Īrijā un Lielbritānijā izsludināta sarkanā vētras trauksme

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Īrijas un Lielbritānijas sinoptiķi izplatījuši sarkano jeb augstākās pakāpes brīdinājumu par vētru trešdien, prognozējot vēja brāzmas līdz 45 metriem sekundē un draudus cilvēku dzīvībai.

Sarkanais brīdinājums Lielbritānijā izsludināts pirmo reizi šajā ziemā, liecina meteoroloģijas dienestu un raidsabiedrības BBC publicētā informācija.

Lielākais vējš Īrijā gaidāms dienas vidū valsts dienvidrietumos, un sarkanā trauksme ir spēkā Munsteras provincē. Konahtā un Ulsterā valsts rietumos izsludināts oranžais brīdinājums, bet Leinsterā, tostarp galvaspilsētā Dublinā, - dzeltenais jeb zemākās pakāpes brīdinājums. Tomēr arī Dublinā trešdienas pēcpusdienā iespējamas vēja brāzmas virs 30 metriem sekundē.

Vētra un jaunas lietusgāzes tuvojas arī Lielbritānijai, kur Anglijā un Velsā izsludināts oranžais brīdinājums, daļā Velsas un Anglijas ziemeļrietumos oranžā trauksme nomainīta pret sarkano, sinoptiķiem vēstot par dienas otrajā pusē gaidāmām vēja brāzmām līdz pat 45 metriem sekundē. Tāpat ir spēkā dzeltenais brīdinājums par stipriem nokrišņiem – lietu un slapju sniegu.

Britu sinoptiķi prognozē, ka trešdienas vētra, kas ar mazāku spēku turpināsies arī ceturtdien, Anglijā un Velsā būs stiprākā šajā ziemā, tā lauzīs kokus un nodarīs postījumus elektrolīnijām, plēsīs jumtus un bloķēs satiksmi, bet pret krastu vietām trieksies milzīgi viļņi. Savukārt nokrišņi pasliktinās plūdu situāciju, it īpaši Anglijas dienvidaustrumu daļā, tostarp Londonas apkaimē.

Vētras visvairāk apdraudētajās teritorijās iedzīvotāji aicināti neiziet no mājām.

Nākamais ciklons ar vētru un spēcīgu lietu Britu salas sasniegs piektdien.

Jau ziņots, ka plūdi Lielbritānijā apdrošināšanas firmām varētu izmaksāt vairāk nekā miljardu britu mārciņu (1,2 miljardus eiro), tomēr saskaņā ar firmas "Deloitte LLP" partnera Džeimsa Rakova sacīto tagadējā dabas stihija postījumu mēroga ziņā vēl nelīdzinās 2007.gada plūdiem, kad apdrošinātāji zaudēja trīs miljardus mārciņu un kas bija nopietnākie kopš 1987. un 1990.gada plūdiem.


Написать комментарий