Ceturtais feminisma vilnis: satieciet sievietes–dumpinieces 2

foto: nm.me
foto: nm.me

Kampaņa par sieviešu tiesībām nekad netika pārtraukta, tomēr šogad tā ieguva neredzētu vērienu. „Satieciet ceturto feminisma vilni”, – priecājas rakstniece un The Guardian publiciste Kira Kohreina.

Autors atgādina, ka pirmais kustības etaps par sieviešu tiesībām savu apogeju sasniedza pirms 100 gadiem. Otrā kampaņas daļa pienācās uz pagājušā gadsimta 70. un 80. gadiem, bet trešo vilni pasludināja Rebeka Vokere pagājušā gadsimta 90. gadu sākumā.

Tas, kas notiek šodien, atkal, šķiet, kaut kas principiāli jauns. Noteicošā loma tajā ir jaunajām tehnoloģijām, kuras ļauj sievietēm izveidot stipru, regulāru kustību internetā.

„Ja jūs gribat saprast, cik stipri daži pretojas sieviešu attīstības idejai, par pašu ievērojamāko un riebīgāko šādas reakcijas piemēru kļuva sieviešu nīdēju plūsma. Tomēr atklāti mēģinājumi aizvērt sievietēm muti tikai padarīja viņu kustību par lielāku un skaļāku. Viņas pārliecināja tos, kuri nekad nedomāja par mizogīniju, par to, ka tā pastāv, bet tos, kuri to zināja – turpināt cīņu”, – teikts raksta’.

Mūsdienu feminisma kustībā piedalās gan visu vecumu sievietes, gan vīrieši. Vienā akcijā raksta autore satika aktīvisti, kura piedalījās sieviešu atbrīvošanās konferencē 1978. gadā. Tomēr daudzi dalībnieki ir pusaudži un divdesmit gadus veci jaunieši. Viņu pasaules uzskats veidojās pretrunīgas attieksmes pret sievietēm laikmetā.

„Kamēr viņi auga, viņiem mācīja, ka viņi dzīvo pēcfeminisma pasaulē, ka ar seksisms un sieviešu nīšana vairs nepastāv, bet feministēm laiks novākt savus transparentus, – raksta Kohreina. – Tai pašā laikā sabiedrības apziņā sievietes bieži nobīdīja otrajā plānā un uztvēra kā seksuālu objektu tāpat kā pagājušā gadsimta 70. gados, kaut gan zem ironijas aizsega”.

Ceturtā viļņa feminisma apziņas veidošanās pienācās uz finanšu krīzes laiku. Tā rezultātā daudzas aktīvistes politizējās un nonāca citu sabiedrisko kustību, tādu kā kampaņa pret darbavietu skaita samazināšanu Occupy ietekmē.

„Problēmas, kuras satrauc kustību, pastāvīgi mainās un aktivizējas, kad šodienas jaunās aktīvistes uz savas pieredzes saskārās ar nevienlīdzīgu darba algu, pirmsskolas iestāžu maksu un grūtnieču diskrimināciju”, – teikts publikācijā.

„Audzinātas ar domu par to, ka viņas ir vienlīdzīgas ar vīriešiem, ceturtā viļņa feministes kļūst niknas, kad ar viņam apietas savādāk, bet ir pietiekami pārliecinātas par sevi, lai atbildētu. Sargieties, sieviešu nīdēji”, – raksta nobeigumā Kohreina.


Написать комментарий

Vaitad nav vienlidziba? Nekas likumos netiek diskriminēts attiecībā pret dzimumiem. Plus pieklājība lutina sievas, plus vājā dzimuma status ļauj vairāk slinkot.
Bariņš amerikānietes grib vienlīdzīgāk. Nav vajadzīgs sievām palikt vīrišķīgi spēcīgām un vīriem ari nevajag palikt sievišķīgiem.
Par atbalstu grūtniecēm - cilvēku skaits gana liels lai atvasi vajadzeetu nopelnīt, nevis ar bēbju ražošānu pelnīt.

būtu ļoti skaisti, ja nebūtu mazliet liekulības - liela daļa, varbūt pat vairums, un katrā ziņā centrālās runātajas no feministēm ir lesbietes (un viņas pašas to atzīst) - savukārt lesbietes pēc jaunākajiem pētījumiem ir ar vīriešiem ļoti līdzīgām smadzenēm (faktiski garīgā plānā vīrieši) - līdz ar to, tas par ko tiek karots ir, lai, ja kāds vīrietis ārēji izskatās kā sieviete, lai attieksme būtu, kā pret citiem vīriešiem - bet pasniegts tas tiek savādāk
neesmu ne mazākā mērā pret sieviešu tiesībām vai par diskrimināciju vai homofobismu, bet nepatīk šī liekulība - standarta sieviete nemaz negrib lai viņai viss būtu kā vīrietim, lai gultā būtu ar citu sievieti, lai nebūtu visa pieņemtā cieņa un laipnība, kas tiek izrādīta pret sievietēm, lai būtu jāiet armijā (valstīs kur tā obligāta) - tai skaitā cietumsodi par noziegumiem sievietēm ir būtiski mazāki un daudz biežāk viņas tiek attaisnotas, viņām vispār piedod daudz, daudz vairāk... es šaubos vai standarta orientācijas un uztveres sieviete vēlas lai tas viss mainītos

Написать комментарий