Ķīlis: ekonomika skolās atkal varētu būt obligāts priekšmets 1

foto dienas mediji
foto dienas mediji

Ekonomika skolās atkal varētu būt obligāts mācību priekšmets, otrdien pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) rīkotās diskusijas "Sabiedrības izglītošanas virzieni finanšu jomā" žurnālistiem norādīja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

Viņš pieļāva iespēju, ka ekonomika skolās atkal varētu būt obligāts mācību priekšmets, uzsverot, ka tikpat svarīga būtu ne tikai skolēnu izglītošana, bet arī pieaugušo zināšanu līmeņa celšana finanšu jomā, tostarp pedagogu izglītošana.

Savukārt Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs norādīja, ka Latvija nebūtu piedzīvojusi tik smagu krīzi, ja ekonomikas mācība skolās joprojām būtu obligāta un sabiedrība par šiem jautājumiem vairāk diskutētu.

"Es domāju – ja Latvijā joprojām skolās mācītu ekonomiku, ja sabiedrība par šīm lietām diskutētu, tad Latvija nekad nebūtu gājusi cauri tik smagai krīzei, jo izpratnes skolās un arī sabiedrībā par to, kas ir maksājumu konts, kas ir kredītu bums, kas ir pārkaršana, kas ir nulles budžets, nav. Mēs faktiski par šīm lietām skolā neko nemācāmies, un tāpēc ir žēl, ka 1997.gadā šīs labi aizsāktās lietas – jau 8.klasē mācīt ekonomiku – pašlaik Latvijas skolās vairs nav obligātas," teica Rimšēvičs.

Bet FKTK priekšsēdētājs Kristaps Zakulis informēja, ka pēc otrdien notikušās diskusijas izvirzītas divas atbildīgās institūcijas, kas uzņemsies atbildību par sabiedrības izglītības līmeņa celšanu finanšu jomā. Paredzēts, ka Izglītības un zinātnes ministrija būs atbildīgā par finanšu pratības celšanu tieši izglītības iestāžu jomā, savukārt FKTK uzņemsies tālāko izglītības posmu tiem iedzīvotājiem, kuri vairs nemācās skolā, pastāstīja Zakulis.

Diskusijā par sabiedrības izglītošanu finanšu jomā bez Zakuļa, Rimšēviča un Ķīļa piedalījās arī Valsts izglītības satura centra vadītājs Guntis Vasiļevskis, Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis, Patērētāju tiesību aizsardzības centra pārstāvji, kā arī citi ekonomikas un finanšu jomas eksperti.

FKTK nodarbojas ar Latvijas banku, krājaizdevu sabiedrību, apdrošināšanas sabiedrību un apdrošināšanas starpnieku, finanšu instrumentu tirgus dalībnieku, kā arī privāto pensiju fondu uzraudzību. Komisija sāka darbu 2001.gada 1.jūlijā.


Написать комментарий

Interesanti, kad ekonomika skolās ir bijusi obligāts priekšmets? Līdz 94., kad pats biju skolotājs, tāda priekšmeta nebija. Varbūt to ieviesa Repše, mācīdams bērniem, kā var spekulēt ar valūtu, to nodēvējot par ekonomikas pamatiem?