultātiem, kas notika pērn Sanktpēterburgā. Ziņojuma autors, ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs rekomendējis "Rospečatj" izstrādāt mehānismus, kā sadarboties ar elektroniskajiem un drukātajiem krieviski rakstošajiem izdevumiem ārpus Krievijas robežām.

"Tā ir daļa no plāna, kā uzlabot Krievijas tēlu ārzemēs. Krievija ir ieinteresēta veidot tādu tēlu, kāds ir vajadzīgs tieši tai, bet nevis pasīvi vērot, kā tas tiek kropļots un nopietni negatīvi ietekmēts," izteicās Politiskās informācijas centra ģenerāldirektors Aleksejs Muhins.
Kā uzsver "izvestia.ru", arī krieviski rakstošās preses pārstāvji uzskata, ka valstij ir jāatbalsta lojālie izdevumi.

"Mūsu uzdevums ārzemēs ir veidot pozitīvu Krievijas tēlu. Čehu plašsaziņas līdzekļi lielākoties publicēt negatīvus materiālus par šo valsti. Lai valsts informācijas aģentūras dod bezmaksas pieeju fotogrāfijām, inforgrafikiem un citiem materiāliem. Tagad nejūtam nekādu atbalstu no Krievijas vēstniecības, ar grūtībām saņemam atļauju konsulārajās nodaļās izvietot savu avīzi, nemaz nerunājot par pārējo," pastāstījusi Čehijā iznākošās krieviski rakstošās avīzes "Dengi" galvenā redaktore Marina Zeņina.

Savukārt avīzes "Pražskij ekspres", kura Čehijā iznāk trīspadsmit gadus, pārstāvji uzskata, ka atbalsts būtu jāsniedz tikai drukātajiem izdevumiem, kuri iznāk ilgāk nekā piecus gadus. Šī avīze ir ar mieru saņemt atbalstu 12 tūkstošu eiro apmērā katru gadu, kas ļautu daļēji apmaksāt tipogrāfiju, kā arī piecus tūkstošus interneta vietnes uzlabošanai. Apmaiņā pret to avīze ir gatava plašāk atspoguļot tautiešu pozitīvos darbus Čehijā un aiz tās robežām.

Savukārt Bulgārijas izdevniecībā "Rusmedia" "izvestia.ru" pastāstīja, ka finansiālo problēmu dēļ jau ir slēgts krieviski raidošs televīzijas kanāls. Iespējams, tas sagaida arī krieviski rakstošu avīzi.

"Mēs lūdzām palīdzību gan fondam "Russkij mir", gan "Rossotrudničestvo", gan vēstniecībām un konsulātiem, taču nekur atbalstu nesaņēmām. Krieviski rakstošo presi uztur paši izdevēji, tā balstās uz viņu patriotiskajām jūtām un entuziasma," paskaidrojis "RusMedia" ģenerāldirektors Igors Berezovskis.

Savukārt bijušais avīzes "Molodozj Estonii" izdevējs Rodions Denisovs uzskata, ka ir ne tikai jāatbalsta esošā prese krievu valodā, bet arī jāveido jauna. Pēc viņa domām, Igaunijā šobrīd nav neviena pilnvērtīga preses izdevuma krievu valodā, kas atspoguļotu krievu kultūru. Un problēma esot tikai investoru trūkums.

"Rospečatj" komentēt ideju "izvestia.ru" atteicās, savukārt "Rossotrudničestvo" preses dienests paziņoja, ārvalstīs iznākošo krieviski rakstošo plašsaziņas līdzekļu atbalsts uz šo dienestu tieši neattiecas, taču varētu būt loģiska.

Kopumā Krievijas budžetā valsts atbalstam presei 2013.gadā ir paredzēti 70,4 miljardi rubļi. Vienlaikus ir spēkā arī federālā mērķprogramma "Krievu valoda", kuras uzdevums ir atbalstīt, saglabāt un paplašināt krievu valodas lietošanu, tostarp arī citās zemēs dzīvojošo tautiešu vidū. Šim nolūkam 2013.gadā ir paredzēti 458 miljoni rubļu.


Написать комментарий