FKTK jaunās darbības prioritātes – aktīva iedzīvotāju informēšana un stingrāka finanšu sektora uzraudzība

foto dienas mediji
foto dienas mediji

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) trīs stratēģiskajās prioritātes būs finanšu sektora regulējuma pilnveidošana, uzraudzības ietvara stiprināšana, kā arī finanšu izglītības un izpratnes līmeņa celšana, paredz FKTK padomes apstiprinātie grozījumi komisijas darbības stratēģijā 2012.-2014. gadam.

”Pārskatot Komisijas darbības stratēģiju 2012.-2014. gadam, priekšplānā esam izvirzījuši trīs būtiskākās prioritātes ar mērķi pēc iespējas efektīvāk īstenot uzraudzības iestādes funkcijas – regulētu un pārraudzītu finanšu un kapitāla tirgu un tā dalībnieku darbību, veicinātu finanšu un kapitāla tirgus stabilitāti, konkurētspēju un attīstību, kā arī ieguldītāju, noguldītāju un apdrošināto personu interešu aizsardzību,” saka FKTK priekšsēdētājs Kristaps Zakulis.

Finanšu sektora regulējuma pilnveidošana paredz FKTK darbību Eiropas finanšu uzraudzības sistēmas institūcijās un ES normatīvu ieviešanu banku un apdrošināšanas sektorā.

Gadījumos, kad ES direktīvās paredz izvēles iespējas, komisija vērtēs sektoram atbilstošākā risinājuma piemērošanu. Komisija piedalīsies arī ES vienota krīžu vadības ietvara izveides procesā, lai nodrošinātu nacionālās pozīcijas pārstāvību kredītiestāžu un ieguldījumu brokeru sabiedrību sanācijas un noregulējuma ietvara izstrādē. Tāpat ir paredzēta brīvas un godīgas konkurences veicināšana un finanšu tirgus diversificēšana, kā arī piedalīšanās eiro ieviešanas procesā, lai nodrošinātu Latvijas finanšu tirgus gatavību pārejai uz jaunu valūtu.

Savukārt viens no svarīgākiem uzdevumiem uzraudzības ietvara stiprināšanas procesā būšot makrouzraudzības būtiska stiprināšana sadarbībā ar Latvijas Banku, lai savlaicīgi identificētu sistēmiskos riskus un īstenotu šo risku novēršanas vai mazināšanas pasākumus. Uzraudzības stiprināšana paredz arī tirgus dalībnieku darbības monitoringa un iekšējās kontroles sistēmas uzraudzības pastiprināšanu, tirgus dalībnieku informācijas sistēmu drošības pārrobežu uzraudzības pilnveidošanu, kā arī sadarbības stiprināšanu ar pašmāju un ārvalstu finanšu un kapitāla tirgus institūcijām.

Uzskatot, ka finanšu zināšanas ir mūsdienīgas sabiedrības nepieciešamība, kā trešā svarīgākā prioritāte ir nosaukta finanšu izglītības un izpratnes līmeņa celšana. Tā paredz klientu izpratnes veicināšanu gan par finanšu pakalpojumiem un to riskiem, gan par finanšu sektora darbības būtību, lai klientiem būtu iespēja pieņemt pamatotus lēmumus par katra finanšu pakalpojuma izvēli. Tāpat būtu nepieciešama plašas informācijas pieejamības nodrošināšana gan par komisijas darbību, gan par finanšu un kapitāla tirgu, sekmējot, lai paši tirgus dalībnieki laikā un bez kavēšanās publicē informāciju par to finansiālo stāvokli, darbības rezultātiem un ar to darbību saistītajiem riskiem, uzsver FKTK.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija ir pilntiesīga autonoma valsts iestāde, kas regulē un pārrauga Latvijas banku, krājaizdevu sabiedrību, apdrošināšanas sabiedrību un apdrošināšanas starpnieku, finanšu instrumentu tirgus dalībnieku un privāto pensiju fondu darbību.


Написать комментарий