Politika

Valsts vizītē Latviju apmeklēs Polijas prezidents 23.11.2012

Piektdien vizītē Latviju apmeklēs Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis, kurš tiksies ar valsts augstākajām amatpersonām.

EP vēlēšanās partijām būs jāizvirza EK vadītāja kandidāti; iesaka noteikt barjeru mandātu iegūšanai 22.11.2012

Eiropas politiskajām partijām nākamajās Eiroparlamenta vēlēšanās, kas plānotas laikā starp 2014.gada maiju un jūniju, ir jāizvirza kandidāti Komisijas priekšsēdētāja amatam, bet dalībvalstīm ieteikts noteikt minimālo slieksni iekļūšanai EP, paredz Eiropas Parlaments ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā.

Franču konservatīvie uz šķelšanās sliekšņa 21.11.2012

Francijas konservatīvās opozīcijas partijas Tautas kustības savienība (UMP) līdera vēlēšanas liecina, ka partija atrodas uz šķelšanās sliekšņa.

Japānas premjers atlaiž parlamentu 16.11.2012

Japānas premjers Josihiko Noda piektdien paziņojis par parlamenta apakšpalātas atlaišanu, vēsta ārvalstu mediji.

Putins turpina amatpersonu nomaiņu Aizsardzības ministrijā 15.11.2012

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir atcēlis no amata divus aizsardzības ministra vietniekus neilgi pēc tam, kad korupcijas skandāla dēļ jau ir atcelts aizsardzības ministrs Anatolijs Serdjukovs, ceturtdien vēsta radio “Brīvā Eiropa”.

Krievija stiprina pozīcijas Centrālāzijā 15.11.2012

Krievija ir apņēmības pilna stiprināt savas pozīcijas Centrālāzijā, kur tai nākas saskarties ar konkurenci no ASV un Ķīnas puses.

Lembergs par Sprūdžu sūdzas Dombrovskim; prasa vērtēt atbilstību amatam 14.11.2012

Aivars Lembergs trešdien nosūtījis Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V) sūdzību, aicinot izvērtēt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) rīcību, jo ministrs “sistemātiski” neatbild uz Ventspils domes priekšsēdētāja iesniegumiem.

S. Gavrilova ir izslēgta no “Attīstības partijas” 14.11.2012

Daugavpils partija “Attīstības partija” paziņoja masu medijiem par to, ka partijas valde nolēma vienbalsīgi izslēgt no partijas sastāva Sociālo lietu pārvaldes vadītāju Svetlanu Gavrilovu.

Strazds no Saskaņas centra aizgājis, jo bijušas ideoloģiskas nesaskaņas par komercbankām 14.11.2012

«Tās drīzāk bija ideoloģiskas nesaskaņas. Tajā ziņā, ka man bija diskusija par pašvaldību piesaisti komercbanku struktūrām, kur man bija diskusija ar Nilu Ušakovu. Tā stāv ceļā valstiska koncepta realizēšanai,» intervijā laikrakstam Diena, atbildot uz jautājumu, kādēļ neizdevās īstenot savas idejas partijā Saskaņas centrs, sacījis politiķis, mūzikas zinātnieks, jaunas sociāldemokrātiskas partijas dibinātājs Armands Strazds.

Pašvaldību organizācijas Lemberga pusē 14.11.2012

Latvijas lielo pilsētu asociācija (LLPA) un Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) sniegušas atzinumus par pretrunīgo situāciju, kurā Ventspils domi nostādījis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs.

Latviju apmeklēs Galvenais ASV Valsts sekretāres palīdzes vietnieks 14.11.2012

Trešdien Latvijā ierodas Galvenais ASV Valsts sekretāres palīdzes vietnieks ASV Valsts departamenta Izglītības un kultūras birojā, Adams Erelī, lai divu dienu vizītē apmeklētu Latviju, portālu "Delfi" informēja ASV vēstniecībā.

Cilvēktiesību komisija aicina labklājības ministri pastiprināti risināt cilvēktirdzniecības problēmas 13.11.2012

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti otrdien, 13.novembrī, vienojās nosūtīt atbalsta vēstuli labklājības ministrei Ilzei Viņķelei ar aicinājumu izvērtēt un atbalstīt komisijas izstrādātos priekšlikumus cilvēktirdzniecības problēmu risināšanai. Komisija augstu novērtēja Labklājības ministrijas līdz šim jomā paveikto, kā arī ievērojamo budžeta dotācijas pieaugumu cilvēktirdzniecības upuru rehabilitācijai.

Saeima "referenduma likumu" uzskata par Satversmei atbilstošu un lūdz lietu izbeigt 13.11.2012

Tā dēvētais "referendumu likums" atbilst konstitūcijai, otrdien Satversmes tiesā (ST), kurā tiesa sāka izvērtēt tautas nobalsošanas kārtību par ierosinātiem konstitūcijas grozījumiem, sacīja Saeimas Juridiskā biroja vadītājs Gunārs Kusiņš.

ES atzīst Sīrijas opozīcijas koalīcijas leģitimitāti 13.11.2012

Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Ketrīna Eštone otrdien atzinīgi novērtējusi Sīrijas opozīcijas koalīcijas izveidošanu un atzinusi tās leģitimitāti, vēsta ārvalstu mediji.

Pēc ASV prezidenta vēlēšanām neapmierinātie štati vēlas atdalīties 13.11.2012

Vairāk nekā 100 000 amerikāņu parakstījuši petīcijas un iesnieguši tās Baltajā namā, paužot neapmierinātību ar prezidenta vēlēšanu rezultātiem un lūdzot atļauju viņu štatiem atdalīties no ASV.

Vicemērs: Pirms piketa jauniešiem vajadzēja vērsties pēc jautājuma izskaidrošanas 13.11.2012

Kā žurnālistiem paskaidroja vicemērs Vjačeslavs Širjakovs, kurš ir atbildīgs par Daugavpils komunālo sfēru, pikets, kurš tika organizēts pret it kā notiekošo “Daugavpils Siltumtīklu” privatizāciju, pēc pašvaldības domām, nav nekas cits kā politiska akcija, jo no šiem jauniešiem, kuri organizēja piketu, nebija saņemts neviens oficiāls lūgums, paskaidrot viņiem interesējošos jautājumus.

Oficiāli apstiprināti Ukrainas parlamenta vēlēšanu rezultāti 13.11.2012

Valdības oficiālais laikraksts "Ukrainas Balss" otrdien paziņojis 28. oktobrī notikušo vēlēšanu rezultātus, publicējot ievēlēto tautas deputātu sarakstu, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Ž. Kulakova noliedza informāciju par viņas ievēlēšanu Reformu partijas valdē 13.11.2012

Kārtējā Daugavpils domes preses konferencē 12. novembrī, Daugavpils mērs Žanna Kulakova noliedza informāciju par to, ka viņa ir ievēlēta par Reformu partijas valdes locekli, bet atzīmēja, ka sapulce vēl notiks.

Bijušie ministri: Viņķelei pašai jālabo savas kļūdas 13.11.2012

Bijušie labklājības ministri uzskata, ka ir jārunā skaidra un atklāta valoda par situāciju, taču nedrīkst pretnostatīt vienu sociālo grupu otrai, mazinot uzticību pensiju sistēmai.

Japānas premjers atvainojies par pārāk naiviem priekšvēlēšanu solījumiem 12.11.2012

Japānas premjerministrs Josihiko Noda ir atvainojies par pārāk nereāliem valdošās Demokrātiskās partijas solījumiem pirms parlamenta apakšpalātas vēlēšanām 2009. gadā, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

No "Saskaņas" divreiz izslēgtais Strazds dibinās partiju "Atjaunotā Latvija" 12.11.2012

No apvienībā "Saskaņas centrs" ietilpstošās sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa" izslēgtais Armands Strazds nolēmis veidot jaunu partiju "Atjaunotā Latvija", kuras dibināšanas pasākums būs 15.decembrī, portālu "Delfi" informēja Strazds.

Jauno Sīrijas opozīcijas koalīciju vadīs sunnītu garīdznieks 12.11.2012

Par jaunās Sīrijas opozīcijas Nacionālās koalīcijas vadītāju ir ievēlēts vadošs Damaskas garīdznieks, kurš ir pametis Sīriju, Ahmeds Moazu al Hatibs, vēsta raidsabiedrība BBC.

Lietuvā cīniņš par koalīciju turpinās 12.11.2012

Lietuvas Konstitucionālā tiesa pagājušajā mēnesī notikušās Seima vēlēšanas atzinusi par likumīgām. Tādējādi nav izdevies prezidentes Daļas Grībauskaites mēģinājums izslēgt no jaunās valdības koalīcijas Darba partiju, uz kuru krīt aizdomas par pārkāpumiem vēlēšanu laikā.

Atbalsts Āboltiņai Vienotības kongresā nebūs vienots 12.11.2012

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, visticamāk, turpinās vadīt Vienotību arī pēc 1. decembrī paredzētā partijas kongresa, kurā notiks vadības pārvēlēšana. Taču diskusijas Vienotībā liecina, ka arī kopsapulcē tās varētu būt interesantas un lēmums nebūs vienbalsīgs.

Saskaņas centrs centīsies reformēt CVK 12.11.2012

Cietuši neveiksmi mēģinājumā panākt referendumu par nulles pilsonību un vainojot Centrālo vēlēšanu komisiju (CVK) politiska, nevis juridiska lēmuma pieņemšanā, Saskaņas centrs iecerējis mainīt kārtību, kādā apstiprina komisijas locekļus, un padarīt tos mazāk saistītus ar pie varas esošajiem politiķiem.

Lembergs pret Sprūdžu: Lielās pilsētas nostājas Ventspils pusē 09.11.2012

Aivars Lembergs joprojām ieņem Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amatu, bet ir ierobežots pildīt domes priekšsēdētāja amata pienākumus - šādu viedokli Ventspils domei sniegusi Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA) jautājumā par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) tiesībām izdot rīkojumu par pašvaldības domes priekšsēdētāja atstādināšanu no amata pienākumu pildīšanas.

Krievijā iecelts jauns bruņoto spēku komandieris 09.11.2012

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir apstiprinājis jaunu ģenerālštāba vadītāju. Par jauno armijas komandieri kļuvis ģenerālis Valērijs Gerasimovs, vēsta aģentūra “RIA Novosti”. Militārpersonu nomaiņa notiek tikai trīs dienas kopš aizsardzības ministra Anatolija Serdjukova atcelšanas no amata.

LBAS: parakstu skaita palielinājums referendumu rosināšanai apdraud demokrātiju 09.11.2012

Saeimas rosinātais savācamo parakstu skaita palielinājums referendumu ierosināšanai ir apdraudējums demokrātijai Latvijā, uzskata Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS).

ASV: Irānas iznīcinātāji apšaudījuši amerikāņu bezpilota lidmašīnu 09.11.2012

Irānas kaujas lidmašīnas ir apšaudījušas ASV bezpilota izlūklidmašīnu, ceturtdien paziņojušas Pentagona amatpersonas. Incidents noticis pirmajā novembrī starptautiskajā gaisa telpā virs Persijas līča ūdeņiem, lidaparāts nav cietis, atsaucoties uz paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pabriks: kibertelpā ar aizsardzību vien ir par maz; ir jābūt spējīgiem uzbrukt 09.11.2012

Latvijai šobrīd pastāv trīs galveni draudi – kiberdraudi, enerģētika un tādi draudi, kas nāk no informācijas telpas, sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Ķīnā sākas varas maiņa 09.11.2012

Vakar Pekinā darbu uzsācis Ķīnas Komunistiskās partijas XVIII kongress, kas ievadīs varas maiņu šajā valstī.

Iespējams, par izmaiņām referendumu rosināšanas kārtībā būs jārīko referendums 09.11.2012

Saeima ceturtdien jau kuro reizi pieņēma izmaiņas likumā par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu, kuru Valsts prezidents Andris Bērziņš jau divas reizes bija atdevis Saeimai otrreizējai caurlūkošanai.

Pabriks: igauņu publikācijā ir viena patiesība - par nepietiekamo aizsardzības budžetu 09.11.2012

Plašu rezonansi guvusī publikācija laikrakstā "Postimees" bija tendencioza un nepatiesa, taču viena patiesība tajā ir pausta - par pārlieku zemo aizsardzības jomas budžetu Latvijā, piektdienas rītā "Latvijas Radio" atzina aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V).
Atšķirībā no Latvijas, Igaunijā aizsardzības jomas budžets atbilstoši sabiedriskajai domai ticis palielināts arī krīzes gados. Esot skaidrs, ka aizsardzības jomas budžets jāpaaugstina arī Latvijā.

Opozīcija atkal lūgs prezidentu neizsludināt izmaiņas referendumu rosināšanas kārtībā 08.11.2012

Saeimas opozīcijas frakcijas - "Saskaņas centrs" un Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) nākamās nedēļas sākumā vērsīsies pie Valsts prezidenta ar lūgumu neizsludināt Saeimas ceturtdien atbalstītos grozījumus referendumu likumā, kas liks no 2015.gada referendumu rosināšanas iniciatoriem pašiem savākt aptuveni 154 000 parakstu, portālam "Delfi" pastāstīja SC frakcijas vadītāja vietnieks Valērijs Agešins.

'Nepilsoņu referenduma' lēmuma vētīšanai tiesa prasīs dokumentus no CVK 08.11.2012

Administratīvā rajona tiesa pieprasīs dokumentus no Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK), lai izlemtu, vai izskatīšanai tiesā pieņemams Apvienības pret nacismu vadītāja Jāņa Kuzina pieteikums, kurā viņš apstrīdējis komisijas lēmumu nesākt otro parakstu vākšanas kārtu par ierosinājumu grozīt Pilsonības likumu un automātiski piešķirt pilsonību visiem nepilsoņiem.

Saeima pieņem grozījumus Latvijas valsts karoga likumā 08.11.2012

Saeima ceturtdien, 8.novembrī, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Latvijas valsts karoga likumā, kas nosaka, ka valsts karogam Rīgas pils Svētā gara tornī un pie Latvijas Valsts prezidenta rezidences  Rīgas pilī un vasaras rezidences Jūrmalā  jāatrodas arī ēkas kapitālremonta vai fasādes remonta laikā, ciktāl valsts karoga novietošana šādos apstākļos ir savienojama ar cieņu pret valsts karogu.

Obamam uzticas vēlreiz 08.11.2012

ASV prezidentam Barakam Obamam ir doti vēl četri gadi, lai attaisnotu vēlētāju cerības. Viņa uzvara otrdien notikušajās vēlēšanās nebija tik pārliecinoša kā pirms četriem gadiem, visas valsts mērogā prezidents savu sāncensi, republikāni Mitu Romniju apsteidza par nepilniem 2% balsu.

Bijušie politiķi: Saeima kļuvusi neprofesionālāka un vulgārāka 08.11.2012

Saeima kļuvusi neprofesionālāka, vulgārāka, kuru vadīt nebūtu gods. Tā, atzīmējot Latvijas parlamenta un Satversmes 90. gadadienu, Neatkarīgajai atzīst aptaujātie bijušie Saeimas priekšsēdētāji.

Obamam uzvarēt palīdzēja svārstīgie štati un minoritārās vēlētāju grupas 08.11.2012

Demokrāts Baraks Obama arī turpmākos četrus gadus vadīs ASV. Viņš uzvarējis otrdien notikušajās Amerikas prezidenta vēlēšanās, ar nelielu pārsvaru pārspējot republikāni Mitu Romniju. Balsojuma rezultāti vēlreiz apliecināja ekonomisko grūtību nomocītās amerikāņu sabiedrības šķelšanos.

Latvijas prezidents dosies vizītē uz Igauniju 08.11.2012

Ceturtdien Valsts prezidents Andris Bērziņš darba vizītē apmeklēs Igauniju, lai piedalītos “Kohila Vineer” rūpnīcas atklāšanā, tiktos ar Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu, apmeklētu izstādes "Livonija 16.-17.gadsimta kartogrāfiskajos izdevumos: ieskats Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājuma vērtībās" atklāšanu, portāls “Delfi” uzzināja prezidenta preses dienestā.

Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti: negatīvā retorika par Latvijas izglītības sistēmu neatbilst mūsu valsts nacionālajām interesēm 07.11.2012

„Izglītības ministram jāpārdomā katrs izteikums par mūsu izglītības sistēmu, jo ministra izteikumiem par augstskolu kvalitāti ir pat lielāka ietekme uz Latvijas augstskolu konkurētspēju, nekā finansiālajiem ieguldījumiem vai sakārtotiem likumiem,” uzsvēra Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete trešdien, 7.novembrī, komisijas deputātiem tiekoties ar izglītības un zinātnes ministru Robertu Ķīli.

Lielbritānija mēģinās apvienot Sīrijas bruņoto opozīciju 07.11.2012

Lielbritānijas valdība, lai mēģinātu apvienot opozīciju, nodibinās oficiālus kontaktus ar Sīrijas nemiernieku grupējumiem, kuri cīnās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Vizītes laikā Jordānijā to paziņojis Lielbritānijas premjers Deivids Kamerons, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pensionāru federācija pieprasa Viņķeles demisiju 07.11.2012

Latvijas Pensionāru federācija ir sašutusi par labklājības ministres Ilzes Viņķeles (V) izteikumiem, ka padomju laikos strādājušie pensionāriem viņu pensiju uzkrājums ir ”virtuāls” un viņi saņemot nenopelnīto naudu, tāpēc pieprasa ministres demisiju.

Prezidents Bērziņš: Obama turpinās veicināt demokrātiju un brīvību pasaulē 07.11.2012

Valsts prezidents Andris Bērziņš apsveica amatā pārvēlēto ASV prezidentu Baraku Obamu un pauda pārliecību, ka Obama turpinās veicināt demokrātijas un brīvības ievērošanu pasaulē.

Dombrovskis slavē līdzšinējo Latvijas sadarbību ar Obamas administrāciju 07.11.2012

Līdz šim Latvijas un nu jau otrreiz ievēlētā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas attiecības ir bijušas ļoti labas, trešdien LNT raidījumā ”900 sekundes” sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Premjers: publikācija par Latvijas armiju nav Igaunijas oficiālais viedoklis 07.11.2012

Igauņu laikrakstā "Postimees" publicētos apgalvojumus par Latvijas armijas bezspēcību ir tendenciozs un neatspoguļo Igaunijas valdības viedokli, trešdien intervijā LNT raidījumam ”900 sekundes” sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Latvijas vēstnieks ASV: lielvalsts attīstībai svarīgas prezidenta attiecības ar Kongresu 07.11.2012

Ir ļoti svarīgi tas, kā jaunais ASV prezidents veidos attiecības ar Kongresu, tam būs liela nozīme turpmākajā valsts attīstībā, intervijā LNT trešdien no rīta sacīja Latvijas vēstnieks ASV Andris Razāns.

Ķīnā gaida nākam pie varas jaunu pārmaiņu nesējus 07.11.2012

Ķīnā ceturtdien sāksies desmitgades nozīmīgākais politiskais sarīkojums - Ķīnas Komunistiskās partijas (ĶKP) XVIII kongress, kura laikā tiks iecelta jauna valsts vadība. To veidos pārstāvji no diviem partijas iekšienē esošiem spēcīgiem klaniem, kuriem ir atšķirīgi uzskati par to, kā Ķīnā būtu jānorit dažādiem sociālekonomiskajiem un politiskajiem procesiem.

Mediji: Obama pārvēlēts par ASV prezidentu 07.11.2012

SV demokrātu prezidents Baraks Obama ir atkārtoti ievēlēts par ASV prezidentu, uzvarot republikāņu kandidātu Mitu Romniju, vēsta ārvalstu raidsabiedrības.

Vislielākais apdraudējums Igaunijas drošībai esot Latvijas armijas zemās kaujas spējas 06.11.2012

Igaunijas un Latvijas aizsardzības spēki, kas pirms divdesmit gadiem atradās pilnība vienādās starta pozīcijās, pašlaik nonākuši diametrāli pretējā stāvoklī. Latvijas aizsardzības spēki pilnībā nav gatavi cīņai un nav spējīgi nedz aizsargāt savu valsti, nedz sadarboties starptautiskā līmenī, kā rezultātā Igaunijas dienvidu robeža ir neaizsargāta, raksta Igaunijas laikraksts Postimees.