Politika

Galīgajai apstiprināšanai virza ieceri referendumu iniciatoriem pašiem savākt 30 000 parakstu 06.11.2012

Saeimas Juridiskā komisija otrdien atbalstīja ieceri, ka referendumu ierosināšanas autoriem līdz 2015.gadam pašiem būtu jāsavāc 30 000 parakstu un pārējo parakstu vākšanu apmaksātu valsts, bet pēc 2015.gada referendumu iniciatoriem jau pašiem būtu jāsavāc visus aptuveni 154 000 nepieciešamo parakstu.

Septiņi Sīrijas ģenerāļi aizbēguši uz Turciju 06.11.2012

Septiņi Sīrijas armijas ģenerāļi otrdien ieradušies Turcijā, kur lūguši politisko patvērumu, vēsta Turcijas ziņu aģentūra “Anadolu”.
Kopā ar ģenerāļiem Turcijā ieradušies arī citu pakāpju militāristi, kuru skaits nav nosaukts. Turcija dezertierus nosūtījusi uz bēgļu nometni, vēsta aģentūra.

ASV Kongresā prognozē status quo saglabāšanos 06.11.2012

Visticamāk, arī pēc šodienas vēlēšanām spēku samērs ASV Kongresā paliks līdzšinējais – republikāņi turpinās kontrolēt Pārstāvju palātu, bet demokrāti saglabās savu vairākumu Senātā, liecina pirms balsošanas veiktie socioloģisko aptauju rezultāti.

Latvija Sīrijas bēgļu palīdzībai piešķirs 68 000 eiro 06.11.2012

Latvija šogad atvēlēs palīdzības sniegšanai Sīrijas bēgļiem aptuveni 68 000 eiro (aptuveni 48 000 latu), otrdien nolēma valdība.
Ārlietu ministrija no ietaupītajiem līdzekļiem iemaksās ANO Humanitārās koordinācijas centra Sīrijas ārkārtas palīdzības fondā 43 000 eiro (30 221 latu), ANO Bēgļu komisāra biroja budžetā 15 000 eiro (10 543 latus) un ANO Cilvēktiesību komisāra biroja budžetā 10 000 eiro (7029 latus).

No Sīrijas raidīti šāvieni trāpa Izraēlas patruļas automašīnai Golānas augstienē 06.11.2012

Izraēlas robežasardzes patruļas automašīnai Golānas augstienē pirmdiena trāpījuši no Sīrijas raidīti šāvieni. Neviens karavīrs incidentā nav cietis, atsaucoties uz Izraēlas armiju, vēsta raidsabiedrība BBC.

Putins atceļ no amata aizsardzības ministru 06.11.2012

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir atcēlis no amata aizsardzības ministru Anatoliju Serdjukovu, kura vadītā iestāde ir iesaistīta korupcijas skandālā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Obama pret Romniju – 50:50 06.11.2012

Speciālisti neņemas prognozēt ASV prezidenta vēlēšanu iznākumu.

Izraēlas premjers sola vajadzības gadījumā uzbrukt Irānai 06.11.2012

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu sola nepieļaut kodolieroču parādīšanos Irānai un vajadzības gadījumā dot pavēli par uzbrukumu, premjers paziņojis televīzijas intervijā pirmdienas vakarā. Par to vēsta aģentūra “RIA Novosti”.

Daugavpils domes deputātu no “Latgales tautas” var nomainīt J. Gridasovs vai O. Širokaja 06.11.2012

Ja pašvaldības deputāts bērna kopšanas atvaļinājuma laikā vēlas atteikties no deputāta mandāta, tad viņam jāraksta vēstule pašvaldības priekšsēdētājam, pēc kā Vēlēšanu komisija izvirzīs jaunā deputāta kandidatūru, par to gorod.lv paziņoja Daugavpils Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Raimonds Tukišs.

Amerikas latvieši prezidenta vēlēšanās balsos par Mitu Romniju 06.11.2012

Čikāgas latviešu mājas lapa – cikaga.com aicināja Amerikas latviešus piedalīties pirmsvēlēšanu aptaujā.  Lasītāju aptaujas rezultātu apkopojums liecina, ka vairākums jeb 62 procenti 6.novembra ASV prezidenta vēlēšanās balsos par republikāni Mitu Romniju.

Vēstnieks: pēc prezidenta vēlēšanām ASV politika pret Latviju nemainīsies 06.11.2012

Neatkarīgi kurš – Baraks Obama vai Mits Romnijs – uzvarēs gaidāmajās prezidenta vēlēšanās, ASV politika pret Latviju nemainīsies, otrdien intervijā Latvijas Radio sacīja ASV vēstnieks Marks Pekala.

Tautas kalpu domas par optimālu neapliekamo minimumu: no 100 līdz 200 latiem 06.11.2012

Saeimā pārstāvēto politisko spēku deputāti atbalsta ieceri palielināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamo minimumu, lai mazinātu nevienlīdzību Latvijas sabiedrībā, taču par konkrētu no nodokļa ”brīvo” summu domas dalās – daži nav gatavi to nosaukt, bet lielāka daļa sliecas to pielīdzināt iztikas minimumam, kas šobrīd ir nedaudz mazāks par 180 latiem mēnesi, liecina portāla ”Delfi” nejauši izvēlētu tautas kalpu aptauja.

Saeimā viesosies Azerbaidžānas parlamenta deputāti 05.11.2012

Latvijā no 4. līdz 7.novembrim vizītē uzturēsies Azerbaidžānas parlamenta Azerbaidžānas-Latvijas parlamentu sadarbības grupas delegācija grupas vadītāja Rovšana Rzajeva (Rovshan Rzayev) vadībā, informē Saeimas kanceleja. 

Pirmsvēlēšanu sacensībās Daugavpilī startēs vēl viena partija 02.11.2012

Oktobrī politisko partiju reģistrā tika publicēta informācija, ka reģionālās partijas „Spēks vienotībā” jaunais nosaukums ir „Alternative”. Līdz ar nosaukumu, partija mainījusi arī valdi un plāno piedalīties 2013.gada pašvaldību vēlēšanās.

Atšķirībā no saviem 500 latus ik mēnesi pelnošajiem kolēģiem, Daugavpils pilsētas domes deputāti saņem 100 latus 01.11.2012

Kā zināms, deputāta darbs pilsētas domē ir sarežģīts un atbildīgs, jo pašvaldības deputātam labi jāorientējas vairākās nozarēs, jāpieņem svarīgi lēmumi, jāpiedalās budžeta izstrādē utt.

Pētījums: 35% iedzīvotāju atbalsta Dombrovska kandidatūru Eiropas Komisijas prezidenta amatam 31.10.2012

Trešā daļa (35%) Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem atbalstītu pašreizējā LR Ministru prezidenta Valda Dombrovska kandidatūru Eiropas Komisijas prezidenta amatam (12% - noteikti jā; 23% - drīzāk jā). To atklāj pētījumu aģentūras TNS sadarbībā ar telekompāniju LNT, raidījumu 900 sekundes, oktobrī veiktais pētījums.

Divi Saeimas deputāti no Daugavpils pieprasa iekļaut valsts budžetā papildu līdzekļus savai pilsētai 31.10.2012

Frakcijas „Saskaņas centrs” deputāti iesnieguši grozījumus 2013.gada valsts budžetam. Opozīcija aicina risināt ne tikai valsts problēmas, bet pievērst uzmanību arī Latgalei un Daugavpilij, piešķirot finansējumu latviešu valodas kursiem Daugavpilī un bieži izlaupītu Latgales baznīcu pilnvērtīgai apsardzei.

Reģionu partija svin uzvaru Ukrainā 30.10.2012

Kaut gan balsu skaitīšana pēc svētdien Ukrainā notikušajām Augstākās Radas jeb parlamenta vēlēšanām vakar vakarā vēl turpinājās un rezultāti tika solīti tikai trešdien, valdošā Reģionu partija jau sākusi svinēt uzvaru.

Ukraina nespēj apturēt negodīgumu vēlēšanās 29.10.2012

Augstākās Radas vēlēšanas Ukrainā vakar aizvadītas šai valstij raksturīgajā saspringuma un paranojas gaisotnē, un vēlētāji iesnieguši neskaitāmas sūdzības par dažāda veida pārkāpumiem.

Reģionu partija cer saglabāt varu Ukrainā 26.10.2012

Gan Ukrainas varasiestādes, gan opozīcija svētdien, 28. oktobrī, paredzētās parlamenta jeb Augstākās Radas vēlēšanas jau paspējušas nodēvēt par izšķirošām Ukrainas liktenim, savu ieinteresētību par vēlēšanu rezultātiem neslēpj nedz Krievija, nedz Eiropas Savienība.

Vienotībā nesaskaņas par Sprūdžu 26.10.2012

Vides aizsardzības un pašvaldību lietu ministra Edmunda Sprūdža vēršanās pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu izraisījusi domstarpības premjera pārstāvētajā partijā.

Turkmensistānas Vecajo padomē par viceprezidentu ievēl nepazīstamu zemnieku 25.10.2012

Sabiedrībai nezināms zemnieks no Dašoguzas provinces ievēlēts par Turkmenistānas Vecajo padomes viceprezidentu, vēsta radio “Brīvā Eiropa”.

Oktobrī sarūk SC popularitāte; aug 'Vienotības' reitings 25.10.2012

Oktobrī samazinājusies 11.Saeimā opozīcijā esošās apvienības ”Saskaņas Centrs” (SC) popularitāte, bet augusi premjera Valda Dombrovska pārstāvētās ”Vienotības” reitings, liecina ”Latvijas Faktu” aptauja.

Sprūdža ministrija pati atzīst: Lembergs ir mērs 24.10.2012

Nodokļu optimizētājs un ministrs Edmunds Sprūdžs, lieloties ar Ventspils mēra Aivara Lemberga atlaišanu, ir blefojis. Viņa izdotais rīkojums patiešām saucas «Par Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga atstādināšanu no amata».

Sprūdža politisko pašdarbību sūdzēs tiesā 23.10.2012

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs, nemākulīgi izrēķinoties ar savu politisko pretinieku Aivaru Lembergu, izraisījis dumpi uz kuģa – ministrijas ierēdņi atteikušies sacerēt politiski motivēto rīkojumu par Ventspils mēra atstādināšanu.

Reformu partijas dome Daugavpilī notikušajā sēdē vienbalsīgi nobalsojusi par Lemberga atstādināšanu 1 22.10.2012

Kā ziņots, oktobra sākumā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs ziņoja, ka no Ģenerālprokuratūras saņēmis "šokējošu" informāciju par Lemberga "saimniekošanu" Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amatā.

Lietuvā atzīst par nederīgiem vēlēšanu rezultātus Zarasu – Visaginas apriņķī 22.10.2012

Svētdien Lietuvas Galvenā vēlēšanu komisija apstiprināja parlamenta vēlēšanu rezultātus visos vēlēšanu apgabalos, izņemot Zarasu – Visaginas, vēsta portāls “Delfi.lt”.

Ministrs Sprūdžs uzvedas kā agresīvs politikānis 22.10.2012

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža lēmums no amata atstādināt Ventspils mēru Aivaru Lembergu esot tik absurds, ka Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) aicināšot ostas pilsētas pašvaldību atstādināt pašu E. Sprūdžu.

Brigmanis aicina Ventspils domi atlaist Sprūdžu 20.10.2012

Ja vides aizsardzības un reģionālās attīstības lietu ministra Edmunda Sprūdža (RP) rīcību neizprot pat valsts augstākās amatpersonas, tad no amata ir jāatstādina Sprūdžs, nevis Ventspils mērs Aivars Lembergs. “Tāpēc aicinu Ventspils domi atlaist pašvaldību lietu ministru,” uzskata Zaļo un Zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

Lembergs: Es kā biju, tā palieku Ventspils domes priekšsēdētājs 20.10.2012

Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij") neatzīst vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) rīkojumu par viņa atstādināšanu no Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata.

Gads kopš Kadafi nāves: jauni fakti par diktatora pēdējiem dzīves mirkļiem 20.10.2012

Ir pagājis gads kopš Lībijas bijušā līdera nāves 2011. gada 20. oktobrī, kad 69 gadus vecais diktators mēģināja izlauzties no savu atbalstītāju pēdējā bastiona Sirtā un krita bruņoto nemiernieku rokās. Gadu pēc notikušā cilvēktiesību aizsardzības organizācija ”Human Rights Whatch” (HRW) publiskojusi ziņojumu, kurā bez Muamara Kadafi dzīves pēdējo stundu rekonstrukcijas atklāts arī, ka kaujinieki, kuri sagūstīja Kadafi, ir atbildīgi par desmitiem viņa konvoja locekļu spīdzināšanu un nogalināšanu.

Reformu partija Rīgā grasās startēt atsevišķi; nešaubās par 5% sliekšņa pārkāpšanu 19.10.2012

Reformu partija (RP) nākamgad pašvaldību vēlēšanās Rīgā sliecas startēt atsevišķi un nešaubās par 5% barjeras pārvarēšanu, lai iegūtu galvaspilsētas domes deputātu vietas.

Dombrovskis: Sprūdža aktivitātes mulsina 18.10.2012

Arī Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim dīvaina šķiet ministra Edmunda Sprūdža pēkšņā aizraušanās ar Ventspils mēra Aivara Lemberga apkarošanu. Viņš šīs aktivitātes saista ar vēlēšanu tuvumu, kad partiju aktivitātes vienmēr pastiprinās: «Vieni mēģina celt brēku par budžetu, citi mēģina kādu atstādināt... ko es tur varu komentēt...»

Dzintars: ja valdība kritīs, to būs lēmuši citi 18.10.2012

Nacionālās apvienības (NA) līderis Raivis Dzintars noliedz mērķi gāzt valdību un intervijā žurnālam ”Ir” apgalvo - apvienību vada tikai cēla interese uzlabot demogrāfiju.

ASV prezidenta vēlēšanās: otrajās debatēs Obama revanšējas Romnijam 18.10.2012

ASV prezidenta amata kandidātu – pašreizējā valsts galvas, demokrāta Baraka Obamas un republikāņa Mita Romnija – otrajā debašu raundā saskaņā ar socioloģiskajām aptaujām un ekspertu vērtējumiem uzvarējis Obama, ziņo ārvalstu masu mediji.

ASV prezidenta vēlēšanās: pirms otrajām debatēm Obama atkal populārāks 16.10.2012

Pašreizējais ASV prezidents, demokrāts Baraks Obama pirms otrā debašu raunda apsteidz savu konkurentu uz prezidenta amatu, republikāni Mitu Romniju, liecina socioloģiskās aptaujas, vēsta ”Itar Tass”.

Ventspils dome: Lembergs nevar skaidrot Sprūdžam notikumus pirms pašreizēja pilnvaru termiņa 15.10.2012

Ventspils pašvaldība uzskata, ka nevar sniegt reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža (RP) pieprasītos paskaidrojumus par mēra Aivara Lemberga ”šokējošu saimniekošanu Ventspilī”, jo ministrs prasa skaidrot senus notikumus, kas risinājušies pirms pēdējā sasaukuma domes sanākšanas un pirms Lemberga pašreizējo pilnvaru termiņa.

Provizoriskie rezultāti: Lietuvas vēlēšanās panākumus gūst kreisās opozīcijas partijas 15.10.2012

Svētdien notikušajās Lietuvas parlamenta vēlēšanās vislielākos panākumus guvušas kreisi noskaņotās Darba partija (21,34%) un sociāldemokrāti (19,08%). Valdošā konservatīvo partija ar 13,83% balsu palikusi trešajā vietā, liecina provizoriskie rezultāti pēc balsu saskaitīšanas 1717 iecirkņos no pavisam 2017, vēsta portāls ”Delfi.lt”.

Ražuks: Lietuvā vēlēšanu rezultāti nepārsteidz 15.10.2012

Lietuvas parlamenta vēlēšanu rezultāti nav liels pārsteigums un nedaudz atgādina 6. Saeimas vēlēšanu rezultātus, kad popularitāti guva tādi politiķi kā Joahims Zīgerists, Alberts Kauls, pirmdienas rītā Latvijas Radio atzina lietuviešu izcelsmes politiķis Romualds Ražuks (RP).

Venecuēla atkal izvēlas Čavesa ceļu 09.10.2012

Neraugoties uz slikto veselības stāvokli un opozīcijas spēju apvienoties, Venecuēlas prezidents Ugo Čavess svinējis kārtējo uzvaru prezidenta vēlēšanās. To atzinis arī viņa galvenais pretinieks, Mirandas štata gubernators Enrike Kapriless, un U. Čavesu apsveikuši tradicionālie kreisi noskaņotie sabiedrotie no Latīņamerikas valstīm, bet kritizējuši rietumvalstu pārstāvji, kuri nešaubās, ka sociālistiskie eksperimenti ar Venecuēlas tautu turpināsies.

Medvedeva valdībā prognozē pirmās demisijas 09.10.2012

Krievijas premjera Dmitrija Medvedeva valdībā Krievijas mediji prognozē pirmās demisijas, vēsta ārvalstu masu mediji.

Nacionālā apvienība TB/LNNK: Latvija secīgi atbalstīja Gruziju, kas nekad nav paticis Krievijai 08.10.2012

Kā zināms, Gruzijā notika parlamenta vēlēšanas, kurās uzvarēja koalīcija "Gruzijas sapnis" un tās līderis miljardieris Bidzina Ivanišvili, rezultātā koalīcijas pārstāvji saņēma lielāku vietu skaitu valsts parlamentā. Savukārt pašreizējā Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili "Vienotā nacionālā kustība" ieguvusi tikai 40% vēlētāju balsis.

Pirmajās debatēs Romnijs pārliecinošāks par Obamu 05.10.2012

Gan amerikāņu politologi, gan televīzijas skatītāji (tātad potenciālie vēlētāji) atzinuši, ka pirmajās ASV prezidenta amata kandidātu debatēs republikānis Mits Romnijs izskatījies krietni pārliecinošāk nekā pašreizējais prezidents, demokrāts Baraks Obama.

Jordānijas karalis atlaiž parlamentu, paverot ceļu pirmstermiņa vēlēšanām 05.10.2012

Jordānijas karalis ceturtdien ir atlaidis parlamentu, paverot ceļu pirmstermiņa vēlēšanām, sekojot pret valdību vērstajiem protestiem un iedzīvotāju aicinājumam pēc reformām. Protesti ir lielākās izaicinājums karalim Abdullam II Hašimītam kopš ”Arābu pavasara” sākšanās 2011. gadā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Dombrovskis Bratislavā diskutēs par turpmāko kohēzijas politiku 04.10.2012

Ceturtdien premjers Valdis Dombrovskis (V) dosies uz Slovākijas galvaspilsētu Bratislavu, lai piedalītos ”Kohēzijas politikas atbalstītāju valstu” samitā, informēja Valsts kancelejā.

NA noliedz vēlmi iegūt vēl vienu ministra portfeli 04.10.2012

Nacionālās apvienības ”Visu Latvijai!-TB/LNNK” uzstājību, prasot nākamā gada valsts budžetā paredzēt 31,6 miljonus latu demogrāfijas pasākumiem, kolēģi saista arī ar varbūtēju nodomu palielināt savu ietekmi valdībā par vienu ministra posteni, taču NA noraida šos pieņēmumus, saucot tos par ”vecām baumām”, ceturtdien vēsta laikraksts ”Diena”.

'Gruzīnu sapnis' apsteigusi Saakašvilli partiju par 15 procentiem 03.10.2012

Gruzijas parlamenta vēlēšanās, kas notika 1. oktobrī, miljardiera Bidzina Ivanišvili partija ”Gruzīnu sapnis” par aptuveni 15 procentiem apsteigusi līdzšinējā prezidenta Mihaila Saakašvilli partiju, raksta ārvalstu prese.

Saakašvili atzīst savas partija sakāvi un paziņo par pāriešanu opozīcijā 02.10.2012

Gruzijas prezidents Miahails Saakašvili otrdien atzinis savas partijas sakāvi parlamenta vēlēšanās un paziņoja, ka partija pāriet opozīcijā, vēsta aģentūra ”RIA Novosti”.

Daugavpils politiskās partijas ziedojumus pirms vēlēšanām pagaidām nesaņem 02.10.2012

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) informācija liecina, ka ziedojumu kopējās vērtības ziņā septembrī par līderi kļuvis „Saskaņas centrs”, kas ziedojumos saņēmis 26 800 latus. Savukārt augustā visvairāk ziedojumu bija saņēmusi apvienība „Vienotība” – 21 824 latus. Tieši šīs divas apvienības saņem ziedotāju lielākas summas. Trešajā vietā ierindojusies Zaļo un Zemnieku savienība, kas septembrī ziedojumos saņēmusi 1 935 latus.