Politika

Krievija piegādās Indijai militāro tehniku 25.12.2012

Krievijas prezidents Vladimirs Putins, uzturoties vizītē Indijā, ar šīs valsts premjerministru Manmohanu Singhu parakstījis divus līgumus kopsummā par 2,9 miljardiem dolāru (1,54 miljardiem latu), kas paredz, ka Maskava piegādās Indijai 71 militāro helikopteru MI-17 un tehnoloģiskos komplektus 42 iznīcinātāju būvei, ziņo LETA-AFP.

Dienvidkorejā par pirmo sievieti prezidenti ievēlēta diktatora meita 20.12.2012

Dienvidkorejas prezidenta vēlēšanās trešdien uzvarējusi kādreizēja diktatora Parka Čunghī meita Parka Geunhje, kļūstot par pirmo šīs valsts vadītāju – sievieti, atsaucoties uz vēlēšanu komisiju, vēsta raidsabiedrība BBC.

Prezidents izsludina Priekšvēlēšanu aģitācijas likumu ar reklāmas liegumu TV mēnesi pirms vēlēšanām 19.12.2012

Valsts prezidents Andris Bērziņš izsludinājis jauno Priekšvēlēšanu aģitācijas likumu, kas paredz, ka televīzijā mēnesi pirms vēlēšanām būs aizliegtas politiskās reklāmas, liecina publikācija oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Deivids Kamerons neizslēdz varbūtību par Lielbritānijas izstāšanos no ES 18.12.2012

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons nevēlas, lai valsts izstātos no ES, taču tādu varbūtību izslēgt nevar. Kā ziņo Armenpress, atsaucoties uz Itar – Tass, premjerministrs to atzīmēja savā runā, ko teica pirmdien parlamenta sēdē.

Rumānijas premjerministra amatam nominē Viktoru Pontu 18.12.2012

Rumānijas prezidents Trajans Basesku pirmdien premjera amatam nominējis līdzšinējo valdības vadītāju Viktoru Pontu.

Jānis Urbanovičs: Daugavpilī mums ir liels politiskais potenciāls 3 17.12.2012

Šā gada 15.decembrī notikušajā partijas „Saskaņas centrs” kongresā īpaša uzmanība tika pievērsta organizācijas filiāļu darba analīzei. Daugavpils delegācija uzklausīja ne tikai kritiku, bet tika arī uzslavēta. Sīkāk par to pastāstīja partijas „Saskaņas centrs” vadītājs Jānis Urbanovičs.

V.Azarevičam nav zināma jaunās partijas programma un līderi, kura uztver SC kā sabiedroto 14.12.2012

Vladimira Lindermana partijas „Par dzimto valodu” Daugavpils nodaļas bijušais vadītājs Jurijs Zaicevs izveidojis jauno partiju, kuras dibināšanas sapulcē goda viesis Aleksandrs Gapoņenko paziņoja, ka jaunās partijas sabiedrotais varētu būt Saskaņas centrs, kas iestājas par izmaiņām sabiedrībā. Portāls Gorod.lv griezās pie Saskaņas centra vietējās nodaļas vadītāja Vitālija Azareviča pēc komentāriem, kā šo izteikumu vērtē apvienība SC.

Saeima balsojumā konceptuāli atbalsta eiro ieviešanas likumprojektu 14.12.2012

Saeima ceturtdien, 13.decembrī, konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja eiro ieviešanas likumprojektu, kas paredz noteikt vispārīgos Eiropas Savienības vienotās valūtas – eiro – ieviešanas principus Latvijā. Saeima likumprojektu atzina par steidzamu, un galīgajā lasījumā to plānots pieņemt nākamā gada 31.janvārī.

Eiroparlaments: pēdējās vēlēšanas Ukrainu nav tuvinājušas ES 13.12.2012

Ukrainas 2012.gada vēlēšanas, ko Eiropas Savienība (ES) uzskatīja par svarīgu pārbaudi Ukrainas apņēmībai ievērot demokrātijas principus, liecina, ka Ukrainai tomēr vēl jāpierāda tās vēlme stiprināt demokrātiju un tiesiskuma stiprināšanā, pirms ES varēs parakstīt asociācijas nolīgumu, ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā pauž EP deputāti.

Domes priekšsēdētāja pastāstīja, vai Daugavpils sekos Rīgas piemēram un notiks valdošo partiju apvienošanās 13.12.2012

Pēc Reformu partijas Daugavpils nodaļas vadītājas Žannas Kulakovas domām, Daugavpilī netiek izskatīta iespēja veidot vienu pirmsvēlēšanu bloku, apvienojoties divām partijām – Reformu partijai un Vienotībai.

Obama: ASV atzīst Sīrijas opozīcijas koalīciju 12.12.2012

ASV oficiāli atzīst Sīrijas opozīcijas izveidoto koalīciju par Sīrijas tautas "likumīgu pārstāvi", otrdien paziņojis ASV prezidents Baraks Obama.

Virza tālāk priekšlikumu samazināt deputātu skaitu pašvaldībās 11.12.2012

Valdības komiteja pirmdien nolēma virzīt tālāk Sprūdža priekšlikumu samazināt deputātu skaitu pašvaldībās, vēsta Latvijas Radio.

RP pieļauj NA politisko tirgošanos apmaiņā pret atbalstu eiro 10.12.2012

Valdošajā koalīcijā ietilpstošajai Nacionālajai apvienībai (NA), iespējams, ir padomā kādas prasības apmaiņā pret atbalstu eiro ieviešanai, pirmdienas rītā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Reformu partijas (RP) Saeimas frakcijas vadītāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis.

Zatlers tomēr neizslēdz 'Vienotības' un RP kopīgu startu Rīgā 10.12.2012

Lai arī Reformu partija (RP) nolēmusi Rīgas domes (RD) vēlēšanās startēt ar atsevišķu sarakstu, nevar izslēgt kopēja saraksta veidošanu ar partiju "Vienotība" startam Rīgas domes vēlēšanās, intervijā laikrakstam "Diena" atzinis RP vadītājs Valdis Zatlers.

Ganas prezidenta vēlēšanās uzvarējis pašreizējais valsts vadītājs 10.12.2012

Nedēļas nogalē notikušajās prezidenta vēlēšanās Ganā ir uzvarējis pašreizējais valsts vadītājs Džons Mahama, kurš, būdams viceprezidents, valsts vadītāja pienākumus sāka pildīt pēc prezidenta Džona Ata Milza nāves jūlijā, vēsta raidsabiedrība BBC.

„Gods un kārtība” pārmet partijai „Par dzimto valodu!” paviršu attieksmi pret Latgales problēmām 10.12.2012

Sestdien, 8.decembrī, paralēli notika divi pasākumi – partijas „Gods un kārtība” dibināšanas pasākums un partijas „Par dzimto valodu!” rīkotā konference „Latgales autonomija. Tiesiskie, politiskie, ekonomiskie, kultūrvēsturiskie aspekti”.

Pēdējās ASV prezidenta vēlēšanas bijušas dārgākās valsts vēsturē 07.12.2012

Novembrī notikušās ASV prezidenta vēlēšanas ir kļuvušas par pašām dārgākajām valsts politiskajā vēsturē, liecina Federālās vēlēšanu komisijas apkopotie dati par priekšvēlēšanu kampaņu tēriņiem.

Koalīcija strīdas, taču visi viens otram vajadzīgi 07.12.2012

Vienotībai tuvākā gada laikā nav svarīgāka mērķa kā Latvijas ievešana eirozonā, liecināja tās līderu runas Vienotības kongresā. Šī uzdevuma īstenošanā savukārt tai nav tuvāka sabiedrotā kā Reformu partija. Taču šonedēļ starp Vienotību un Reformu partiju notika vētraina domu apmaiņa par veidu, kādā izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis piesaka savas reformas augstākajā izglītībā. Premjers ar ministra un nozares konfliktēšanu nebija apmierināts, bet Reformu partija (RP) gaidījusi valdības vadītāja atbalstu.

Novembrī SC popularitātē apdzen 'Vienotību' 06.12.2012

Novembrī augusi 11.Saeimā opozīcijā esošās apvienības ”Saskaņas Centrs” (SC) popularitāte, bet sarucis premjera Valda Dombrovska pārstāvētās ”Vienotības” reitings, liecina ”Latvijas Faktu” aptauja.

Ķīļa reformu stils nokaitina Dombrovski 05.12.2012

Premjers Valdis Dombrovskis, vakar tiekoties ar Rektoru padomes (RP) pārstāvjiem, neslēpa neapmierinātību ar izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa (Reformu partija) darbu, kurā vairāk ir skaļu izteikumu un emociju, bet trūkst reālas rīcības.

Ķīlis noliedz apzinātu procesu kavēšanu; premjeram pārmet nepatiesību izplatīšanu 04.12.2012

Izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis, kurš otrdien izpelnījās Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V)kritiku par pašreizējo procesu kavēšanu augstākās izglītības un zinātnes nozarē, premjeram pārmet „pierādāmi nepatiesu faktu izplatīšanu”, portālu „Delfi” informēja viņa padomnieks Reinis Tukišs.

Jauns favorīts uz Itālijas premjera amatu 04.12.2012

Jaunievēlētais Itālijas Demokrātiskās partijas līderis Pjērs Luidži Bersani automātiski kļuvis par galveno kandidātu uz premjerministra amatu, jo socioloģiskās aptaujas liecina, ka tieši kreisi centriskajiem spēkiem ir lielākās izredzes uz uzvaru nākamā gada pavasarī paredzētajās vēlēšanās.

Šaubas par eiro māc arī valdošo eliti 04.12.2012

Lai gan eiro ieviešanas dēļ partijai Vienotība aizkulišu politikā ir nācies iziet uz daudziem kompromisiem, parlamentā atkal uzvirmojušas bažas, ka vienprātības par atteikšanos no nacionālās valūtas nav ne vien opozīcijas flangā, bet arī pašas koalīcijas rindās.

Cilinskis: atsevišķu NA deputātu šaubas par eiro ieviešanu koalīcijas darbu neietekmēs 04.12.2012

Nacionālās apvienības (NA) deputātu vairākums atbalsta eiro ieviešanu, savukārt dažu frakcijas deputātu šaubas par eiro ieviešanu koalīcijas darbu neietekmēšot, otrdienas rītā Latvijas Radio sacīja NA frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis.

Pulks pēc pirmajām sarunām ar NA un RP pārliecināts par sadarbību tikai ar tām 03.12.2012

Redzamākais Rīgas domes (RD) opozicionārs un "Vienotības" Rīgas nodaļas vadītājs Olafs Pulks pēc sarunām ar Nacionālās apvienības (NA) un Reformu partijas (RP) pārstāvjiem ir pārliecināts par spēju sadarboties tikai ar šiem politiskajiem spēkiem un cer, ka tie pašvaldību vēlēšanās ceļā uz Rīgas domi spēs tikt pāri 5% robežai.

Urbanovičs: Dombrovskis ir reāli labs, viņš iemieso cerības 03.12.2012

Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis simbolizē to, kas šajā krīzes situācijā ir tik svarīgs, - tādu mierīgumu un cerību, tā intervijā laikrakstam Diena atzina Saskaņas centra (SC) frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs.

Žanna Kulakova: Daugavpils ir vienīgā mūsu valsts pilsēta, kura parakstījusi nodomu līgumu ar Polijas vojevodistēm 03.12.2012

Kā ziņots, šī gada 23.novembrī Latviju ar oficiālo vizīti apmeklēja poļu delegācija valsts prezidenta Broņislava Komorovska vadībā.

Ušakovs: iespējams, rīkosim referendumu par eiro ieviešanu 03.12.2012

Redzot to, ka sabeidrība pret eiro ieviešanu attiecas klaji negatīvi, ir iespējams, ka Saskaņas centrs varētu rīkot referendumu. Tā norāda Rīgas mērs Nila Ušakova (SC).

Vienotība konsolidēs labējos 03.12.2012

Ideoloģiski Vienotībai tuvākās partijas Nacionālā apvienība un Reformu partija ir paziņojušas, ka Rīgas pašvaldības vēlēšanās startēs atsevišķi, taču Vienotība, apzinoties, ka, neapvienojot spēkus, Rīgā uzvarēt spēcīgo Saskaņas centra un Gods kalpot Rīgai tandēmu praktiski nav iespējams, joprojām nav atmetusi cerības panākt trīs labējo spēku startēšanu ar vienu karogu un šonedēļ uzsāks jaunu sarunu raundu ar spītīgajiem koalīcijas partneriem.

Priekšvēlēšanu laikā televīziju aizstās vides reklāma, ko lielā mērā kontrolē pašvaldības 03.12.2012

Jaunais priekšvēlēšanu aģitācijas likums, ierobežojot politiskās reklāmas iespējas televīzijā, pavēris plašas iespējas vides reklāmas uzņēmumiem, vēsta LTV raidījums “de facto”.

Piecu NA deputātu šaubas var izgāzt Latvijas pievienošanos eiro 03.12.2012

Piecu Nacionālās apvienības Saeimas frakcijas deputātu šaubas var izgāzt Latvijas pievienošanos eiro zonai, svētdien ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga".

'Vienotība' grib reabilitēt sabiedrības acīs efektīva un vienlaikus godprātīga politiķa tēlu 01.12.2012

Valsts uzdevums ir radīt apstākļus cilvēku iniciatīvai un radošumam, sestdien kongresā uzrunājot partijas "Vienotība" biedrus, uzsvēra partijas priekšsēdētāja, Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa. Savukārt kā būtisku "Vienotības" uzdevumu partijas līdere minēja arī nepieciešamību reabilitēt sabiedrības acīs efektīva un vienlaikus godprātīga politiķa tēlu.

Trīs Baltijas valstu zinātnes ministri parakstījuši Saprašanās memorandu par ciešāku sadarbību 1 01.12.2012

Kā informē izglītības ministrijas portāls, Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija, Igaunijas Izglītības un pētniecības ministrija un Lietuvas Izglītības un zinātnes ministrija parakstījušas Saprašanās memorandu par ciešāku sadarbību augstākās izglītības, pētniecības un inovāciju attīstībā.

Sprūdžs: uz citiem pašvaldības vadītājiem ēnu met kritikas trūkums pret Lembergu 01.12.2012

«Uzticību pašvaldību vadītājiem neveicina viņu nespēja norobežoties no tādiem piemēriem kā Aivars Lembergs,» uzskata Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs (VARAM) Edmunds Sprūdžs, vienlaikus paužot viedokli, ka valsts un pašvaldības vadītāju attiecībās nepieciešams uzticību atgūt.

Dibinās biedrību 'Kreisie patrioti'; plāno startēt vēlēšanās 30.11.2012

Lai cīnītos par progresīvās nodokļu sistēmas ieviešanu un "vispārēju ekonomiskā kursa korekciju", plānots dibināt organizāciju "Kreisie patrioti", kas plāno arī piedalīties vasarā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās un varētu pārtapt par partiju, liecina "Kreisie patrioti" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Krusts.

Domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova kļuva par Reformu partijas Daugavpils nodaļas vadītāju 30.11.2012

Reformu partijas Daugavpils nodaļas sapulcē tika pieņemts lēmums iecelt Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāju Žannu Kulakovu par nodaļas vadītāju.

Vizītē Latvijā ieradīsies Kosovas ārlietu ministrs Envers Hodžajs 30.11.2012

Piektdien savā pirmajā vizītē Latvijā ieradīsies Kosovas ārlietu ministrs Envers Hodžajs, portāls "Delfi" uzzināja Ārlietu ministrijā.

Ziemeļkorejā iecelts jauns aizsardzības ministrs 29.11.2012

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns par aizsardzības ministru iecēlis ģenerāli Kimu Kjoksiku, kurš 2010. gadā vadīja Dienvidkorejas apšaudīšanu, atsaucoties uz Dienvidkorejas amatpersonām, vēsta aģentūra “Reuters”. Informāciju gan nav apstiprinājusi Phenjana.

Partiju priekšvēlēšanu izdevumu 'griesti' saruks uz pusi 29.11.2012

Saeimas deputāti ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, kas paredz no 2013.gada uz pusi samazināt politisko organizāciju priekšvēlēšanu izdevumu griestus.

Āboltiņa: arī nākamajās vēlēšanās 'Vienotības' premjera amata kandidāts būs Dombrovskis 29.11.2012

Saeimas priekšsēdētāja un partijas "Vienotība" līdere Solvita Āboltiņa cer, ka viņas partijas biedrs, premjers Valdis Dombrovskis saglabās valdības vadītāja amatu arī pēc nākamajām Saeimas vēlēšanām, intervijā "Latvijas Avīzei" paudusi Āboltiņa.

Āboltiņa: 'Vienotība' apgāzīs apgalvojumu par partijas spēju izdzīvot tikai pāris Saeimas sasaukumu 28.11.2012

Partija "Vienotība" ir tikai tās attīstības sākuma stadijā un tai jāapgāž apgalvojums, ka Latvijā politiskās partijas aktīvajā politikā spēj nostrādāt vien pāris Saeimas sasaukumu, trešdien "Vienotības" videočatā sacīja partijas vadītāja Solvita Āboltiņa.

Ušakova – Amerika tandēms negrasās sadarboties ne ar vienu partiju 28.11.2012

Pašlaik Rīgas domes valdošās koalīcijas partijas "Saskaņas centra" un "Gods kalpot Rīgai", kuras vasarā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanas nolēmušas startēt kopā, cer arī nākamajā sasaukumā domē iegūt vairākumu, tāpēc neplāno sadarbību ne ar vienu citu politisko spēku.

Aicinās van Rompeju palielināt nacionālo parlamentu lomu ES 28.11.2012

Eiropas Savienības (ES) valstu parlamentu Eiropas lietu komisiju priekšsēdētāji aicinās Eiropadomes priekšsēdētāju Hermani Van Rompeju palielināt nacionālo parlamentu lomu ES dienaskārtībā, portālu “Delfi” informēja Saeimas preses dienestā.

Aptauja: RD vēlēšanās par SC/GKR balsotu 53,4% 27.11.2012

Ja Rīgas domes vēlēšanas notiktu novembrī, par partiju apvienību "Saskaņas centrs/Gods kalpot Rīgai", balsotu vairāk nekā puse galvaspilsētas vēlētāju – 53,4%, tā liecina tirgus un sociālo pētījumu aģentūras "Latvijas fakti" aptauja.

Latvijas – Krievijas attiecības sasaluma punktā 27.11.2012

Latvijā pirmdien noritēja otrā Latvijas – Krievijas vēsturnieku komisijas sēde, pēc kuras komisijas līdzpriekšsēdētāji Aleksandrs Čubarjans un Antonijs Zunda tikās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu. «Vēstures fakti nebūtu jāpolitizē vai jāideoloģizē, uz ko vērsts arī abu valstu vēsturnieku komisijas darbs,» atzina A. Čubarjans.

'Vienotība' Rīgas mēra amatam virza Ēlerti; viņa cer 'atdot Rīgu Latvijai' 27.11.2012

Partijas "Vienotība" saraksta līdere Rīgas domes (RD) vēlēšanās būs bijusī laikraksta "Diena" galvenā redaktore un kultūras ministre Sarmīte Ēlerte. Viņa uzsver, ka pašlaik "kreisie populisti pretnostata Rīgu Latvijai un šķeļ sabiedrību", bet "Vienotības" mērķis šajās vēlēšanās būs "atdot Rīgu Latvijai", informēja "Vienotība".

Zviedrijas Pirātu partija dažu nedēļu laikā dubulto biedru skaitu 26.11.2012

Zviedrijas Pirātu partija dažu pēdējo nedēļu laikā ir dubultojusi savu biedru skaitu līdz 16 000, pēc tam, kad tās failu apmaiņas vietnes apmeklētāji tika pāradresēti uz partijas lapu sociālajā tīklā “Facebook”, vēstīts laikraksta “The Local” interneta vietnē.

Brazīlijas prezidente atlaiž virkni korupcijā apsūdzētu amatpersonu 26.11.2012

Brazīlijas prezidente Dilma Rusefa ir atlaidusi virkni augsta ranga amatpersonu, kuras tur aizdomās par saistību ar nesen atklātu korupcijas shēmu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ušakovs prognozē "asiņainu" priekšvēlēšanu cīņu 26.11.2012

Saskaņas centrs lēnām gatavojas nākamo pašvaldību vēlēšanu asiņainajai cīņai, kurā no politiskajiem pretiniekiem gaida visnetīrāko spēli, kāda vien iespējama.

LTV: 'Vienotība' Rīgas mēra amatam nolems virzīt Ēlerti 26.11.2012

Partijas "Vienotība" valde sēdē pirmdien nolems par Rīgas mēra amata kandidātu gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās virzīt bijušo kultūras ministri un pašreizējo premjera Valda Dombrovska (V) padomnieci Sarmīti Ēlerti, pirmdien no rīta ziņoja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Labrīt, Latvija!".