Politika

Saeima groza Pacientu tiesību likumu 10.01.2013

Policijai un atsevišķām valsts iestādēm būs tiesības ar informācijas sistēmu starpniecību iegūt nepilngadīgas personas ģimenes ārsta vai pediatra kontaktinformāciju, paredz Saeimā ceturtdien, 10.janvārī, trešajā galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi Pacientu tiesību likumā.

"Sudrabas laikmets" un valsts naudas tērētāji: cik bezjēdzīgi bijuši izdevumi 10.01.2013

Kopš 2005.gada, kad Valsts kontroles vadības grožus pārņēma tolaik plašākai sabiedrībai maz pazīstama bijusī Finanšu ministrijas ierēdne Inguna Sudraba, budžeta tēriņu uzraugu darbs guva aizvien lielāku publicitāti, bet pati Sudraba kļuva par amatpersonu, kurai iedzīvotāji uzticas visvairāk.

Venecuēla atliek Čavesa inaugurācijas ceremoniju 09.01.2013

Ar vēzi sirgstošais Venecuēlas prezidents Ugo Čavess nespēs ierasties uz ceturtdien paredzēto inaugurācijas ceremoniju, un tāpēc zvērestu Augstākās tiesas priekšā viņš nodos vēlāk, paziņojusi Venecuēlas valdība.

Bondara atteikums piespiež RP mainīt kursu un retoriku 09.01.2013

Līdz ar Mārtiņa Bondara lēmumu nesadarboties ar zatleriešiem situācija Reformu partijā (RP) ir kļuvusi vēl neskaidrāka, nekā tā bija iepriekš, un rada fundamentālu jautājumu par RP tālāko pastāvēšanu – tā šābrīža situācija tiek vērtēta politiskajās aizkulisēs.

Premjers: abas valsts kontroliera amata pretendentes ir spēcīgas 09.01.2013

Abas kandidātes valsts kontroliera amatam ir pietiekami spēcīgas, tāpēc Saeimā varēs notikt kvalitatīvāka diskusija, trešdien LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Virza ideju par pašvaldību referendumiem 08.01.2013

Galīgo lēmumu par to, vai nākotnē Latvijā varēs notikt pašvaldību referendumi, valdība plāno pieņemt nākamnedēļ.

Koalīcijai tomēr būs divas kandidatūras uz valsts kontroliera amatu 08.01.2013

Koalīcija otrdien Saeimā, visticamāk, iesniegs divas kandidatūras valsts kontroliera amatam - "Vienotības" virzītās auditores Ivetas Rutkovskas un Reformu partijas un Nacionālās apvienības kopīgi virzītās kandidātes, Valsts kontroles padomes locekles Elitas Krūmiņas kandidatūras, žurnālistiem pēc "Vienotības" frakcijas tikšanās ar Krūmiņu pastāstīja frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

Koalīcija līdz pēcpusdienai vienosies par vienu kandidātu Valsts kontroliera amatam 08.01.2013

Koalīcijas frakcijas līdz otrdienas pēcpusdienai izvēlēsies vienu vispiemērotāko kandidātu uz Valsts kontroliera amatu, un to virzīs izskatīšanai Saeimā, otrdienas rītā pēc kopīgas tikšanās žurnālistiem apliecināja koalīcijas frakciju vadītāji.

Latvija nebūtu gatava piešķirt pilsonību Depardjē 08.01.2013

Latvijas pilsonību nav nemaz tik viegli iegūt. Ir praktiski neiespējami, ka pilsonība tiek piešķirta pat sabiedrībā zināmai personai bez īpašiem ieguldījumiem valsts labā, kā tas bija Krievijas gadījumā par pilsonības piešķiršanu franču aktierim Žerāram Depardjē.

Manifestācija "Par tautas dzīvību!" top zīmīgos apstākļos 08.01.2013

Vai par tādu Latviju mēs cīnījāmies pirms 20 gadiem? Beidzot ir jāatzīst, ka Atmodas laika ideāli nav īstenoti – šādi 20. janvārī plānoto manifestāciju Par tautas dzīvību! piesaka tās rīkotāji, kuru pulkam piebiedrojušies gan arhibīskapi Zbigņevs Stankevičs un Jānis Vanags, gan valsts kontroliere Inguna Sudraba.

Žerars Depardjē ir Francijas un Eiropas sabrukuma vēstnesis 08.01.2013

Kā zināms aktieris Žerars Depardjē neatbalsta jauno Francijas prezidentu, ziņo portāls n-idea.am. Strīda formālā puse skan šādi: aktieris ir protestējis pret bagātnieku nodokļa ieviešanu, atteicās no Francijas pilsonības un Krievijas prezidents V. Putins parakstīja lēmumu par Krievijas pilsonības piešķiršanu aktierim. Taču monētas otrā puse izskatās pavisam savādāk.

Līdz 2016.gadam gaidīs krievu valodas ieviešanu 08.01.2013

Somijas Izglītības ministrija paziņoja lēmumu, kuru vairākus mēnešus gaidīja Somijas pierobežas joslā, ziņo baltinfo.ru. Lappeenrantas un Imatras apgabalos lūdza ieviest skolās krievu valodas obligāto apmācību, zviedru valodas vietā.

Bondars nesadarbosies ar "Reformu partiju" 08.01.2013

Bijušais Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Mārtiņš Bondars nolēmis patlaban nesadarboties ar "Reformu partiju" (RP).
Kā informēja RP preses sekretāre Daiga Holma, Bondars skaidrojis, ka RP vēlas veikt pārmaiņas soli pa solim, bet viņš uzskata, ka pārmaiņas jāveic daudz straujāk.

"Vienotība" valsts kontrolieres amatam piedāvā auditori Ivetu Rutkovsku 07.01.2013

Valsts kontrolieres amata kandidāte – kādreizējā auditorfirmas "Rodl&Partner" partnere Iveta Rutkovska – šim amatam izvirzīta, ņemot vērā viņas profesionalitāti un ilggadējo pieredzi atbilstoši uzstādījumam uz šo amatu virzīt profesionālu auditoru ar starptautisku pieredzi.

Kamerons: britiem ir tiesības lūgt pārmaiņas attiecībās ar Eiropu 07.01.2013

Apvienotā Karaliste ir tiesīga lūgt pārmaiņas savās attiecībās ar Eiropu, pavēstījis Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons, norādot, ka vēlētājiem tiks dota «patiesa iespēja» izvēlēties valsts ceļu.

Ķīlis: Saeimā ir spēcīgs augstākās izglītības lobijs 07.01.2013

Deputātu vidū ir spēcīgs izglītības sistēmas lobijs – tas ir viens no iemesliem, kādēļ viņi tā pretojas reformām. Tā intervijā radio Baltkom rīta programmai paziņoja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

Francijā rosina piešķirt Parīzes goda pilsoņu statusu grupai "Pussy Riot" 07.01.2013

Francijas Nacionālās asamblejas vicespīkers Zaļo partijas pārstāvis Denijs Bopēns nācis klajā ar ierosinājumu piešķirt skandalozās Krievijas grupas Pussy Riot dalībniecēm Parīzes goda pilsoņu statusu.

Kādreizējie "Vienotības" kampaņu veidotāji "McCann" atsakās no partiju konsultēšanas 07.01.2013

"McCann" grupa, kas veidojusi vairākas partijas "Vienotība" reklāmas kampaņas, nolēmusi gaidāmajā vēlēšanu ciklā nekonsultēt nevienu politisko spēku, mārketinga un sabiedrisko attiecību vortālam "7guru.lv" sacījis "McCann WorldGroup Riga" valdes priekšsēdētājs Ainars Ščipčinskis.

Pētījums: Puse iedzīvotāju atbalsta ideju atļaut arī pašvaldībās rīkot referendumus 07.01.2013

Puse (52%) Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem uzskata, ka arī pašvaldībās vajadzētu atļaut rīkot referendumus (19% - noteikti jā; 33% - drīzāk jā).

Konkurents aicina Reformu partiju likvidēties 07.01.2013

Līdz pašvaldību vēlēšanu kandidātu sarakstu iesniegšanai partijām atlikuši mazāk nekā četri mēneši, taču Saeimā trešo lielāko frakciju veidojošajai Reformu partijai (RP) joprojām jācīnās ar savu biedru kūtrumu, kas partijai liedz oficiāli paziņot mēra kandidātu gardākajam vēlēšanu kumosiņam – Rīgai.

Daugavpils attīstības programma 2014.-2020.gadam tiks apspriesta ar pilsētniekiem 07.01.2013

Daugavpils pilsētas dome sadarbībā ar Eiropas Sociālā fonda projekta „Daugavpils pilsētas pašvaldības attīstības plānošanas kapacitātes paaugstināšana” ietvaros piesaistītajiem ekspertiem uzsākusi darbu pie Daugavpils attīstības programmas 2014.-2020.gadam pirmās redakcijas izstrādes.

Bondars Reformu partiju vērtē kritiski, nosaucot to par kuģi, kuram vajadzīgs remonts 07.01.2013

Ja Reformu partija būs gatava mainīties, tad bijušais Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Mārtiņš Bondars partijai varētu pievienoties.

Sākusies plaša smadzeņu skalošana par mīlestību pret eiro 07.01.2013

Līdz ar 2013. gada iestāšanos valdība ir sākusi plašu smadzeņu skalošanas kampaņu, kuras mērķis ir vairot Latvijas iedzīvotāju mīlestību pret eiro.

Gruzijas iedzīvotāji pieprasīja M. Saakašvili atstādināšanu no amata 05.01.2013

4.janvārī Gruzijā norisinājās protesta akcijas ar prasību atstādināt esošo prezidentu no amata, ziņo top.rbc.ru.

Sprūdžs rosina pārskatīt mazo HES darbību regulējošos noteikumus 05.01.2013

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdzš ("Reformu partija") pieļauj, ka iemesls plūdiem gan šoziem, gan pavasaros varētu būt atsevišķu mazo hidroelektrostaciju (HES) darbība, tādēļ rosina pārskatīt mazo HES darbību regulējošos Ministru kabineta (MK) noteikumus, informē aģentūra LETA.

Ļimonovs aicina Depardjē pievienoties demonstrācijai pret Putinu 05.01.2013

Krievijas prezidenta Vladimira Putina lēmumu piešķirt pilsonību slavenajam franču aktierim Žerāram Depardjē krievi uztvēruši ar neticību un ne bez ironijas. Par to liecina ieraksti sociālajos tīklos.

Pirms politiskajām aktivitātēm Gīrss apsvēris emigrēšanu uz Krieviju 04.01.2013

Ilarions Gīrss, viens no partijas "Par dzimto valodu!" (PDzV) līderiem savulaik apsvēris iespēju emigrēt, un pastāvīgai dzīvei vislabprātāk būtu izvēlējies Krieviju.

Lielbritānijai piedāvāja izstāties no ES sastāva 04.01.2013

Bijušais Eirokomisijas priekšsēdētājs, viens no Eiropas kopējā tirgus dibināšanas un eiro ieviešanas iniciatoriem Žaks Delors piedāvāja Lielbritānijai izstāties no ES sastāva, ziņo portāls briansk.ru.

Argentīna no Lielbritānijas pieprasīja atgriezt salas 04.01.2013

Argentīnas prezidente Kristina Fernandesa de Kiršnere publicēja vēstuli, ko rakstīja Lielbritānijas premjerministram Deividam Kameronam.

Depardjē uz Putina dekrētu atbild ar atklātu vēstuli 04.01.2013

Franču aktieris Žerārs Depardjē uz Putina dekrētu par viņam piešķirto Krievijas pavalstniecību atbildējis ar atklātu vēstuli, ziņo Krievijas mediji.

RP vēlas mainīt 'viena cilvēka partijas' tēlu; Bondaru redz partijas līderu pulkā 04.01.2013

Reformu partija (RP) nākotnē grib pārveidoties no partijas, kas asociējas tikai ar vienu cilvēku uz komandu, kuras kodolu veido vairāki cilvēki, piektdien intervijā Latvijas Radio sacīja partijas Rīgas nodaļas valdes loceklis Vjačeslavs Dombrovskis.

Dombrovskis par eiro: kritērijus izpildām un pievienošanos tagad varam sagandēt tikai paši 04.01.2013

Latvija patlaban atbilst Māstrihtas kritērijiem un tai nebūs problēmu izpildīt nosacījumus eiro ieviešanai, tāpēc pievienošanos varam sabojāt tikai paši, piemēram, aizsākot referenduma procedūru, portālam "Delfi" sacīja premjers Valdis Dombrosvkis (V).

Ušakova prasību pret žurnālu "Ir" par "apvainojumiem kleptokrātijā" skatīs jūlijā 03.01.2013

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) prasību pret žurnālu "Ir" un tā komentētāju Aivaru Ozoliņu par septembrī publicēto komentāru "Dinozauru dumpis" ieplānojusi izskatīt šā gada 2.jūlijā.

Lembergs par Sprūdžu sola sūdzēties Eiropas cilvēktiesību tiesā 03.01.2013

Ventspils mērs Aivars Lembergs plāno sniegt sūdzību Eiropas Cilvēktiesību tiesā par vides un reģionālās attīstības ministru Edmundu Spūdžu (RP). Par to viņš paziņoja radio Baltkom programmā „Vopros s pristrastijem”.

Lindermans: "Likteņa ironija" nepatīk nacionālistiem dēļ tās sižeta 03.01.2013

Lai saprastu, kādēļ filma "Likteņa ironija, jeb vieglu garu!" satrauc nacionāli noskaņotus latviešus, ir jāpievērš uzmanība filmas sižetam, savā "Facebook" profilā paziņojis partijas "Par dzimto valodu!" (PDzV) līderis Vladimirs Lindermans.

Ja pašvaldību vēlēšanas notiktu šobrīd, 29% pilsoņu balsotu par Saskaņas centru 03.01.2013

Nākamā gada vasarā ir gaidāmas pašvaldību vēlēšanas. Ja pašvaldību vēlēšanas notiktu šodien, salīdzinoši visvairāk Latvijas ekonomiski aktīvo pilsoņu vecumā no 18 līdz 55 gadiem balsotu par partiju Saskaņas centrs (29%). To atklāj pētījumu aģentūras TNS, sadarbībā ar telekompāniju LNT decembra beigās veiktais pētījums.

Sprūdžs atsakās no padomnieka 03.01.2013

Vides aizsardzības un reģonālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) izlēmis neturpināt darba attiecības ar sabiedrisko attiecību speciālistu Kristianu Rozenvaldu.

Putins piešķir Krievijas pilsonību «tuvam draugam» Depardjē 03.01.2013

Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis rīkojumu, ar kuru pazīstamajam Francijas aktierim Žerāram Depardjē piešķirta Krievijas pilsonība.

Vjačeslavs Dombrovskis: strādājam pie būtiskām izmaiņām būvniecības regulējumā 03.01.2013

Kā informē Saeimas Kanceleja, strādājot ar likumu izmaiņām, aizvadītajā rudens sesijā Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas uzmanības centrā bija darbs ar grozījumiem Būvniecības likumā, pie kura apjomīgu darbu noslēgusi komisijas darba grupa, uzsver komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

Ķīlis ministrijas galvenā ierēdņa amatā virza vājāko kandidātu 03.01.2013

Pēc tam, kad Izglītības un zinātnes ministrijas galvenā ierēdņa – valsts sekretāra amatam tika ieteikts spēcīgākais, taču politiski nepareizais kandidāts, konkursa rezultātu oficiāla nonākšana ministra Roberta Ķīļa rīcībā tika nobloķēta.

Bijušajiem prezidentiem - deputātiem aicina nemaksāt pensijas 03.01.2013

Solot aizraujošu diskusiju, trīs deputāti Saeimas Juridiskajā komisijā iesnieguši priekšlikumus Valsts prezidenta iniciētajiem grozījumiem likumā par valsts prezidenta darbības nodrošināšanu.

Aptauja: SC atbalsta 29%, 'Vienotību' – 10% vēlētāju 03.01.2013

Populārākā partija iedzīvotāju vidū ir "Saskaņas Centrs", kuru vasarā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās būtu gatavi atbalstīt 29% vēlētāju, liecina "TNS Latvia" un LNT raidījuma "900 sekundes" veiktā aptauja.

Sudrabu neinteresē pašvaldību vēlēšanas un Rīgas mēra amats 03.01.2013

Valsts kontroliere Inguna Sudraba, kurai drīz beidzas otrais pilnvaru termiņš, un līdz ar to tiek spekulēts par viņas ienākšanu politikā, neinteresējas par Rīgas mēra amatu, intervijā laikrakstam "Ir" paudusi Sudraba.

2012.gada kopsavilkums: Daugavpilī un Latgalē dibināts politisko partiju rekordskaits 03.01.2013

2012.gadā Latgalē, tostarp arī Daugavpilī, dibināts lielākais politisko partiju skaits pēdējo 20 gadu laikā.

Izbeigta partijas darbība sakarā ar KNAB likumīgās prasības nepildīšanu 02.01.2013

Kā informē KNAB portāls, Daugavpils tiesa izbeigusi politiskās partijas „Latgales tauta” darbību sakarā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) likumīgās prasības un tiesas lēmuma nepildīšanu, neatmaksājot pretlikumīgi saņemto dāvinājumu 10 910,81 latu apmērā. Saskaņā ar KNAB saņemto informāciju tiesas spriedums stājies spēkā 4.decembrī un līdz ar to uzsākta politiskās partijas likvidācija.

Ziemeļkorejā gatavojas "pārmaiņu vējiem" 02.01.2013

Ziemeļkorejas vadītājs Kims Čenuns kā savas valdīšanas otrā gada galvenās prioritātes nosaucis ekonomiskās situācijas uzlabošanu un labāku attiecību panākšanu ar Dienvidkoreju, tādējādi signalizējot par iespējamu Ziemeļkorejas ārpolitikas kursa maiņu.

Somijā apvieno pilsētas 02.01.2013

No jaunā gada Somijas kartē pazudīs 16 pašvaldības.

Sergejs Dolgopolovs: priekšvēlēšanu aģitācijai pirms vēlēšanām noteikta vienota kārtība 28.12.2012

Rudens sesijā Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija strādāja pie vairākiem grozījumiem likumos, kas saistīti ar vēlēšanām, informē Saeimas preses dienests.

Irānas prezidents atlaiž vienīgo ministri sievieti 28.12.2012

Irānas prezidents Mahmuds Ahmedinedžads atlaidis veselības ministri Varzehu Mahidu Dastjerdi, kas ir vienīgā sieviete valsts ministru kabinetā. Ministre bija ierosinājusi palielināt zāļu cenas laikā, kad samazinās nacionālās valūtas vērtība, atsaucoties uz Irānas televīziju, vēsta aģentūra AFP.

Čavess daļu savu pilnvaru nodevis viceprezidentam 27.12.2012

Venecuēlas prezidents Ugo Čavess, kurš Kubā ārstējas pēc pārciestas vēža operācijas, daļu savu pilnvaru nodevis viceprezidentam Nikolasam Maduro, vēsta aģentūra AFP.